Cvećara Jelena

Biljka nolina ili „Slonovo stopalo“ – Egzotika koja očarava svojim izgledom

Biljka nolina

Biljka nolina je očaravajuća i elegantna biljka koja može učiniti bilo koju prostoriju elegantnom i veličanstvenom.

Ova biljka potiče iz Meksika, gde se mogu naći primerci stari čak 350 godina. Latinski naziv noline je Beaucarnea recurvata.

Biljka nolina se takođe zove i „Slonovo stopalo„, jer svojim izgledom podseća upravo na njega. Ovu biljku karakteriše naborano stablo koje se proširuje u donjem delu i koje služi za skladištenje vode. Nolinini listovi su tanki i dugački, oni rastu na vrhu stabla poput konjskog repa i zbog toga se na engleskom zove „Ponytail palm„, jer podseća na raskošnu palmu.

Biljka nolina – Kako se gaji?

Uzgoj Slonovog stopala je relativno lako. Ova egzotična biljka zahteva mnogo svetla, najbolje je da makar povremeno bude izloženo svetlu što duže. Ovo se može izvesti tako što se pola godine ostavlja na jakom svetlu, a pola godine na slabijem svetlu. To znači da dokle god je biljka nolina na otvorenom i jakom svetlu leti, ona će tolerisati slabije osvetljenje u zatvorenom tokom zime.

Pošto je Slonovo stopalo sukulent, najbolje uspeva u polusuvim uslovima. Kada se ova biljka uzgaja kao sobna biljka, potrebno je ostaviti zemlju da se znatno isuši između zalivanja.

Kako je za negu noline potrebno suvo zemljište, najbolje je koristiti zemljište kao za kaktus. Kod presađivanja je bitno da saksija bude tek centimetar ili dva šira od prethodne. Ukoliko se presadi u veću saksiju, prilikom zalivanja biljka može dobiti više vode nego što je potrebno. Ovo može oštetiti zdravlje i rast biljke.

Biljka nolina

Dohranjivanje ili nađubrivanje noline treba obavljati otprilike dva do tri puta godišnje. Ukoliko se Slonovo stopalo dohranajuje prečesto, mogu se stvoriti braon vrhovi na listovima.

Nega ove bajkovite biljke je vrlo jedostavna i nije ni malo zahtevna. Uz adekvatnu negu, biljka nolina pruža zapanjujuću i očaravajuću svežinu u bilo kojoj prostoriji.

Biljka nolina se može uzgajati i na otvorenom

Ukoliko ne želite da ograničavate rast ove fantastične biljke, možete je uzgajati i na otvorenom. Biljka nolina najbolje podnosi tople vremenske uslove. Zbog svoje zimogrožljivosti, ona toleriše temperature samo iznad 15oC, i to tokom kratkog vremenskog perioda. Zato je za uzgoj ove biljke na otvorenom najbolja tropska klima.

Stablo biljke funkcioniše kao kamilina grba, ono čuva vodu i snabdeva stabljike i lišće kad god je to potrebno. Ova karakteristika je od velikog značaja kod vruće i veoma suve klime, u kojoj retko pada kiša.

Nema velike razlike između uzgoja noline kao sobne biljke i na otvorenom. Zalivanje se sprovodi na isti način, između dva zalivanja je potrebno ostaviti zemlju da se dobro osuši. Nađubrivanje je potrebno uraditi jednom godišnje, a smeđe i osušene listove je potrebno orezati na vreme.

Ukoliko primetite bube i štetočine, možete okupati biljku crevom i na ovaj način sprati bube s nje. Treba obratiti pažnju na paukove i grinje, jer oni mogu oštetiti biljku. Štetočine i bolesti se mogu sprečiti nanošenjem nimovog ulja ili insekticidnog sapuna na listove.

Biljka koju će i vaši ljubimci obožavati!

Mnogi ljudi imaju kućne ljubimce i kod nabavke biljaka vode računa o tome da li je biljka bezbedna za njihovog kućnog ljubimca. Prema istraživanjima, Slonovo stopalo ne predstavlja nikakvu opasnost za pse i mačke.

Biljka nolina

Međutim, potrebno je znati da listovi ove biljke sadrže saponin koji ukoliko se proguta može izazvati određenu nelagodu. Verovatnoća je mala da će naneti štetu vašem ljubimcu, ipak je dobro držati ih na oku i podalje od biljke, kako bi bili sigurni da neće pojesti ili sažvakati lišće.

Ukoliko se odličite za kupovinu ove izvanredne biljke, cvećara Jelena vam stoji na raspolaganju. Kupovinu možete obaviti i iz komfornosti vašeg doma, i to preko online prodavnice.

Dostava cveća na kućnu adresu se obavlja profesionalno i u najkraćem roku. Slonovo stopalo vaš dom može krasiti u roku od samo par dana! Za zadovoljnu kupovinu posetite cvećaru Jelena u Zemunu.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *