Cvećara Jelena

Zimske ruže

Zimske ruže

Zimske ruže svojim jarkim bojama unose vedrinu u hladne dane.

Mnogim ljudima su prolećni i letnji meseci asocijacija za najlepše cveće koje ispunjava vrtove i svojim mirisom poziva na druženje. Međutim, postoji i zimsko cveće koje podjednako privlači pažnju slučajnih prolaznika. U pitanju su hrizanteme. U narodu su poznate i kao zimske ruže, jer poput pravih dolaze u najraznovrsnijim oblicima, večinama i nijansama.

Hrizanteme potiču iz istočne Azije, tj. Kine. Odatle su vrlo brzo osvojile Japan, a zatim evropski kontinent u 17. veku. Kako su dominirale žute vrste švedski botaničar Karl Linnaeus dao im je današnje ime spojivši grčke reči “chyros” što znači “zlatan” i “anthemon” – “cvet”.  U bukvalnom prevodu zimske ruže znače “zlatno cveće”. Zahvaljujući pukovniku Johnu Stevensu u narednom veku stigle su i do Amerike.

Kada se gaje zimske ruže otkriva vam cvećara Jelena, Zemun.

Zimske ruže spadaju u carsko cveće

Hrizanteme imaju veliku simboliku. Još su u drevnoj Kini bile simbol sunca, pa je i grad Ju-Xian po njima dobio ime. Obavezni su ukras na svečanostima, a koriste se kao začin i za pripremu čaja.

U Kini se kućna bašta zdravlja ne može zamisliti bez njih. Jer prema legendi osobu koja pije vodu sa izvora ili potoka gde rastu zimske ruže čeka dobro zdravlje, te i danas, predstavljaju lek za ublažavanje tegoba raznih bolesti.

Japanska kultura naglašava da je ovo najlepše saksijsko cveće, postavši njen zaštitni cvet. Naime, hrizanteme se nalaze na pečatu japanske carske porodice, ali i na novčanici od 50 japanskih jena. Dok se zlatni otisak vidi na koricama i listovima japanskih pasoša.

Koliku moć imaju u Japanu govori i podatak da se svake godine 9. septembra proslavlja Festival hrizantema, odnosno “Praznik sreće”.

Zimske ruže su jedan od omiljenih cvetova u aranžmanima u Engleskoj. Ne samo da su čest poklon u svečanim prilikama, već se dostava cveća na kućnu adresu u ovoj zemlji najvećim delom zasniva na njima.

Zimske ruže su žbunaste biljke

Hrizanteme su višegodišnje biljke. Zavisno od sorte mogu da narastu od 40 do 100 cm, sa laticama različitih oblika – počev od jednostavnih, pa do onih koje podsećaju na paukovu mrežu.

Cvetovi, takođe, mogu biti različitih veličina, od 5 do 20 cm. A dolaze u beloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, svetloljubičastoj boji, mada mogu biti i dvobojni.

S obzirom na bogatstvo nijansi čarobni efekat pružaju kako pojedinačno, tako i u kombinaciji sa drugim vrstama, pa su često saksijsko cveće za terasu.

Zimske ruže -2-Hrizanteme su cveće koje voli sunce!

Iako su zimsko cveće, hrizanteme vole sunčevu toplotu. Zato ih nemojte držati na senovitim mestima. Idealna je temperatura od 7 stepeni Celzijusovih i humusno, vlažno zemljište. Što znači da je leti potrebno cveće zalivati i 2 puta dnevno, a tokom hladnijih meseci dovoljno je jednom, da bi zemlja sačuvala vlagu obavezno saksiju držite na tacni i redovno otklanjajte uvenule cvetove. Na taj način vaše zimske ruže će cvetati tokom čitave sezone.

Ukoliko njima želite da ukrasite svoju baštu najbolji period za sadnju je u proleće i leto, jer je potrebno vreme da se biljka ukoreni. Kako se hrizanteme granaju dok rastu preporučljivo je da ih sadite na rastojanju ne manjem od 40 cm. Do početka cvetanja morate ih prihranjivati tečnim đubrivom svakih 7 do 14 dana.

Kada se završi period cvetanja zimske ruže se skraćuju na 20 cm, a krajem sezone gotovo do zemlje čime se pripremaju za narednu godinu.

Pravi je trenutak da svoj dom osvežite šarenim hrizantemama. Zato na vreme posetite cvećaru Jelena, jer vas ovde čekaju najraznovrsnije boje i oblici.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *