filodendron Cvećara Jelena 1

Filodendron

Filodendron (Philodendron) je najpopularnije saksijsko cveće za vaš dom.

Ime je dobio od grčke reči “philo”, što znači “ljubav” i “dendron”, tj. “drvo”. Te u bukvalnom prevodu označava “Volim drvo”. Poznat je i pod nazivom “meksički hlebovac”, jer plod sadrži jestivo tkivo oko semena.

Rod filodendrona obuhvata oko 400 različitih vrsta i podvrsta žbunastih biljaka i puzavica koje potiču iz tropskih šuma Meksika i Južne Amerike. Odatle su osvojile čitav svet, dospevši čak do Australije i Okeanije.

Ipak, u zatvorenom prostoru uspeva samo desetak vrsta, koje se gaje i kod nas. Među njima najpoznatije su Philodendron bipinnatifidum, Philodendron grandifolium i Philodendron pertusum.

Kako se gaji filodendron, otkriva vam cvećara Zemun, Jelena.

Filodendron je jedinstvena dekorativna biljka

Atraktivni, krupni listovi glavna su karakteristika ovog cveća. Upravo oni stvaraju tropsku atmosferu u svakom prostoru. Naime, mlade biljke imaju lišće srcastog oblika. Vremenom, zavisno od vrste, formiraju se u loptasti, kopljasti ili srcoliki oblik, dužine do 80 centimetara i širine oko pola metra.

filodendron Cvećara Jelena 2

Osim po izuzetnoj veličini, lišće filodendrona se prepoznaje i po sjajnoj, kožastoj površini koja je prošarana rupicama. Cvetovi su, takođe, krupni, bele boje sa žutim prašnicima, tako da podsećaju na kale. Nažalost, u kućnim uslovima veoma retko se razvijaju.

Bez obzira što ne cveta, raskošna lepota listova je sasvim dovoljna dekoracija u domu. Dodatna prednost čuvanja u zatvorenim prostorijama ogleda se u prečišćivanju vazduha. Naime, filodendron ne samo da čisti vazduh od toksina, već ga oplemenjuje negativnim jonima. Pa se posebno poreporučuje za dnevni boravak.

Da li je filodendron zahtevna biljka?

Filodendron spada u cveće koje je lako za održavanje, jer u domu napreduje tokom čitave godine na sobnoj temperaturi. Mada da bi pokazao svu svoju prirodnu lepotu morate da uložite malo truda.

Pre svega, neophodno je da obezbedite dovoljno prostora, jer može da naraste u visinu i do 3 metra! S obzirom da je tropska biljka za pravilan razvoj potrebni su svetlost i vlaga. Preporučljivo je da saksiju postavite na mesto koje je izloženo indirektnom sunčevom svetlošću. Ukoliko mlado lišće počne da žuti znajte da je vaš filodendron previše izložen suncu. Pa je potrebno da ga premestite. Budite bez brige, za razliku od drugog sobnog cveća, ne doživljava toliki stres prilikom promene mesta čuvanja. Čak ga možete postaviti i na balkom, u hladu.

Drugi važan element za uspešno gajenje jeste voda. Kod mladih biljaka zemlja mora uvek biti vlažna. Što znači da je neophodno obilno zalivanje vodom koja je odstajala na sobnoj temperaturi. Kada poraste zalivanje se tokom leta vrši jednom nedeljno, a zimi na svakih 10 dana.

filodendron Cvećara Jelena 3

Pored zalivanja, u toplim mesecima važno je i svakodnevno orošavanje, kao i brisanje listova od prašine sunđerom natopljenim u mlakoj vodi. Jednom mesečno, u letnjem periodu, filodendronu je potrebno prihranjivanje. Dok zimi je dovoljno na svakih 8 nedelja. Za dodatak ishrani koristite tečno đubrivo namenjeno sobnom cveću.

Razmnožavanje filodendrona

Filodendron se razmnožava u rano proleće vršnim reznicama. Reznica mora da ima bar jedan pupoljak. Najpre je ukopajte ukoso u peskoviti treset na dubini od jednog centimetra. Kada pusti žilice i olista, prebacite je u vodu kako bi se pojavio mali koren. Tek onda je možete presaditi.

Ukoliko želite da unesete obilje zelenila u svoj dom, dovoljna vam je samo jedna saksija filodendrona. Zato je pravi trenutak da posetite cvećaru Jelena ili da kupovinu obavite online putem sajta, a dostava cveća na kućnu adresu biće obavljena u neverovatno kratkom roku.

8 Shares

Ознаке: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *