Cvet božićna zvezda

Cvet božićna zvezda – Duh praznika u vašem domu

Cvet božićna zvezda je jedan od najpopularnijih na svetu, naročito tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Poznat i pod nazivom „euphorbia pulcherrima“ vodi poreklo iz Meksika. Ovaj cvet je nezameljiva dekoracija tokom praznika u svakom domu, naravno, pored novogodišnje jelke.

Vlada predrasuda da je cvet božićna zvezda komplikovan za održavanje, ali to nije istina. Zapravo, veoma ga je jednostavno gajiti. Ovaj cvet je najpre postojao samo u crvenoj boji, ali talentovani uzgajivači su vremenom uspeli da stvore više od 150 različitih sorti. Danas se ovaj cvet može naći u roze, narandžastoj, krem, pa i beloj boji. Zapravo, cvet božićna zvezda oduševljava mnoge tokom praznika i u bojama kajsije.

Crvene božićne zvezde su najprodavanije, ali ih verno slede i one u kremastim bojama. S obzirom na to da ova biljka ima zvezdaste listove, u narodu je poznata pod imenom „božićna zvezda„. Veliki i šareni listovi često se zamenjuju laticama. Zapravo, cvetovi ove biljke su žute boje i veoma su sitni.

Cvet božićna zvezda – Održavanje i zalivanje

Ovaj cvet se neretko koristi i u poslovnim prostorima tokom praznika, ali i brojni vlasnici butika ukrašavaju svoje prodavnice njime. Ipak, nemojte ga izlagati temperaturama nižim od 12 stepeni. U kvalitet biljke božićna zvezda možete da se uverite proveravanjem čvrstoće cvetova. Ukoliko ih dodirnete i oni čvrsto stoje, kvalitet biljke je dobar.

Imajte na umu da božićne zvezde ne vole puno vode. Koren ove biljke ne sme se ni previše isušivati, ali ni natapati vodom. Prekomerno zalivanje može da dovede do truljenja korena, a samim tim i biljke. Često obraćajte pažnju na lišće. Ukoliko primetite da ono žuti ili da počinje da otpada, verovatno je ne zalivate kako treba. Kao i što je slučaj sa orhidejama, cvet božićna zvezda treba da se zaliva pažljivo i ne previše često. Trik je u umerenosti.

Cvet božićna zvezda

Kada primetite da je zemlja suva, onda zalijte biljku. To može da bude i svakodnevno, ukoliko se ona nalazi u blizini radijatora, ali obratite pažnju na to koliko vode sipate. Podignite biljku. Ukoliko vam se učini da je previše lagana, vreme je za zalivanje. Prija im sobna temperatura vode.

Cvet božićna zvezda – Važna pravila

Božićnoj zvezdi je potrebna toplota i svetlost. Mogu se držati u blizini izvora toplote, ali im ne prija strujanje vazduha. Trebalo bi da stoje dalje od kamina, prozora, vrata i što dalje od hodnika. Ukoliko je izložena promaji, ovoj biljci će otpadati lišće. Postavite je na zaštićeno mesto i uživajte u njenoj čaroliji.

Idealna temperatura na kojoj ova biljka uspeva je između 15 i 22 stepena. Pogodna je za spavaće i dnevne sobe. Dovoljno svetla će joj omogućiti pravilan rast, a tokom zimskih meseci prijaće joj da stoji okrenuta ka jugu.

Cvet božićna zvezda

Nakon praznika možete da nastavite da brinete o svojoj božićnoj zvezdi. Da bi opstala do naredne Nove godine, potrebno je da je obrežete u aprilu. Povoljna visina biljke u tom periodu je oko 10 centimetara i ne bi trebalo da bude izložena temperaturi nižoj od 12 stepeni. U novembru joj je potrebno najviše svetlost. Ono će prijati njenim listovima i učiniće da izgledaju praznično.

Cvet božićna zvezda može da se koristi i kao rezana biljka i sjajno će izgledati u vazi. Pomoću nje možete da napravite sjajni cvetni aranžman. Može da opstane u vodi i do dve nedelje.

Gde se može kupiti božićna zvezda?

Cvećara Jelena, najpoznatija cvećara u Beogradu, jeste mesto sa najvećim izborom različitih vrsta biljaka. Kod nas možete da pronađete šatirane božićne zvezde, ali i one u crvenoj boji. Crveno-bele božićne zvezde oplemeniće vaš dom, svakodnevno, ali naročito tokom praznika.

Cvet božićna zvezda

Takođe, vršimo i dostavu kako cveća, tako i cvetnih aranžmana u Beogradu, ali i svim drugim gradovima Srbije. Dovoljno je samo da nas pozovete ili da naručite omiljeno cveće putem našeg sajta.

Cvećara Jelena – unesite duh praznika u svoj dom!

0 Shares

Ознаке: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *