Cvećara Jelena

Orhideje u saksiji – Kako brinuti o njima?

Orhideje u saksiji

Orhideje u saksiji predstavljaju jedan od najlepših cvetova koje možete da gajite u stanu. Njihov veličanstven cvet je sve što vam je potrebno ukoliko želite da ukrasite i dekorišete prostoriju.

Orhideje, prepoznatljive i po latinskom nazivu „Orchidaceae“ jedan su od najlepših cvetova zbog svog dugotrajnog cveta, ali i neverovatnih boja. Mogu se naći u beloj, ružičastoj, ljubičastoj, žutoj, ali i brojnim drugim nijansama.

One simbolišu plodnost, eleganciju, gracioznost i ljubav. Takođe, često se poklanjaju damama kao simbol lepote.

Najpopularnija vrsta orhideja jeste „orhideja moljac“ ili „phalaenopsis„. Ova sorta cveta do dva puta godišnje, a cvetovi traju od dva do tri meseca. Ostale popularne vrste orhideja su „dendrobium“ i „oncidium“ i cvetaju jednom do dva puta godišnje, a cvetovi traju nešto malo duže od mesec dana.

Orhideje u saksiji nisu previše zahtevne za održavanje i negu.

Orhideje u saksiji – Gajenje

Na svetu postoji više od 20.000 vrsta orhideja, a njihov rast zavisi od nekoliko faktora. Važno je pravilno ih posaditi, zalivati i koliko svetla dobijaju.

Sađenje i tlo za orhideje

Važno je da orhideje u saksiji imaju dovoljno drenaže. Na dnu posude treba da postoje drenažne rupe kako bi se omogućio ispust viška vode. Ujedno, orhideje treba saditi u brzo drenažnoj zemlji. Preporučuje se korišćenje smeše na bazi mahovine.

Temperatura i svetlost

Orhideje najbolje uspevaju u prostorijama koje su zagrejane na 16 do 24 stepena. Umerene temperature u kombinaciji sa cirkulacijom vazduha omogućavaju orhidejama da imaju lepe i zdrave cvetove.

Ujedno, ovo cveće treba čuvati blizu prozora okrenutog ka jugu ili istoku. Potrebno im je mnogo svetlost, ali ne direktne. Prozori okrenuti ka severu neće orhidejama pružiti dovoljno svetla, dok su oni okrenuti ka zapadu previše svetli za njih.

Orhideje u saksiji
Zalivanje orhideja

Koliko često treba da zalivate orhideju zavisi od klime i nivoa vlažnosti vazduha. Uglavnom im je potrebno zalivanje na svakih nekoliko dana. Ujedno, ljubitelji cveća najčešće i greše kada je reč o zalivanju. Prečesto zalivanje dovodi do bolesti korena biljke.

Da biste izbegli prekomerno zalivanje, dajte joj vode na osnovu toga koliko je zemljište vlažno. Nežno gurnite nekoliko prstiju u zemlju i proverite njegovu vlažnost. Ukoliko primetite vlagu, nemojte zalivati orhideju. Ukoliko držite orhideju u često klimatizovanoj prostoriji, prskajte je vodom pomoću boce sa raspršivačem. To možete svakodnevno da radite.

Orhideje u saksiji – Briga o biljci nakon cvetanja

Kada vaše orhideje u saksiji konačno procvetaju moći ćete da uživate u njihovoj posebnosti i veličanstvenosti. Ujedno, moraćete i da ih pravilno zalivate, hranite i obrezujete kako bi ostale zdrave. Zemlja koja je dobro drenirana daće im sve potrebne hranljive materije za lep i pravilan rast i cvetanje.

Đubrivo je neophodno kako biste podstakli cvet da bude što lepši. U zavisnosti od sorte, potrebno je đubriti orhideju jednom nedeljno ili mesečno.

Kada se cvet osuši, stabljiku treba orezati. Možete da isečete stari cvet blizu nove stabljike. Retko se dešava da orhideja dva puta cveta na jednoj istoj stabljici.

Ukoliko je vaša orhideja cvetala samo jednom i nije se dogodilo da se cvet ponovo pojavi, verovatno da postoji neki od sledećih problema:

  • Nema dovoljno svetlosti;
  • Ima previše svetlosti;
  • Temperatura nije odgovarajuća;
  • Ima previše ili premalo đubriva;
  • Potrebno je presađivanje;
  • Premalo ili previše vode.

Kako biste znali kada će orhideja da cveta, potrebno je da imate malo veštine i iskustva u gajenju orhideja.

Cvećara sa najlepšim negovanim orhidejama

Cvećara Jelena nalazi se u Zemunu, a za sve ljubitelje cveća obezbedili smo najveću i najraskošniju ponudu kako orhideja u saksiji, tako i brojnog drugog cveća. Naši profesionalni cvećari pomoći će vam da odaberete najbolju biljku za sebe. Ujedno, objasniće vam kako bi trebalo da je gajite i na koji način bi trebalo da brinete o njoj.

Orhideje u saksiji

Orhideje u saksiji su veoma popularan poklon za rođendan, ali i bilo koju drugu priliku. Veoma su posebne i jedan su od omiljenih cvetova među damama.

U cvećari Jelena vršimo i dostavu cveća u saksiji, ali i buketa i cvetnih aranžmana na bilo koju adresu u Beogradu ili Srbiji. Potrebno je samo da odaberete omiljeni cvet iz našeg asortimana i da nam kažete kome želite da ga isporučimo. Posetite nas i odaberite omiljeno cveće.

Sve posebne prilike i proslave počinju upravo kod nas. Mi smo deo vaših najvažnijih događaja!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *