Cvećara Jelena

Ljubičice – najpopularnije saksijsko cveće

Ljubičice

Ljubičice su najlepše saksijsko cveće. Pripadaju rodu Viola i danas je poznato preko 500 jednogodišnjih i višegodišnjih vrsta. Rastu u svim krajevima sveta. Čak i na veoma udaljenim mestima, kao što su Havaji, Australija i Andi.

Među njima, svakako, je najpoznatija Afrička ljubičica (Saintpaulia), koja potiče iz Tanzanije. Otkrio ju je krajem 19. veka Walter Saint Paul. Ovaj nemački naučnik je zaslužan za njenu popularnost jer je uspeo da je prenese u rodnu zemlju odakle se proširila na čitavu Evropu.

Za ljubičice se vezuju brojne legende

Jedna od legendi koja ističe lepotu ljubičice govori da je zahvaljujući njoj ružni Hefest pridobio naklonost Afrodite. I Zevs je iskoristio njene čari. Da bi utešio svoju ljubavnicu Io, koju je zbog Herine ljubomore morao da pretvori u junicu, prekrio je livadu ljubičicama.

Međutim, priča o nastanku cveta prelepog mirisa je, zapravo, priča o nesrećnoj ljubavi. Naime, ljubičice su se razvile iz krvi Atisa, kojeg je ubila boginja Kibela.

Da je u pitanju najlepše cveće govori i podatak da su je žene koristile za jutarnje umivanje. Dok su Rimljani uživali u njenom vinu, kod Grka ona je predstavljala simbol plodnosti.

Ljubičice su dostupne u najraznovrsnijim bojama

Gotovo da nema nijanse u kojoj nećete pronaći ovo cveće. Od izvorne ljubičaste, preko raznih tonova plave, roze i crvene pa do žute, bele i krem. Prelepi cvet čine pet latica od kojih su 4 jednake i simetrično raspoređene. Dok je najveća povijena na dole te zajedno sa markantnim žutim prašnikom pruža zanimljivi izgled.

I sami listovi donose dozu nežnosti. Obično su srcolikog oblika, sa kratkom stabljikom tako da cvetovi formiraju pravi mali buket. On će ukrasiti svaki kutak vašeg stana. A savršene su i kao biljke za radni prostor koje svojim veselim bojama unose svežinu gde god ih postavite.

Kako gajiti ljubičice?

Ljubičice vole svetlost, pa ih ljudi najčešće drže pored prozora. Ipak, pazite da ne budu direktno izložene sunčevim zracima kako listovi ne bi izgoreli. Da bi biljka cvetala ravnomerno potrebno ju je periodično okretati. Zapravo, idealni uslovi za ljubičice jesu temperatura od 14 do 27 stepeni Celzijusovih i vlažnost vazduha do 70 odsto.

Ljubičice

Ljubičice ne treba zalivati direktno u zemlju, već u podmetač saksije. Preporučljivo je da se koristi voda odstajala na sobnoj temperaturi. Imajte u vidu da je u periodu cvetanja biljci potrebno manje vode. Ukoliko počne da vene, znajte da ste preterali sa zalivanjem, dok požuteli listovi i izostanak cvetanja ukazuju na to da ljubičica nema dovoljno svetla.

Ljubičice se razmnožavaju semenom, deljenjem korena ili lisnom reznicom.

Ljubičice imaju lekovito dejstvo

Iako aloe vera važi za najlekovitiju biljku i ljubičice imaju blagotvorno dejstvo.

Poznati nemački narodni lekar Knajp ističe da čaj i sirup od ljubičice leče kašalj, upalu mokraćne bešike i bolesti bubrega. Takođe, ublažavaju nervozu, lupanje srca, nesanicu, glavobolju, pa čak i simptome hipohondrije.

Koren ljubičice se koristi za lečenje vena, reumatizma i slabe cirkulacije, kao i u kozmetologiji za negu suve i osetljive kože i sprečavanje nastanka bora.

Cvećara Jelena u svojoj ponudi ima različite ljubičice. S obzirom da važi za jednu od prvih internet prodavnica cveća u Srbiji, kupovinu možete obaviti i preko sajta cvecarajelena.com.

 

Related Posts

One thought on “Ljubičice – najpopularnije saksijsko cveće

  1. MARIJA kaže:

    GDE SE NALAZITEKOJA J CENA LJUBICICA U SAKSIJI.1KOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *