Cvećara Jelena

Selaginela – Nega i gajenje ukrasne biljke

Selaginela

Selaginela je ukrasna biljka koja svojim izgledom neretko podseća na mahovinu. Odličan je izbor za ulepšavanje enterijera i pored toga što zahveta malo više vašeg vremena i pažnje.

Dolazi iz porodice Selaginellaceae i obuhvata više od sedam stotina vrsti koje dolaze sa najrazličitijih delova sveta.

Selaginela – Nega ove ukrasne sobne biljke

Iako svoje poreklo selaginela vodi iz vlažnih, tropskih šuma, određene vrste itekako su se prilagodile uslovima na suvom. Upravo ove, sobne vrste selaginele idealne su za ukrašavanje enterijera i unošenja zelenila i svežine u dom.

Nega biljke selaginela je zapravo veoma jednostavna. Ipak potrebno joj je svakodnevno održavanje, kako bi ona izgledala bujno i sjajno u svakom trenutku.

Ukoliko svoju selaginelu gajite u sobnim uslovima, neophodno joj je pre svega odabrati poziciju. Nikako ne smete izlagati ovu biljku direktnim sunčevim zracima. Iako vole svetlo, ove biljke nisu otporne na direktno sunce. Dakle, postavljanje posude ili saksije sa selaginelom u prozor se ne preporučuje.

Selagineli najbolje prijaju temperature koje ne padaju ispod 16 stepeni. Iako na otvorenom tlu, ova biljka može podneti i veliki pad temperature, kada je u pitanju uzgoj u kućnim uslovima najbolje je držati na optimalnoj sobnoj temperaturi.

Selaginela

Zalivanje biljke selaginela je veoma obilno u prolećnim i letnjim mesecima. Ipak, selaginela ne voli preterano vlažno zemljište i vodu u dnu saksije. Zato je važno i svakodnevno prskanje bočicom za vodu sa raspršivačem. Na ovaj način postiže se dovoljna vlažnost listova, bez preterane vlažnosti zemljišta. Voda u bočici za prskanje ne sme biti hladna, već optimalne temperature. Iako se u zimskim mesecima zalivanje smanjuje, i dalje se mora voditi računa o tome da se održi idealna vlažnost.

Vrste i razmnožavanje selaginela biljke

Iako ova biljka pripada porodici sa preko 700 vrsti, najčešće sorte selaginele su:

  • Jory – Veoma atraktivna sorta sa malim dimenzijama, koja dolazi u svetlozelenoj boji i ivicama listova obojenim u zlatnu nijansu. Izgleda zaista elegantno kada se unese u životni prostor.
  • Martens – Ova vrsta selaginele može dostignuti svega 20cm visine, a izgleda je sličnog mahovini.
  • Kraussiana – Niska sorta selaginele koje ne dostiže više od 10 centimetara visine, ali se zato prostire na otvorenom tlu i do metar i po.
  • Uncinata – Ova vrsta izgleda veoma zanimljivo, i podseća na mahovinu. Može se koristiti i kao pokrivač tla.

Za koju god vrstu da se odlučite, vodite računa da ona bude pogodna za gajenje u kućnim, odnosno sobnim uslovima.

Takođe, vodite se time da je pravilna nega neophodna za gajenje svih biljaka, pa tako i selaginele.

Bolesti koje mogu zadesiti selaginelu usled nepravilne nege

Ukoliko vam se čini da vaša biljka ispoljava određene promene ili ne izgleda baš najsjajnije, možda je problem u nepravilnoj nezi.

Selaginela

Kod uzgoja selaginele mogu se pojaviti sledeći problemi:

  • Listovi su previše opušteni i nemaju čvrstinu – Ukoliko vam se događa ovaj problem, verovatno ste u prethodnom periodu preterivali sa zalivanjem. Kao što smo već naglasili, iako ova biljka voli vlažnost, previše zalivanja sa vodom koja stoji u dnu saksije može dovesti do toga da vaša selaginela Kada se susretnete sa ovim problemom, najbolje rešenje jeste presaditi pažljivo biljku i tretirati koren fungicidom.
  • Listovi izgledaju bledo – Da li ste zaboravili na prskanje listova vodom? Ukoliko jeste, ovo je verovatno uzrok. Takođe, uzrok bledunjave boje listova može biti i nedovoljno osvetljenje u prostoriji u kojoj se biljka nalazi.
  • Listovi se suše – Najčešći problem sa kojim se možete susresti prilikom nege selaginele jeste previsoka temperatura u prostoriji. Ovo dovodi do sušenja i otpadanja listova. Takođe, možda je potrebno ovlažiti vazduh u prostoriji.
  • Čini vam se da vaša biljka ne napreduje – Veoma je moguće da vašoj selagineli nedostaju određene hranljive materije. Tada je potrebno izvršiti prihranjivanje biljke.

Ukoliko vam se dopada neobičan izgled ove biljke, možete je pronaći u cvećari Jelena. Naša cvećara nudi vam širok izbor sobnog i saksijskog bilja, koje će učiniti vaš dom lepšim i prijatnijim za život. Kod nas možete pronaći najdivnije cveće!

Takođe, nudimo vam veliki izbor aranžmana od najrazličitijeg cveća, kao i razne vrste buketa.

Dostavu cveća vršimo na bilo kojoj adresi u našoj državi. Uvek nas možete kontaktirati i raspitati se o tome kakve sve pogodnosti vam nudimo.

Cvećara Jelena – Vidimo se na dobro poznatoj adresi u Zemunu!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *