Cvećara Jelena

Puzavica bršljan hedera – Planinski lek

Puzavica bršljan hedera

Puzavica bršljan, koji se na latinskom zove hedera, koristi se u Evropi, Aziji, Americi, ali ima i simpatije ostalog dela sveta. Njeno prirodno stanište su tamne četinarske i gusto listopadne šume. Raste u brdsko planinskim delovima. Svoju popularnost je stekla svojom zanimljivom lepotom i svojim listovima koji privlače pažnju svih posmatrača.

Opšte je poznata njena lepota, ali malo ko zna da je puzavica bršljan lekovita biljka i da je bitna za vaše zdravlje i izgled. Puzavica bršljan se koristi za mnoge lekove. Sigurno ste čuli za sirup od hedere protiv kašlja, za lakše iskašljavanje. Puzavica bršljan je takođe najbolji prijatelj pripadnicama lepšeg pola, zato što ima super moć da ukloni celulit i koristi se u anticelulit tretmanima. Koriste je ljudi koji boluju od bronhitisa ili astme. Takođe, puzavica bršljan se može koristiti kao lek protiv otoka. Ova lepa ukrasna bilja je jedan od najboljih prirodnih lekova.

Puzavica bršljan – Velika primena

Puzavica bršljan je biljka koju možete koristiti u svakom ambijentu, pa čak i u dvorištu ili na terasi. Puzavica bršljan se dosta koristi kao dodatna dekoracija spoljnog dela kuće. To je zbog toga što ona može podneti i niske temperature. Tokom cele godine zadržava svoj fantastični izgled i daje dodatnu eleganciju kući ili dvorištu.

Puzavica bršljan hedera

Puzavica bršljan je poznata po tome što čisti vazduh od vlage. Koji god kutag vašeg doma da ukrasite sa ovom biljkom nećete pogrešiti. Možete ukrasiti kako dnevni boravak, tako i kuhinju. Hederu možete staviti kao dodatnu dekoraciju hodnika zbog svojih specifičnih sposobnosti.

Puzavica bršljan – Orošavanje i zalivanje

Listovi bršljana se moraju svakodnevno orošavati u sezoni grejanja, zbog suvog vazduha. Orošavanje predstavlja prskanje listova biljaka ručnom prskalicom. Najpogodnija voda za ovu upotrebu je kišnica ili destilovana voda sobne temperature. Sa druge strane, savetuje se da se bar jednom u pet dana listovi bršljana prebrišu od prašine, kako bi sama biljka mogla da „diše„. Od izuzetno velikog značaja je, takođe i povremeno tuširanje biljke mlakom vodom, što osvežava biljku.

Puzavica bršljan – Prehrana

Bršljan se prehranjuje kada stupi u period vegetacije, što je za ovu biljku od marta do avgusta. Tada se jednom u dve nedelje tokom zalivanja dodaje tečno đubrivo za zelene listajuće biljke. Takođe, treba napomenuti da ni u prehrani ne treba preterivati, jer to može dovesti do sušenja same biljke.

Orezivanje bršljana

Kada bršljan postane prevelik za prostor u kome boravi, možete ga odrezati. U tom slučaju, skraćujete samo donje stabljike lišća.

Puzavica bršljan hedera

Presađivanje bršljana

Kada primetite da je saksija vašem bršljanu omalela i vidite da kroz drenažne rupice kreće da izbija koren, vreme je za presađivanje. Sadi se u saksiju za broj veću od prethodne, u glavnom u periodu od dve godine.

Razmnožavanje bršljana

Bršljan spada u biljke koje se veoma jednostavno razmnožavaju. Sve što je potrebno je da u letnjim mesecima odsečemo reznice dužine od 10cm. Njih zabodemo u zemlju i kada se ukorene, presadimo u saksiju.

Saksijsko cveće – Cvećara Jelena

Cvećara Jelena u svojoj ponudi ima cveće prilagođeno različitim prilikama i prostorima. Tražite saksijske biljke koje ćete držati u kancelariji ili sukulente kojima ćete ukrasiti dnevnu sobu? Želite drvenastu biljku koja će uneti tropsku atmosferu u vašu baštu? Tragate za buketom od rezanog cveća kojim ćete obradovati dragu osobu? Posetite nas i pronaći ćete ono što tražite. Sve proizvode možete poručiti putem online prodavnice, a mi ćemo ih dostaviti na bilo koju adresu u Srbiji.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *