Cvećara Jelena

Gajenje kaktusa u kući – Oplemenite svoj dom

Gajenje kaktusa u kući

Gajenje kaktusa u kući nije previše izazovno, zahtevno, ili komplikovano. Kao i kada je reč o bilo kojoj drugoj biljci, koliko dugo će živeti i da li će uspeti da poraste, zavisi od toga koliko i na koji način brinete o njemu.

Kaktusi i te kako mogu da rastu u zatvorenom prostoru. Postoje različite vrste kaktusa, ali skoro da svaka od njih može da se uzgaja u kući ili stanu. Potrebno je da vodite računa o samo nekoliko veoma važnih stvari, a to su: koliko sunca imaju tokom dana i da li ste ih previše zalili?

Sve kaktus biljke pripadaju porodici „Cactaceae“ i postoji više od hiljadu vrsta kaktusa.

Dve velike grupe kaktusa moguće je gajiti u zatvorenom prostoru. Veoma su popularne i nije potrebno uložiti mnogo truda u njihovo održavanje.

Pustinjski kaktusi su tradicionalni kaktusi i uglavnom su prekriveni bodljicama ili oštrim dlačicama. Rastu kružno ili u snopovima. Šumski kaktusi rastu u šumovitim predelima, u rasponu od umerenih do suptropskih i tropskih područja. Obe vrste kaktusa imaju prekrasne cvetove, a najpopularniji je božićni kaktus.

Gajenje kaktusa u kući – Pravilna briga

Pustinjski kaktusi imaju jedinstvenu lepotu, a neki od njih odlikuju se najlepšim cvetovima u svetu biljaka. Gajenje kaktusa u kući nije teško, jer kaktusi spadaju u najotpornije biljke na svetu. Potrebno je samo da se pridržavate jednostavnih pravila.

Gajenje kaktusa u kući

Neki kaktusi cvetaju već nakon tri ili četiri godine, dok drugima treba više vremena. Kada će cvetati, zavisi od vrste kaktusa koji uzgajate.

Botaničko ime: Cactaceae

Uobičajeni naziv: Kaktus

Vrsta biljke: Sukulentska biljka

Veličina: Zavisi od vrste

Izložnost sunčevoj svetlost: Direktna izloženost

Vrsta zemlje: Drenirana, peskovito tlo

PH vrednost zemlje: Od 5,5 do 7

Vreme cvetanja: Zavisi od vrste

Prirodan rast: Pustinje i prašume širom sveta

Svetlost

Jaka svetlost je od suštinske važnosti za pustinjske kaktuse, naročito tokom zime. Ipak, šumski kaktusi vole jaku, ali ne direktnu svetlost. Obavezno ih držite napolju tokom leta.

Tlo

Pustinjske kaktuse zasadite u veoma isušenu zemlju. Važno je da tlo bude drenirano i prozračno. Kaktusi su sporo-rastuće biljke i neće im biti potrebno presađivanje.

Za sađenje šimskih kaktusa koristite klasičnu zemlju, kao i za bilo koju drugu biljku.

Voda

Tokom leta i proleća, pustinjske kaktuse zalivajte samo onda kada je zemlja suva, naročito ukoliko cveta ili primetno raste. Tokom zime, skoro da nema potrebe da ga zalivate. Ukoliko to radite često, rizikujete da kaktus počne da truli.

Šumske kaktuse tokom proleća i leta zalivajte kao i bilo koje druge biljke, naročito kada ugledate prve pupoljke. Tokom perioda mirovanja, dosipajte vodu samo kada primetite da je zemlja suva na dodir. U suprotnom, rizikujete da počne da truli.

Kaktusima prijaju visoke temperature, ali i hladne noći. Imajte na umu da kaktusima više prija orošavanje od standardnog zalivanja.

Gajenje kaktusa u kući – Vrste kaktusa

Dakle, gajenje kaktusa u kući nije zahtevno, ali s obzirom na to da postoji mnogo vrsta kaktusa, treba da im se prilagodite.

Božićni kaktus. Uz pravilnu negu, prelepi cvetovi će se vraćati iz godine u godinu. Prija mu vlažna klima i češće zalivanje.

Zlatno bure (Echinocactus grusonii kaktus). Poznat je i pod imenom „taštin jastuk„. Potrebno mu je mnogo sunca i malo vode (zalivanje jednom u dva meseca).

Kaktus trougao (Acanthocereus tetragonus kaktus). Stabljike podsećaju na kupole dvorca, pa otud ima i takav naziv. Sporo raste, ali dostiže veliku visinu. Retko cveta.

Kaktus Saguaro. Poznat je i kao „pustinjski džin„. Veoma je dugovečan i može da živi i do 200 godina.

Zvezdani kaktus (kaktus morski jež). Ovaj kaktus je veoma mali i idealan je za gajenje kaktusa u kući. Krase ga žuti cvetovi.

Pero kaktus. Iako izgleda bezopasno, mekano i lepršavo, verujte da nije.

Mammillaria hahniana kaktus ili kaktus stara dama. Veoma se jednostavno uzgaja i idealan je za početnike.

Kaktus zečje uši (Opuntia Microdasys). Ima veoma simpatičan oblik i veoma je popularan.

Pilosocereus Pachycladus. Brzo-rastući plavi stubasti kaktus ima cvetove u obliku levka.

Mesečev kaktus. Ima veoma svetlu boju i reč je o hibridnoj biljci.

Uskršnji kaktus. Ukoliko ga pravilno negujete, ovaj kaktus će cvetati u rano proleće.

Gajenje kaktusa u kući

Damini prsti kaktus ili Mammillaria elongata. Poznat je i pod nazivom „zlatni čipkasti kaktus„. Raste do 6 centimetara i ima bele cvetove.

Kaktus parodija. Ima oblik kuglice i upečatljive žute cvetove. Prija mu svetlost i više vode nego većini kaktusa.

Biskupski kaktus. To je kaktus u obliku zvezde i potrebno mu je malo vode i prostora za rast.

Odaberite omiljeni kaktus i uputite se u cvećaru Jelena.

Najbolje mesto za ljubitelje cveća

Cvećara Jelena nalazi se u Zemunu i pruža najveći izbor cveća u gradu. Pored toga, bavimo se i dostavom cveća na bilo koju adresu u Srbiji.

Kod nas, osim kaktusa, možete da odaberete bilo koju vrstu cveća u saksiji, a posedujemo i veliki izbor aranžmana, buketa i svih cvetnih detalja.

U cvećari Jelena možete da pronađete veliki broj različitih vrsta kaktusa koji se prodaju bez saksija. One su samo deo dekoracije i ne prodaju se zajedno sa cvećem.

Naši profesionalni cvećari pomoći će vam da odaberete idealno cveće. Ujedno, daće vam i sjajne savete za uzgoj i gajenje biljaka. Gajenje kaktusa u kući je jednostavnije nego ikada.

Ulepšajte životni prostor najmirisnijim detaljima – cvećara Jelena je uvek tu za vas i prave izbore.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *