saveti za negu hibiskusa u saksijama Cvećara Jelena 1

Saveti za negu hibiskusa u saksijama

Saveti za negu hibiskusa u saksijama oplemeniće vaš prostor.

Hibiskus je višegodišnja biljka poreklom iz Kine i Indije. Pripada porodici slezova Malvaceae, pa se zato često naziva i kineska ili slezova ruža.

Tačan datum dolaska na evropsko tlo nije poznat. Smatra se da je to bilo tokom 1731. godine. Odnosno, nakon povratka biologa sa istraživačkih radova iz Azije.

Hibiskus je poznat po krupnim cvetovima veličine dlana, sa širokim laticama i istaknutim prašnicima. Iako cvetovi nemaju nikakav miris svojim raskošnim izgledom i jarkim žutim, ružičastim, crvenim, narandžastim, belim, pa i višebojnim nijansama privlače pažnju gde god se nađu.

Najviše mu odgovaraju topli i umereni, suptropski i tropski regioni. Mada se zbog nestvarne lepote gaji širom sveta.

Procenjuje se da, danas, postoji preko 200 vrsta hibiskusa. Među njima se posebno izdvaja Hibiscus rosasinensis koji može da se gaji kao saksijsko cveće za terasu ili unutar doma.

Koji su najbolji saveti za negu hibiskusa u saksijama otkriva vam u ovom blogu cvećara Zemun, Jelena.

Da li je hibiskus u saksijama zahtevna biljka?

Saveti za negu hibiskusa u saksijama polaze, pre svega, od njegovog rasta. Imajte u vidu da ova biljka raste veoma brzo, pa za godinu dana može da udvostruči visinu, a u saksiji najčešće naraste do 1,5 metra.

Idealna temperatura za gajenje se kreće između 15 i 27 stepeni Celzijusovih. S obzirom da je za pravilan rast i razvoj neophodno dosta svetlosti najbolje je da ga čuvate pored istočnog prozora. Takođe, potrebna je i dovoljna količina vode.

Tokom leta zalivajte ga najmanje 3 puta nedeljno, a kada je veoma toplo i svakog dana. Ipak, nikako ne smete da ostavljate vodu u podmetaču saksije, jer mogu da nastanu oštećenja, čak i truljenje korena. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se u podmetač stavi krupan šljunak radi bolje drenaže.

Bez obzira što cvet traje samo jedan ili dva dana, da biste u njemu uživali, morate biljku redovno orošavati. U protivnom doći će do opadanja pupoljaka, a listovi će početi da se suše.

Hibiskus je veoma osetljiv na promene u temperaturi. Tako da čim se ona spusti ispod 15 stepeni Celzijusovih vreme je da ovo najlepše saksijsko cveće sa terase prebacite unutra.

U zimskim mesecima zalivanje se vrši mlakom vodom jednom u 10 dana ili jednom nedeljno, ako se nalazi u prostoriji koja se greje. Biljci obavezno obezbedite dovoljno svetlosti, ali vodite računa da se ne nalazi blizu grejnih tela.

Saveti za negu hibiskusa u saksijama – Orezivanje i presađivanje

Ukoliko želite da imate snažnu i kompaktnu biljka, neophodno je orezivanje. Ono se vrši svakog proleća tako što se orežu sve grane koje kvare izgled grma, a glavne grane se skraćuju na 1/3. I u letnjem periodu možete izvršiti manje korekcije. Pri tome vodite računa da rez načinite iznad čvorišta.

saveti za negu hibiskusa u saksijama Cvećara Jelena 3

Vrlo brzo orezane grane će se razgranati u 2 – 3 nove. Samim tim vaš hibiskus imaće više cvetova.

Nakon orezivanja biljku presadite u za broj veću saksiju. Za presađivanje koristite rastresitu zemlju koja se dobro proceđuje. Upravo takva je mešavina komposta, treseta i peska u odnosu 4:2:1.

Pravi je trenutak da unesete dašak svima omiljenog godišnjeg doba u svoj dom. Najlepše prolećno cveće pronaći ćete u bogatoj ponudi cvećare Jelena. Iskoristite posebne pogodnosti online kupovine, a naš tim će se potrudite da dostava cveća na kućnu adresu bude obavljena u najkraćem roku.

5 Shares

Ознаке: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *