Gardenija 1- cvećara Jelena

Gardenija

Gardenija je zimzelena cvetnica iz familije Rubiaceae. Obuhvata čak 60 vrsta koje rastu kao samoniklo bilje u toplim predelima Afrike i Azije. Pre svega, se sreće u Vijetnamu, Južnoj Kini, Koreji, Tajvanu, Japanu, Indiji i Bangladešu.

Prvi podaci o gajenju u kućnim uslovima dolaze iz Kine. U doba dinastije Sung u 10. veku bila je prikazana na platnu. U 13. veku tokom dinastije Juan krasila je posuđe, a za vreme vladavine dinastije Ming u 14. veku postala glavni motiv na porculanu i čuvenim vazama.

Iako ima dugu tradiciju gajenja u baštanama Kine i Japana gardenija je na evropski kontinent stigla tek sredinom 18. veka. Prvi zvanični opis o njoj dao je engleski botaničar John Ellis 1761. godine. Dok ime duguje poznatom botaničaru Alexanderu Gardenu. Naime, naziv Gardenia jasminoides je spoj njegovog prezimena i cveta jasmin, jer miris gardenije podseća na jasmin.

Kako se gaji gardenija otkriva vam cvećara Zemun, Jelena.

Gardenija – biljka specifičnih cvetova

Gotovo da ne postoji saksijsko cveće za vaš dom koje je toliko voljeno kao gardenija. Krupni cvetovi bele boje imaju karakteristični igled koji deluje kao da su presvučeni voskom, te su svojom prefinjenom formom savršeni dekor svakog enterijera. Pored izuzetne raskoši, krasi ih i opojni miris, koji unosi pravo osveženje u prostor. Imajući u vidu jedinstveni spoj mirisa i ukrasa ne čudi što gardeniju mnogi botaničari svrstavaju u najlepše cveće.

Gardenija je obično visine 50 cm. Mada pojedine vrste mogu da narastu i jedan metar. Cveta od maja do septembra. Dok Gardenia jasminoides veitchiana spada u zimsko cveće.

Gardenije imaju višestruku simboliku

Gardenija je u Kini simbol umetnosti i ženstvenosti. Zbog izuzetne lepote česta je zamena kameliji na slikarskim platnima prilikom predstavljanja tzv. cveća četiri doba. U Engleskoj se vezuje za ljude od stila, dok u Americi simbolizuju gostoprimstvo.

Da je gardenija cvet izuzetne ljubavne moći najbolje govori podatak da su u davna vremena od nje pravljeni venčani buketi. I danas je nezamenjivi detalj dekoracije za venčanje, dajući slavlju dozu elegancije.

Gardenija je veoma zahtevna za čuvanje

Gajenje gardenije nije nimalo lako. Cvet je osetljiv i na najmanji dodir, a ne prija mu ni promaja i direktni sunčevi zraci. Čak i prilikom zalivanja treba izbegavati prskanje cvetova, jer mogu da dobiju pege i da potamne. I listovi reaguju na svaku grešku u čuvanju, pa nije redak slučaj da se osuše i potamne.

Idealna temperatura u toku cvetanja iznosi od 16 do 24 stepeni Celzijusovih. Dok zimi, kada je period mirovanja, mora da bude na temperaturi od 12 do 15 stepeni Celzijusovih. Zalivanje se vrši mlakom mekom vodom ili kišnicom koja je odstajala na sobnoj temperaturi. U zimskim mesecima dovoljno je biljku zaliti jednom u 10 dana, a u letnjim znatno češće – svaki drugi dan.

Da bi se povećala vlažnost potrebno je saksiju staviti u širi podmetač sa vodom i kamenčićima, a listove povremeno orošavati prokuvanom mlakom vodom.

U toku proleća i leta gardeniju morate dva puta nedeljno prihranjivati tečnim organskim đubrivom za cvetnice ili osmokotom za rododendrone. A zimi univerzalnim đubrivom na svakih pet do šest nedelja.

Ukoliko imate dovoljno strpljenja i vremena da joj posvetite pažnju gardenija će vas obradovati divnim cvetovima koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Zato posetite cvećaru Jelena kako biste na vreme nabavili ovo najlepše saksijsko cveće. Ujedno, pravi je trenutak da razmislite o poklonu za Sv. Valentin. Klijentima koji nisi u mogućnosti lično da nas posete možemo pomoći posebnim uslugama, a to su – online kupovina cveća i dostava cveća za Dan zaljubljenih.

5 Shares

Ознаке: , , , , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *