Cvećara Jelena

Božanstvena guzmanija za jarke i prirodne boje u domu

Guzmanija nega biljke

Guzmanija nega biljke omogućiće vam da oplemenite svoj dom jarkim i istovremeno prirodnim bojama. Uzgajanje ove biljke je veoma jednostavno, a njen cvet ulepšavaće vaš dom tokom cele godine.

Guzmanija je višegodišnja biljka iz porodice bromelija. Postoji više od 120 različitih vrsta, a sve su poreklom iz Južne Amerike. Ova tropska biljka poznata je i kao epitafska biljka i dovodi se u vezu sa korenjem drveća koje nikada ne dopire do tla. Njene brakteje koje čine i deo cveta, rastu iz središta biljke i mogu da budu crvene, žute, narandžaste ili tamnoljubičaste boje, u zavisnosti od vrste guzmanije.

Guzmanija cveta jednom i cvet propada posle dan ili dva, ali brakteje, uz pravilnu negu, mogu da zadrže jarku boju i do godinu dana.

Listovi su tanki i tamnozelene boje i oni sakupljaju kišnicu kojom se biljka hrani u svom prirodnom okruženju.

Guzmanija nega biljke – Kako je posaditi?

Guzmanija nega biljke je veoma jednostavna i veoma je poznata kao sobna biljka. Da biste zasadili guzmaniju, potrebno je da stavite malo ukrasnog kamenja ili keramike na dno keramičke ili posude od terakote. Saksija bi trebalo da bude teška. Na vrh kamečića ili postavljene keramike stavite medijum koji se koristi i za orhideje i posadite guzmaniju.

Guzmaniji je potrebno slabo osvetljenje, pa je treba čuvati na mestu gde neće biti direktno izložena sunčevim zracima.

Koristite destilovanu ili filtritanu vodu koji ćete da stavite u centralni deo saksije, kako biljka ne bi trulila.

Guzmanija nega biljke

Održavajte ravnotežu vlage tokom proleća i letnjih, toplih meseci. Da bi guzmanija cvetala i uspevala, ne bi trebalo da se izlaže temperaturama nižim od 13 stepeni. Takođe, prijaju joj i visoke temperature. Veoma je osetljiva na nagle temperaturne promene.

S obzirom na to da je guzmanija tropska biljka, prija joj visoka vlažnost. Ukoliko je svakodnevno prskate pročišćenom vodom i orošavate, ona će sijati punim sjajem. Ukoliko se dogodi da joj se vrhovi lista suše, to znači da biljka nema dovoljno vlage. Uveli deo lista je potrebno orezati do zdravog lisnog tkiva.

Trebalo bi i da dodajete đubrivo na svake dve nedelje, ili dva puta mesečno, naročito tokom proleća i leta. Sa dolaskom jeseni, ređe je đubrite.

Guzmanija nega biljke – Razmožavanje i bolesti biljke

Guzmanija se razmnožava mladicama koje nastaju na zreloj biljci tokom cvetanja. Kada mlada biljka dostigne visinu od 15-ak centimetara i formira sopstveno korenje, potrebno je da je odvojite od matične biljke i posadite u drugu saksiju . Proleće je idealan period za odvajanje mladica od matične biljke.

Kada je reč o bolestima, guzmanija nega biljke je veoma zahvalna. Ona je, u suštini, otporna i biće u odličnoj formi ukoliko pravilno sprovodite zalivanje. Kada je reč o štetočinama, mogu da se jave vaši koje ćete lako primetiti po izobličenim i lepljivim listovima. Za suzbijanje vaši koristite sistematične insekticide.

S obzirom na to da su guzmanije epifiti, mešavina u kojoj se biljka nalazi mora pažljivo i precizno da se drenira. Odlično će uspevati u mešavini kore orhideje ili cimbidijuma. Isto tako, guzmanijama prija i mešavina kore orhideje i kokosove kose, što je ujedno i sjajna zamena za tresetnu mahovinu.

Kupovina guzmanije za blistavi enterijer

Dakle, guzmanija je biljka sa kojom će vaš enterijer postati još blistaviji i veličanstveniji.

Ukoliko želite da ova „kućna lepotica“ ukrasi vaš dom i podari mu poseban šarm, onda je Cvećara Jelena pravo mesto i adresa za vas!

Guzmanija nega biljke

Guzmanija predstavlja pravu kućnu investiciju koja će vaš životni prostor dodatno oplemeniti i učiniti lepšim. Putem našeg sajta možete naručiti guzmaniju odmah, a mi ćemo vam je dostaviti na kućnu adresu u najkraćem roku – bilo gde u Srbiji!

Međutim, pored ove biljke ekvatorskog porekla, u Cvećari Jelena možete pronaći i najširi asrotiman najlepšeg cveća i saksijskih biljaka po vašoj meri i ukusu. Naš moto je jednostavan – najdivnije cveće za vaše nezaboravne trenutke.

Ujedno, pored saksijskog i rezanog cveća, nudimo vam i šarmantne i neodoljive bukete, kao i brojne druge cvetne aranžmane. Bilo koje cveće da vam se svidi u našoj ponudi, već sutra može biti u vašem domu. Budite slobodni da stupite u kontakt sa nama u bilo kom trenutku.

Cvećara Jelena – Vaše pravo na lep život!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *