fitonija Cvećara Jelena 1

Kako se neguje fitonija?

Fitonija je višegodišnja biljka koja pripada porodici Acanthus. Naziv je dobila po istoimenom prezimenu sestara Sarah Mary i Elizabeth. Ove čuvene botaničarke zaslužne su i za prvi botanički udžbenik koji je objavljen u 19. veku.

Iako fitonija potiče iz Južne Amerike, ljudi iz svih krajeva sveta je rado gaje, jer spada u biljke koje unose pozitivnu energiju. Naime, ona ima moć da upije štetne materije i mirise, kao i elektromagnetno zračenje. Te ju je NASA 90-ih godina svrstala u glavne prirodne prečišćivače vazduha.

Fitonija se deli u 2 osnovne grupe

Danas postoji oko 50 vrsta koje su podeljene u 2 grupe.

Fittonia gigantea je poreklom iz Bolivije. Purpurna stabljika može da naraste i do 125 cm. Krase je tamnozeleni listovi ovalnog oblika sa blago zašiljenim vrhom. Na njima se prepoznaju jarkocrvenih žile.

fitonija Cvećara Jelena 2

Fittonia verschaffeltii dolazi iz Kolumbije. Ovu grupu čine niske puzavice. Kako najbolje uspevaju u visećim saksijama često su saksijsko cveće za terasu. Karakterišu ih okrugli, srcoliki ili jajasti listovi dugi oko 10 cm. Na njihovoj površini razlikuju se 2 vrste žila – srebrne (Argyroneura) ili svetlo crvene (Pearcei).

Upravo zbog mreže jarkih šara na listovima fitonija je dobila ime biljka mozaik. Pored srebrnih, roze i crvenih stvorene su hibridne vrste sa žilama tamnoljubičaste, bele, burgundy, pink, pa i zemljanim i gotovo crnim nijansama. Što je ovo saksijsko cveće pretvorilo u veoma traženi ukras u domu.

Za razliku od listova cvetovi su sitni i manje primetni. U periodu od juna do septembra možete ih ugledati u obliku klasa bele ili krem boje.

Da li ova biljka spada u cveće koje je lako za održavanje?

Fitonija je zahvalna biljka za čuvanje. Uspeva u uslovima u kojima bi mnogo drugo cveće propalo. Zapravo, najviše joj odgovaraju senovita, zavučena mesta, na kojima nema stalne cirkulacije svežeg vazduha. Što znači da je bez brige možete držati u slabo osvetljenim, zatvorenim prostorijama. Ukoliko je, pak, izložite sunčevim zracima i strujanju vazduha lišće će izgubiti svoje karakteristične šare.

Takođe, fitonija je prava biljka za osobe koje često putuju, jer može da ostane bez vode i do 3 nedelje. Dovoljno je da je po povratku kući obilno zalijate i za par sati pokazaće ponovo svu svoju lepotu.

Ipak, da ne biste dolazili u ovakvu situaciju zalivajte redovno svoju fitoniju. U letnjim danima potrebno je 3 puta nedeljno, a zimi jednom, najviše 2 puta nedeljno. Baš kao zalivanje, tako i svakodnevno orošavanje se vrši se mlakom, odstajalom vodom. Tokom toplih meseci neophodno je i prihranjivanje svake dve nedelje tečnim đubrivima za cvetnice.

Pored dovoljne vlage obratite pažnju i na temperaturne uslove. Idealna temperatura za napredovanje i razvoj se kreće između 21 i 25 stepeni Celzijusovih, a noću i zimi nikako ne sme da se spusti ispod 16 stepeni.

Kako se fitonija razmnožava?

Februar i mart mesec su pogodni za gajenje mladica. Fitonija se ramnožava reznicama koje na vrhu treba da imaju 3 do 4 listova. Reznice se čuvaju u posudi sa vodom sve dok ne puste koren. Zatim se sade u supstrat za gajenje sobnih biljaka.

Stručnjaci savetuju da ovo saksijsko cveće presađujete svakog proleća. Pri tome birajte pliće saksije, jer koren ne prodire duboko u zemlju.

Šarena fitonija vas čeka u cvećari Jelena. Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete tu je online kupovina cveća. Jednostavnom regitracijom na našem zvaničnom sajtu možete obaviti porudžbinu, a naš tim garantuje najbržu dostavu za svaki grad u Srbiji.

5 Shares

Ознаке: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *