Fikus bendžamin

Kako gajiti fikus bendžamin?

Fikus bendžamin jedna je od omiljenih sobnih biljaka, pa gotovo da nema doma koji ne krasi uplakana smokva, kako se još naziva ovo cveće.

Pripada rodu Fikusa koji broji oko 850 vrsta. Poreklom je iz južne i jugoistočne Azije i Australije. Mada se može naći u svim toplim delovima sveta.

Fikus bendžamin je bonsai drvo

Fikus bendžamin ima karakteristične tanke, povijene grane sa malim, sjajnim, ovalnim listovima koji imaju zašiljene vrhove. Veličine su od 5 do 8 cm i širine oko 2,5 cm.

U prirodi dostiže visinu do 30 m. Dok u kućnim uslovima može da naraste i 3 m. Pogodan je za orezavanje. Te, uz vrlo malo nege i umeća možete ga pretvoriti u najlepše saksijsko cveće u kome ćete uživati.

Fikus bendžamin može da živi i do 15 godina!

Baš kao ljubičice, tako i fikus bendžamin voli svetla mesta, ali ga ne treba izlagati direktnim sunčevim zracima, naročito u letnjim mesecima, jer može doći do opekotina na listovima. Takođe, ne podnosi promaju i hladnoću, pa ga treba držati dalje od klime i ulaznih vrata, a tokom zime ne treba biti blizu radijatora, TA peći i drugih grejnih tela.

Naime, za fikus bendžamin idealna temperatura je od 14 do 18 stepeni Celzijusovih, okrenut ka južnoj strani i na metar od prozora, i po mogućstvu ne premeštati ga, jer ne trpi promene mesta.

Fikus bendžamin

Spada u idealne biljke za vaš prostor. Zalivanje se obavlja dva puta nedeljno tokom leta, a zimi je dovoljno samo jednom. Nakon 10-15 minuta obavezno treba odliti višak vode. Poželjno je da tada saksiju okrenete za 45 stepeni kako bi svi delovi biljke bili podjednako izloženi svetlosti. Kako fikus bendžamin traži vlažnost potrebno je i povremeno orošavanje i to odstajalom vodom.

Da bi održao svežinu sa listova treba redovno brisati prašinu mlakom vodom i čistim sunđerom, a grane orezivati u proleće. Na taj način biljka će napredovati i imati uvek lep oblik. Dobijene reznice se mogu iskoristiti za razmnožavanje.

Prehranjivanje se vrši jednom mesečno u proleće i leto, rastvorom vode i preparatom za lisnate sobne biljke.

Fikus bendžamin je otporna biljka

Fikus bendžamin nije sklon bolestima. Jedino biljne vaši i crveni pauk mogu da mu smetaju. Ovaj problem se jednostavno rešava čišćenjem lišća vlažnom vatom ili krpom od vaši, dok kod napada pauka tu je odgovarajući insekticid.

Međutim, neodgovarajući uzgoj dovodi do opadanja lišća. Najčešći razlozi za to su preobilno i prečesto zalivanje ili, pak, nedovoljno zalivanje i nedostatak svetlosti. Kao i nagle promene temperature i mesta boravka, blizina izvora toplote.

Fikus bendžamin predstavlja Feng Šui cveće!

Prema drevnoj kineskoj filozofiji fikus bendžamin donosi novac, sreću i mir. U njegovom prisustvu ukućani se osećaju sigurnije, mirnije i donose prave odluke.

Fikus bendžamin

U dnevnom boravku stvara savršenu atmosferu za prijatan razgovor, bez ljutnje i agresije. U kuhinji štiti od gladi i nemaštine, dok u spavaćoj sobi obezbeđuje dobar san.

S obzirom da je najveći prečišćivač vazduha među sobnim cvećem fikus bendžamin spada u najbolje biljke protiv nesanice , jer, otklanja čak 70 odsto benzena, amonijaka, toluena i drugih nečistoća.

A zbog svoje jednostavne, a nestvarne lepote i obilja zelenila koje pruža nije retkost da se primerci koriste i kao biljke za radni prostor.

Fikus bendžamin možete nabaviti u cvećari Jelena. Ukoliko niste u mogućnosti da dođete, kupovinu možete obaviti i online preko sajta cvecarajelena.com

 

Ознаке: , , , , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *