Ficus Kinky

Ficus Kinky – Delikatno i dekorativno sobno cveće 

Ficus Kinky je ukrasna sorta sobne biljke pod nazivom Fikus Bendžamin. Ova vrsta fikusa savršena je za gajenje u sobnim uslovima. Vašem domu daće dozu delikatne lepote i gracioznosti.

Ficus Kinky – Poreklo ove vrste sobnog fikusa

Drugačije nazvan, ficus Kinky poznat je i kao „uplakana smokva“. Dolazi iz familije dudova, a poreklom potiče iz Australije i Azije.

Iako u prirodnim uslovima, odnosno u prirodnom staništu, ova vrsta fikusa može dostići i visinu od neverovatnih 30 metara, u sobnim uslovima to je ipak mnogo manja cifra.

Ovo dekorativno bilje decenijama se neguje i gaji u kućnim uslovima, gde dostiže visinu do 2 metra.

Kada mu posvetite dovoljno pažnje i ljubavi, ficus Kinky ulepšavaće vaš dom dugi niz godina.

S obzirom na to da ova vrsta fikusa potiče sa azijskog kontinenta, ne čudi to što se smatra i feng šui cvećem. U Kini se smatra da će ova biljka doneti sreću i mir onom ko je neguje. Bez obzira na to da li verujete u feng šui ili ne, ne škodi nabaviti sebi jedan primerak ovog saksijskog cveća, zar ne?

Ficus Kinky – Nega i gajenje

Ficus Kinky definišu tanke, delikatne grančice i sjajno zeleni ovalni listovi, koji su zašiljeni na vrhu.

Ukoliko želite da vaš fikus bude u punoj snazi i lepoti, važno je da znate nekoliko pravila nege i uzgoja ove biljke.

Prvo, trebalo bi da odaberete idealno mesto gde ćete postaviti fikus.

Iako ficus Kinky voli svetlija mesta, direktno izlaganje sunčevoj svetlosti se nikako ne preporučuje. Jako sunce i prevelika toplota mogu isušiti listove i učiniti da fikus propadne.

Ficus Kinky

fikDakle, fikus bi trebalo čuvati na metar ili dva razdaljine od prozora, ali i od direktnog izvora toplote, kakvi su radijatori ili druga grejna tela. S vremena na vreme okrenite saksiju tako da svaki deo fikusa dobije istu količinu svetlosti.

Zalivanje se vrši jednom ili dvaput nedeljno, u zavisnosti od godišnjih doba. U letnjoj sezoni potrebno je češće zalivanje, dok se zimi zalivanje smanjuje.

Vodite računa da u dnu saksije sa fikusom ne bude previše vode. Iako fikusi generalno vole vlažnost, previše zalivanja može oštetiti i istruliti koren biljke. Kada zalijete biljku, nakon 15 minuta odlijte višak vode koji se skupio.

Listove fikusa možete sasvim jednostavno čistiti prskanjem mlake vode ili nežnim brisanjem vlažnom krpom. Nikako ne savetujemo korišćenje spreja za sjaj listova. Dovoljno je samo da vodite računa da na fikusu nema prašine.

Presađivanje i otpornost sorte na bolesti

Ficus Kinky ne trpi dobro promene mesta. Stoga se ne preporučuje pomeranje saksije kada je jednom postavite na određeno mesto.

Ipak, presađivanje se mora vršiti jednom godišnje u veću saksiju, dok je biljka još mlada. Tada se menja i površinski deo zemlje.

Međutim, kako biljka raste, prilikom presađivanja mora se posebno voditi računa o tome da se korenje što manje dira.

Ficus Kinky

Presađivanje je najbolje vršiti u proleće.

Dobra drenaža, humusna zemlja i pesak učiniće da vaš ficus Kinky bude fokusna tačka vašeg enterijera!

Što se prihranjivanja tiče, ono se vrši samo jednom mesečno. U vodu za prihranjivanje dodaje se tečno đubrivo za sobne lisnate biljke. Takođe, poželjno je dodati i određeni preparat gvožđa, jer on čini da listovi budu sjajne, zelene boje.

Ova vrsta fikusa je prilično otporna na sve vrste bolesti. Ipak, ukoliko uočite neke promene na svom fikusu, najverovatnije su u pitanju štitaste vaši.  Tada je neophodno pažljivo očistiti listove ili nabaviti sredstvo protiv insekata.

Po svemu sudeći, održavanje i nega fikusa je sasvim jednostavna. Uzimajući u obzir da ova biljka može trajati i do 15 godina, rekli bismo da je vreme da je nabavite!

Cvećara Jelena i ficus Kinky čekaju vas na staroj adresi u Zemunu. Vidimo se!

0 Shares

Ознаке: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *