kako se gaji božićni kaktus Cvećara Jelena 1

Kako se gaji božićni kaktus?

Kako se gaji božićni kaktus? Pitanje koje postavljaju svi ljubitelji sukulenata.

Mnogo vekova pre nego što su kaktusi dospeli na evropsko tlo, imali su važnu ulogu u životu američkog stanovništva. Ne samo da su bili značajni u religijskim obredima, već su pojedine vrste bile sastavni deo jelovnika indijanskih plemena. Dok su drvenasti delovi obrađivani kako bi služili kao oruđe.

Tek u 19. veku počelo je njihovo osvajenje sveta. Međutim, u početku, pitanje: “kako oplemeniti dom sukulentima” moglo se čuti samo među bogatim društvenim slojevima. Da bi gajenjem iz semena ove biljke postale dostupne svima.

Ni danas, pred njihovim različitim oblicima i prelepim cvetovima niko ne ostaje ravnodušan. Te ne čudi što mnogi ljudi imaju prave kolekcije ovih biljaka. Zbog toga vam cvećara Zemun, Jelena u ovom blogu otkriva kako se gaji božićni kaktus.

Kako se gaji božićni kaktus? Ova biljka nije kao svi drugi kaktusi 

Da li ste znali da božićna zvezda nije jedino cveće koje simbolizuje najradosniji praznik? Osim nje tu je i božićni kaktus, tj. Schlumbergera truncate, koji živi u tropskim šumama Brazila. On je epifetna vrsta, što znači da hranjive materije upija od drveća na kome raste, ali ne škodi svojim domaćinima.

kako se gaji božićni kaktus Cvećara Jelena 2

Zapravo, božićni kaktus nije kao ostali kaktusi i sukulenti u vašem domu. Razlog tome jeste period cvetanja, jer se u vreme dočeka Nove godine otvaraju beli, roze, crveni i višebojni cvetovi. Samim tim, neophodna im je drugačija nega. Pre svega u pogledu zalivanja.

S obzirom da cveta zimi, božićni kaktus u ovom periodu morate redovno zalivati kako zemlja ne bi bila suva. Takođe, jednom nedeljno potrebno je orošavanje listova vodom koja ne sadrži krečnjak. Dok jednom u dve nedelje prihranjujte biljku đubrivom koje je namenjeno za kaktuse i sukulente. Mada možete koristiti i obično đubrivo za saksijsko cveće.

Kada kaktus precveta, možete prestati sa prihranjivanjem, a zalivanje treba svesti na najmanju meru.

Da li božićni kaktus smemo da premeštamo?

Božićni kaktus je veoma osetljiv tokom cvetanja. Zato stručnjaci savetuju da kada se pojave pupoljci nikako ga ne trebate premeštati. U protivnom, može doći do nepravilnog formiranja, pa i potpunog odbacivanja cvetova.

Za razliku od drugih kaktusa, on ne spada u cveće koje voli sunce. Te je idealno mesto polica pored prozora na istočnoj ili zapadnoj strani. Na taj način dobiće dovoljno svetlosti za pravilan rast, a opet biće zaštićen od jakog podnevnog sunca. Optimalna temperatura za čuvanje je od 15 do 18 stepeni Celzijusovih, a leti i do 24 stepena.

kako se gaji božićni kaktus Cvećara Jelena 3

Upravo sa dolaskom toplih prolećnih dana, božićni kaktus možete izneti van. Dovoljno je da ga postavite u senovito mesto na terasi i, uz drugo saksijsko cveće, imaćete divan ukras.

Presađivanje i razmnožavanje božićnog kaktusa

Prilikom traženja odgovora na pitanje: “kako se gaji božićni kaktus” nemojte da zaboravite na presađivanje i razmnožavanje.

Božićni kaktus se presađuje nakon cvetanja i to svake 2 do 3 godine. Imajte u vidu da ne podnosi dobro običnu, baštensku zemlju. Najbolje je da u cvećarama nabavite posebnu zemlju za sukulente.

Prilikom presađivanja možete uzeti i pelcere za ramnožavanje koje ćete zasaditi u peskoviti supstrat. Nakon 15 dana mladice će pustiti koren, a do tada ih ne smete zalivati, već potrebnu vlagu obezbedite orošavanjem.

Iskoristite dane karantina da uredite svoju terasu cvećem, kontaktirajte cvećaru Jelena za nove vrste. Kupovinu možete obaviti vrlo lako online, putem zvaničnog sajta cvećare, a naš stručni tim će se pobrinuti da dostava bude obavljena u najkraćem roku.

10 Shares

Ознаке: , , , , , , , , , , , , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *