Dalija - cvećara Jelena

Dalija

Dalija ili Georgina, kako se u nekim krajevima naziva, je višegodišnja žbunasta biljka. Pripada porodici Asteraceae, tj. glavočika, koju čine još suncokreti, bele rade, zimske ruže i cinije.

Dalija vodi poreklo iz Meksika. Prve zapise o njoj dao je 1525. godine doktor Francisco Hernández tokom svoje posete Americi. Vrlo brzo proglašena je za najlepše cveće širom Evrope, dobivši ime u čast švedskog botaničara Andersa Dahla. U 19. veku nemački botaničar Carl Ludwig Willdenow imenovao ju je u rod Georgina. Ipak, stari naziv se zadržao do današnjih dana.

Dalija je magična biljka

Iako je dalija svima poznata, pre svega, po knjizi i filmu „Crna dalija“, ovaj cvet ima viševokovno značenje. Koristili su je još Asteci u ishrani. Odnosno, njene lukovice su pekli i jeli. Mada su služile i kao brašno.

Pored hrane, ovaj narod je Daliju upotrebljavao za lečenje epilepsije, dok su od dugačke stabljike Dahlie Imperialis pravljene vodovodne cevi. Zbog toga je biljka bila poznata pod nazivom „cvetna vodovodna cev“, „cvetić trska“ i „vodena cev“.

U Viktorijansko doba dalija je označavala večnu ljubav i vernost, te je bila omiljena među zaljubljenim parovima, koji su želeli na skriveni način da pokažu naklonost i strast. Ovo verovanje je zadržano i danas. Pa, ako se pitate: „koji cvet pokloniti voljenoj osobi“, upotpunite bukete ili cvetne korpice raskošnom dalijom. A mladencima koji se pripremaju za najbitniji dan u svom životu može biti važni deo dekoracije za venčanje.

Dalija simbolizuje i snagu, eleganciju i kreativnost. Međutim, pojedini ljudi je vezuju za negativno značenje –  izdaju, nestabilnost i nepoštenje.

Kako se gaji dalija otkriva vam cvećara Zemun, Jelena.

Dalija dolazi u različitim bojama i veličinama

Zbog raznobojnih, pa i šarenih, cvetova svilenkastog sjaja, dalija je rado viđena u baštama širom sveta. Prema formi cvetova razlikuje se nekoliko grupa. Ponpon dalije imaju okrugle, sitne cvetove. Minjon su jednostavnih cvetova, a kaktus dalije se prepoznaju po cvetovima u obliku sunčevih zraka. Dekorativne, kao što im i naziv kaže, imaju divne krupne cvetove.

S obzirom da različite vrste dostižu visinu od 30 cm pa do 2 m, dalije se dele na: male, srednje i krupne.

Krupne dalije su visine preko 90 cm. Imaju čvrstu stabljiku, ali su veliki cvetovi osetljivi na vremenske nepogode, pa se pod naletima vetra i obilnih kiša mogu saviti i polomiti.

Dalije srednje veličine se kreću od 30 do 60 cm. Odlično se slažu sa krupnim cvetnicama i drugim žbunastim biljkama, te ne čudi što su često saksijsko cveće za terasu.

Male vrste su savršeno saksijsko cveće za vaš dom. Mogu da narastu najviše 50 cm. Tako da ih možete vrlo lako uklopiti u svaki kutak sobe. Među njima je najpoznatija Micronetta.

Da li su dalije zahtevne za održavanje?

Dalija cveta od jula pa do prvog mraza. Zato su kraj aprila i maj idealni za sadnju kako bi zemlja bila dovoljno topla. Odgovara joj drenirano, humusno, srednje teško zemljište sa dosta vlage. Ako je zemlja tvrda obavezno treba dodati treset i pesak. Dok za sadnju u saksijama, pre zemlje, na dno se stavlja drenažni sloj od šljunka.

Dalija 2 - cvećara JelenaPri sadnji veoma je važno da gornji deo lukovice bude prekriven zemljom oko 3 centimetra. Nakon nicanja treba započeti sa prihranjivanjem tečnim đubrivom sa malim sadržajem azota. Takođe, tokom rasta pojedine sorte zahtevaju potporu, pa ih morate vezivati uz štapove zabodene uz njihovu stabljiku.

Dalija je cveće koje voli sunce. Stručnjaci savetuju da je najbolje mesto za čuvanje ono koje je više sati izloženo direktnim sunčevim zracima. Ipak, nemojte da zaboravite na redovno zalivanje, naročito tokom visokih temperatura.

U jesen, listovi i stabljika postaju crni, te je vreme za pripremu prezimljavanja. Tada se lukovice vade iz zemlje i suše na svežem vazduhu. Zatim se odlažu u kartonsku kutiju ispunjenu suvim tresetom, suvim peskom ili stiroporom i čuvaju do nove sadnje na temperaturi između 5 i 10 stepeni Celzijusovih.

Ukoliko želite na vreme da nabavite divne dalije posetite cvećaru Jelena. Klijentima koji nisu u mogućnosti lično da nas posete, nudimo posebne usluge, kao što su online kupovina cveća i dostava cveća na kućnu adresu.

8 Shares

Ознаке: , , , , , ,

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *