Aloe vera

Aloe vera – Biljka sa lekovitim dejstvima

Aloe vera je drevna biljka poreklom iz Afrike o kojoj su prvi podaci pronađeni još na pločici iz Mesopotamije 2200. godine pre Nove ere. Vremenom se proširila po celom svetu, odnosno na prostorima gde joj pogoduje klima za rast i razvoj.

Aloe vera dolazi iz porodice Asphodelaceae. Naziv potiče od latinske forme arapske reči Aloeh, sirijske Alwai ili hebrejske Halal, što znači “izuzetno gorka materija”. Ime, zapravo, ukazuje na žuti, gorki sok koji biljka sadrži.

Iako je, danas, poznato više od 300 vrsta, kada se pomene ova biljka najčešće se misli na Aloe Vera Barbadensis Miller. Otkrio ju je botaničar Miller na Barbadosu i odmah uvrstio u registar lekovitog bilja.

Aloe vera je sukulent

Aloe Vera je sukulent. To znači da u svojim listovima skladišti vodu kako bi mogla da preživi sušne periode. Listovi su špicastog oblika sa nazubljenim ivicama. Nema stabljiku nego listovi rastu od podnožja biljke u više slojeva. A iz sredine izrasta cvetna drška koja se završava u vidu žutih ili crvenkastih cevolikih cvetova sakupljenih u grozdaste cvasti. Obično cveta od 3. godine, u periodu od marta do maja. U zavisnosti od vrste može da naraste od 80 do 100 cm.

 

Aloe vera -

Aloe Vera spada u višegodišnje biljke, prosečnog životnog veka 12 godina. Nakon 4. godine dostiže zrelost i spremna je za branje. Ovaj proces može se obavljati na 8 nedelja tako što se odstranjuju 3 ili 4 krajnja lista. Listovi se režu pri osnovi kako bi zadržali što više lekovitog soka.

Aloe vera – gajenje

Baš kao dracena, tako je i Aloe vera laka za održavanje. Biljka traži dosta svetlosti, a možete je izložiti i direktnim sunčevim zracima. S obzirom da ne podnosi mnogo vlage, jer dolazi do propadanja i truljenja, zalivanje treba obavljati jednom nedeljno. Tokom zimskih meseci, kad su svi metabolički procesi usporeni, dovoljno je zalivati jednom mesečno.

Aloe veru možete gajiti u bašti, ali spada i u idealne biljke za vaš prostor u stanu. Imajte u vidu da joj u bašti ne pogoduju temperature niže od 5 stepeni Celzijusovih. Ukoliko je čuvate kao saksijsko cveće za vaš dom poželjno je da na dno prvo stavite kamenje, preko toga sloj peska i tek onda zemlju. Važno je da saksija ima rupicu kako bi oticao višak vode.

Aloe vera sadrži čak 240 lekovitih sastojaka!

Aloe vera je najlekovitija biljka. Njeno dejstvo opisano je još u Starom zavetu. Egipćani su je smatrali “biljkom besmrtnosti” pa su je poklanjali faraonima. Kraljice Nefertiti i Kleopatra dodavale su je u svojim kupkama kojim su negovale lepotu. Koristili su je i Aleksandar Veliki i Napoleon.

Aloe vera u Rusiji je poznata kao “eliksir mladosti”, Indijci je smatraju svetom biljkom, dok se u kineskoj medicini njeno trnje koristilo kao akupunkturne igle. Utvrđeno je da sadrži preko 240 hranljivih i lekovitih sastojaka, te ima široku primenu u farmaciji i kozmetičkoj industriji.

Aloe vera

Prvi put je u komercijalne svrhe upotrebljena u Americi kao laksativ. Kasnije su otkrivena brojna lekovita svojstva. Uspešno leči opekotine, posekotine, ubode, kao i razne viruse, bakterije, gljivice, anemiju, hepatitis, visok holesterol u krvi.

“Kraljica lekovitih biljaka”, kako je mnogi nazivaju, deluje i na poremećaje metabolizma, jača imunitet i reguliše rad nervnog sistema.

Aloe vera gel podstiče rad unutrašnjih organa: jetre, srca, bubrega i zuči.

Aloe vera podmlađuje kožu

Aloe vera sadrži aloin i emodin, te predstavlja snažni antioksidant u borbi protiv slobodnih radikala. Kao rezultat dobija se podmlađena koža. Takođe, pogoduje oštećenoj i suvoj koži ruku i stopala, kojoj je hitno potrebna hidratacija.

Može se koristiti i kao tretman protiv akni, bubuljica i ekscema i kao prirodni serum za sunčanje.

Dostava cveća poput Aloje vere, oduševice svakoga, ne samo zbog lepote biljke, već i zbog svih njenih blagodeti po ljudsko zdravlje.

Ako želite da nabavite ovu čarobnu biljku posetite cvećaru Jelena gde možete dobiti sve savete vezane za njeno gajenje.

 

Ознаке: , , , , ,

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *