Cvećara Jelena

Dekorativni kaktus – Idealan način da ulepšate svoj dom

Dekorativni kaktus

Dekorativni kaktus i kaktusi uopšteno su odličan način i kreativno rešenje za ulepšavanje vašeg doma. Deluju veoma jednostavno, a opet svojim minimalističkim izgledom mogu biti jedinstven dodatak dekorativi svake prostorije.

Dekorativni kaktus – Zanimljivosti o kaktusima

Pre nego što vam predstavimo dva interesantna načina da oplemenite svoj dom dekorativnim kaktusom, donosimo vam nekoliko zanimljivosti o njima.

Da li ste znali da pojedine vrste kaktusa mogu da opstanu i do 300 godina? Tako je – vaš kaktus može trajati i čitava tri veka. Ipak, najčešće će dekorativni kaktus ulepšavati vaš dom punih petnaest godina.

Većina biljaka na svetu ima svoje ’neprijatelje’ u vidu gljivica ili insekata koji je mogu napasti. Kaktus ima samo jednog – čoveka. Čovek je jedini prirodni neprijatelj ove biljke.

Određene vrste kaktusa mogu dostići i do dvadeset metara visine i čak dve tone težine. Takođe, postoje i minijaturne vrste, kakav je i dekorativni kaktus, koji narastu svega nekoliko centimetara.

Još jedan zanimljiv podatak jeste i taj da bodlje kaktusa mogu dostići dužinu od neverovatnih 15 centimetara u toku života. Glavna svrha ovih bodlji jeste zaštita i samoodbrana.

Interesantan je i podatak da su bodlje kaktusa oformljene u grupicama koje se nazivaju areole. Njihova uloga je, između ostalog, da obavljaju proces fotosinteze.

Kaktusi, a naročito mini forme koje nemaju bodlje, su specifični i prema tome što imaju posebnu sposobnost, a to je mimikrija. Oni se mogu uklopiti u okruženje na takav način da se uspešno sakriju od mogućih opasnosti.

Dekorativni kaktus

Neke vrste kaktusa mogu preživeti i na hladnijim područjima, ali oni ipak najviše vole topla mesta. Zato je za gajenje kaktusa neophodno obezbediti mu dosta sunčeve svetlosti. Ne trpe preterano zalivanje.

Osim što su veoma interesantna biljka, njihov izgled je razlog zbog čega su kaktusi toliko popularni. Predstavljamo vam dva načina da ih uklopite u enterijer svog doma i na taj način ga oplemenite.

Kaktusi kao kokedama

Kokedama je posebna vrsta umetnosti uzgoja biljaka bez upotrebe saksije. Koren biljke nije u saksiji, već se uglavnom vezuje kanapom kako bi zadržao loptastu formaciju.

Ova vrsta gajenja biljaka potiče iz japana, a sama reč u bukvalnom prevodu bila bi „kugla mahovine“.

Dekorativni kaktus odlično je cveće za ulepšavanje doma u vidu kokedame.

S obzirom na to da je za ovaj vid gajenja biljaka neophodno da one imaju manji koren, kaktus je idealan.

Od supstrata (treset, glina i pesak) napravite loptu koja nije ni previše čvrsta ni previše rastresita. Zatim napravite malu rupu u lopti u koju ćete ubaciti svoj dekorativni kaktus. Bitno je da koren bude u potpunosti prekriven supstratom. Svežu ili suvu mahovinu nežno obložite oko kugle, vodeći računa da je ona prilepljena uz nju. Potrebno je loptu vezati gerber žicom, koju kasnije možete i ukloniti. Za sam kraj, važno je kokedamu potopiti u vodu na desetak minuta.

Kaktusi su idealni za kokedamu jer im nije potrebno toliko zalivanja. Ukoliko ga i preskočite, nećete napraviti veliku grešku.

Dekorativni kaktus u starom akvarijumu

Kaktusi su po prirodi veoma otporne i izdržljive biljke. Upravo iz tog razloga možete ih bez problema gajiti i u starom akvarijumu ili terarijumu. Na taj način dobićete predivan ukras za svoju dnevnu sobu ili terasu, a uložićete sasvim malo novca.

Dekorativni kaktus

Sve što vam je potrebno za ovaj ’uradi sam’ projekat su kaktusi, stari akvarijum, kamenčići, zemlja, pesak i đubrivo koje sadrži azot i fosfor.

Prvi korak koji morate uraditi jeste da temeljno očistite i operete terarijum ili akvarijum koji ste odabrali. Vodite računa da je on potpuno čist!

Zatim poređajte na dno kamenčiće i pesak. Ovo je zapravo drenažni sloj koji je pri uzgoju kaktusa veoma važan. Kao što znamo, kaktusi ne podnose vlažno zemljište. Nakon toga ide sloj baštenske zemlje u kojem ćete posaditi kaktus. Kada ste pažljivo posadili kaktus, okolo poređajte kamenčiće kao dekorativu. Ne zaboravite da na kraju i zalijete svoj kaktus.

U samo par koraka dobićete zaista fantastičan dekorativni element za svoj dom.

Ukoliko ipak ne želite da se zamarate, u cvećari Jelena možete pronaći staklenu bašticu kaktusa, koja će izgledati savršeno u vašoj prostoriji.

Ostalu ponudu kaktusa u svakom trenutku možete pogledati na našem sajtu ili nas pozvati i raspitati se o svemu što nudimo.

Cvećara Jelena – Vidimo se na dobro poznatoj adresi u Zemunu!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *