Kako oplemeniti dom sukulentima Cvećara Jelena

Kako oplemeniti dom sukulentima

Kako oplemeniti dom sukulentima? Pitanje koje postavljaju mnogi ljubitelji cveća.

Čuveni rimski filozof Marcus Tullius Cicero jednom je rekao: “Ako imate vrt i biblioteku, imate sve što vam je potrebno”. To znači da će knjige nahrati vaš um, a biljke vašu dušu. Pa zbog toga se prilikom uređenja doma trudimo da unesemo dašak prirode.

Najlepše saksijsko cveće je nepogrešiv izbor u tome. Ne samo da svojim atraktivnim izgledom privlači pažnju i donosi vedrinu u svaki kutak, već cveće unosi harmoniju u dom.

Međutim, da bi saksijsko cveće za vaš dom pokazalu svu svoju lepotu potrebna mu je nega i pažnja. Kako je u užurbanom životnom tempu slobodno vreme pravi luksuz rešenje dolazi u nestvarnim sukulentima.

Cvećara Zemun, Jelena vam daje savete na pitanje: “kako oplemeniti dom sukulentima”.

 

Kako oplemeniti dom sukulentima? Izaberite vrstu koja vam najviše odgovara

Dilemu: “kako oplemeniti dom sukulentima” rešićete izborom pravih biljaka. Od toga gde živite i kakve su vam svakodnevne navike zavisi odabir vaše zelene oaze.

Iako su navikli na suve predele i mogu dugo da opstanu bez vode, postoje izvesna pravila u nezi. Početnicima u gajenju stručnjaci savetuju zelene sukulente, kao što su krasula i aloe vera. Jer, što su listovi zeleniji, veće su šanse da preživi u zatvorenom prostoru. Dok je vrstama sa svetlim bojama, poput crvenih, ljubičastih i narandžastih, potrebno direktno sunce i više svetlosti. Pa su idealno saksijsko cveće za terasu.

Kako oplemeniti dom sukulentima Cvećara Jelena

Ako volite često da zalivate biljke, pravi izbor za vas je tzv. slanina drvo (Portulacaria afra). U suprotnom, kaktusi za vaš dom su najbolje rešenje. Nolina je savršena za prostrani dnevni boravak. Ova biljka neobične forme, koja podseća na slonovu nogu, može da dostigne visinu i do 1,5 m, ali morate biti strpljivi, jer veoma sporo raste.

Ukoliko želite da izađete iz klasične forme gajenja tu je kokedama, tj. viseća bašta, kako se popularno naziva. U pitanju je specifični stil uzgoja koji potiče iz japanske bonsai tehnike. U ovom slučaju koren biljke nije u posudi, već zajedno sa zemljom i mahovinom obrazuje loptasti oblik. Kokedama pruža bezbroj mogućnosti za dekorisanje – od samostalnih komada, preko udruženih položenih, pa do visećih koji podsećaju na prave japanske vrtove.

 

Kako oplemeniti dom sukulentima? Obratite pažnju na negu

Kada razmatrate: “kako oplemeniti dom sukulentima” nemojte da zaboravite na negu. Veći primerci treba da budu u glinenim saksijama kako bi imali stabilnost. Dok manji mogu i u plastičnim. Ujedno, plastične saksije su jeftinije, a i lakše za održavanje, jer biljka u njima duže zadržava vodu.

Kako oplemeniti dom sukulentima Cvećara Jelena

Kaktusi i sukulenti u vašem domu ne vole tešku zemlju. Tako da ona treba u isto vreme da bude propustljiva za vodu, ali i u stanju da zadrži potrebnu količinu vlage i hranljivih materija. Zato za sadnju kombinujte sitni šljunak, baštensku zemlju i treset.

Saksiju stavite na južni i jugoistočni prozor kako bi biljka imala dovoljno svetlosti. Tokom leta i u fazi rasta zalivanje se vrši jednom nedeljno, a zimi ređe – jednom u dve nedelje.

Sukulente ne morate često presađivati, što je još jedna prednost kod gajenja. Tek kada saksija postane premala, presadite ih u novu, čiji prečnik treba da bude veći za 2 do 3 cm.

 

Prednosti gajenja sukulenata

Osim dekorativnog izgleda, sukulenti imaju blagotvorno dejstvo na vaše zdravlje.

Istraživanja su dokazala da su ove biljke prečišćivači vazduha. Naime, one ispuštaju vodenu paru i na taj način upijaju štetne materije iz vazduha, koristeći ih kao hranu. Pa je preporučljivo da njima ukrasite kuhinju kako bi otklonili mirise tokom pripreme jela.

 

Kako oplemeniti dom sukulentima Cvećara Jelena

Takođe, regulišu vlažnost vazduha u prostoriji. Tako da vas štite od alergija, kašlja, upale grla i pojave suve kože. Za razliku od drugih biljaka, sukulenti tokom noći ne ispuštaju ugljen-dioksid. Već nastavljaju da proizvode kiseonik. Pa ćete sa njima uvek imati zdrav vazduh u svom domu.

Cvećara Jelena ima bogatu ponudu raznovrsnih sukulenata. Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete iskoristite posebnu pogodnost, a to je online kupovina cveća i dostava cveća na kućnu adresu.

3 Shares

Ознаке: , , , , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *