Cvećara Jelena

Začinske biljke koje možete gajiti u svojoj kući

Začinske biljke

Začinske biljke pružaju vam mogućnost da uživate u svežim mirisima i ukusnim aromama tokom čitave godine.

Najlepše prolećno cveće obično vezujemo za bašte, balkone ili, pak, prelepe bukete u vazama. Međutim, idealne biljke za vas prostor nemaju samo dekorativni karakter. Pojedine vrste unose pozitivnu energiju i obezbeđuju miran san. Dok biljke prečišćivači vazduha čine svaki prostor zdravim i prijatnim.

Posebnoj grupi pripadaju začinske biljke. Svi ćete se složiti da kuvanje nema smisla bez upotrebe mirisnih začina. Iako su suvi i mleveni začini, koje kupujemo u marketima široko u upotrebi, iskusni kuvari svojim jelima dodaju sveže bilje.

Ljudi koji žive u kućama mogu u jednom delu svog vrta da uzgajaju sopstvene začinske biljke. Mada one vrlo lako uspevaju i na terasama, pa i u zatvorenim prostorima. Naročito su lep dekor kuhinjskom enterijeru, gde su vam na dohvat ruke kada pripremate omiljeno jelo.

Kako da zasadite i negujete začinske biljke u svom domu otkriva vam cvećara Zemun, Jelena.

Začinske biljke ne traže puno prostora

Verovali ili ne, začinske biljke lakše su za čuvanje od mnogih vrsta ukrasnog saksijskog cveća. Potrebno je samo dobro osvetljeno mesto uz prozor ili na sunčanoj strani terase. Preporučljivo je da budu izložene direktnim sunčevim zracima najmanje 5 sati u toku dana, sa dobrim strujanjem vazduha. Dok je idealna temperatura od 19 do 22 stepeni Celzijusovih.

Začinske biljke možete posaditi iz semena ili preko izdanka, tj. pelcera. Da bi korenje moglo lepo da se formira izaberite dublje posude ili saksije, koje imaju rupu na dnu za drenažu. Možete i više vrsta posaditi u jednoj većoj saksiji ili žardinjeri na terasi. Na taj način dobićete pravi mini vrt u svom stanu.

Za sadnju nemojte koristiti običnu zemlju iz bašte. Ona može da “uguši” koren, što utiče na kvalitet biljke. Najbolji izbor jeste drenažni miks sa dodatkom perlita ili vermikulita, koji pomažu da zemlja bude rastresita i vazdušasta. Ukoliko već imate kaktus, japansko drvo, možete iskoristiti i zemlju namenjenu za njegovo gajenje.

Zalivanje se obavlja jednom nedeljno tokom zime. Dok u letnjim mesecima potrebno je češće. Začinske biljke vole jutarnje zalivanje, jer se u toku dana suvišna voda iz njih ocedi. Vodite računa da kvasite samo zemlju, a ne listove.

Bosiljak spada u najupotrebljavanije začinske biljke

Mnogi istoričari ističu da je upravo bosiljak najstariji začin. U pitanju je jednogodišnja biljka koja potiče iz Indije, a u Evropu je doneta u doba Aleksandra Makedonskog. Čitava stabljika je aromatična, ali se najviše koriste listovi zbog svoje pikantne note. Nezamenjivi je dodatak u supi, pasti i jelima od mesa, pre svega, italijanske i francske kuhinje.

Začinske biljke

Bosiljak se sadi aprila i maja. Nakon šest nedelja možete koristiti listove za pripremu jela. Branjem, ujedno, podstičete rast ove začinske biljke.

Peršun – lepa i hranjiva biljka

Peršun je dvogodišnja biljka iz familije Apiaceae. Ne samo da je aromatičan, već su njegovi listovi, koren i plod bogati gvožđem i vitaminima A i C. Koristi se najviše kao začin za supe, salate, soseve, morske plodove i krompir.

Sadi su u martu iz semena koje je prethodno prenoćilo u vodi. Između 70. i 90. dana od sejanja listovi su zreli za upotrebu. Da bi peršun bio zdrav i duže trajao obavezno na svaka 3 dana okrećite biljku ka izvoru sunčevih zraka. Takođe, secite prvo spoljnje listove kako bi novi rasli pravilno, iz sredine.

Mirisne začinske biljke

Ruzmarin karakteriše jaka aroma. Pa pruža savršeni balans gurmanskim jelima, poput gulaša, mesnih umaka, čorbi i jagnjetini.

Ako ga sadite iz semena budite strpljivi. Jer ćete biljku moći da koristite tek za 3 godine. Zato se preporučuje sadnja mladica.

Začinske biljke

Za razliku od drugih začinskih biljaka, ruzmarin treba retko zalivati i izlagati što duže sunčevoj svetlosti.

Ukoliko želite svoj dom da obogatite začinskim biljem, posetite cvećaru Jelena. Naše stručno osoblje pružiće vam sve savete za gajenje. Za klijente koji nemaju vremena lično da dođu tu je dostava cveća na kućnu adresu.

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *