Cvećara Jelena

Kaktusi – Egzotična dekoracija doma

Kaktusi - Egzotična dekoracija doma

Kaktusi su egzotične biljke zbog svojih neobičnih oblika i sposobnosti da prežive u sušnim uslovima. Većina vrsta kaktusa raste u tropskim i suptropskim područjima Južne i Srednje Amerike. Neki kaktusi se mogu naći i u drugim delovima sveta. Njihova sposobnost da prežive u uslovima sa malo vode i sunčeve svetlosti ih čini pogodnim za uzgoj u kući u regionima sa sušnijim klimama.

Kaktusi su poznati po svojim bodljikavim iglama, ali neke vrste imaju i cvetove sa lepim bojama i mirisom. Oni se često koriste kao dekorativne biljke u kućama, vrtovima i parkovima. Neke vrste kaktusa se koriste i za proizvodnju voća, kao što su kaktusi-fige i pitajave.

Dekoracija doma kaktusima

Kaktusi mogu da dodaju lepotu i živost svakom prostoru u kojem se nalaze. Ako želite da dekorišete svoj dom sa ovom biljkom, postoji nekoliko načina da to uradite:

Koristite kaktuse kao dekorativne biljke u vazi ili posudi: Kaktusi su idealni za unutrašnjost vašeg doma. Možete ih staviti na prozorsku dasku, policu ili stolicu ili ih možete koristiti kao dekorativnu biljku u vazi ili posudi.

Napravite kaktusni vrt: Ako imate više prostora, možete napraviti kaktusni vrt sa cvetovima koristeći velike posude ili krevete. Ovakav vrt će biti posebno lep u toku sezone cvetanja, kada će kaktusi sa cvetovima biti u punom cvatu.

Koristite kaktuse u kompozicijama sa drugim biljkama: Kaktusi mogu da se kombinuju sa drugim biljkama da bi se stvorila lepa i harmonična kompozicija. Možete koristiti manje kaktuse kao podlogu za veće biljke ili ih staviti uz bok sa cvećem u cvetnom aranžmanu.

Kaktusi su popularne biljke za dekoraciju doma.

Kaktusi - Egzotična dekoracija doma

Ukoliko želite da dekorišete svoj dom sa kaktusima, postoje nekoliko stvari koje treba imati na umu:

  1. Odaberite pravo mesto: Kaktusi vole sunce i toplotu. Tako da ih treba staviti na prozorsku dasku koja je okrenuta ka suncu ili u sobu sa dobrim prirodnim osvetljenjem.
  2. Koristite pravu vrstu posude: Kaktusi trebaju da budu u posudama sa otvorima za odvodnjavanje da bi se sprečilo prekomerno zalivanje. Takođe, trebalo bi da koristite posude od gline ili neki drugi materijal koji dobro propušta vlagu.
  3. Zalivajte ih umereno: Kaktusi ne vole da im se voda zadržava u tlu, tako da ih treba zalivati samo kada je tlo suvo. Previše vode može da dovede do truljenja korena.
  4. Hranite ih redovno: Kaktusi trebaju hranljive stvari da bi rasli. Tako da ih treba hraniti jednom mesečno tokom aktivne sezone rasta (april-septembar). Možete koristiti univerzalno đubrivo za cveće ili specijalno đubrivo za kaktuse.

Ukoliko se pridržavate ovih saveta, vaši kaktus bi trebalo da bude zdrav i da prekrasno izgleda u vašem domu.

Kaktusi – Poreklo

Kaktusi su rod biljaka iz porodice Cactaceae koji se sastoji od preko 2.000 vrsta. Rastu uglavnom u tropskim i suptropskim područjima Južne i Srednje Amerike, ali se mogu naći i u drugim delovima sveta.

Prvi zapisi o kaktusima sežu u Meksiko, gde su ih prethodnici Maja i Azteka koristili u raznim svrhama, kao što su hranjenje, lečenje i ceremonijalni rituali. Kaktusi su takođe bili važni u religiji Maja, a njihovi koreni se koriste i danas u tradicionalnoj medicini.

Kaktusi su se proširili u druga područja sveta u 19. veku, kada su ih evropski istraživači i putnici počeli donositi u Evropu i druge delove sveta.  Kaktusi su poznati po svojoj sposobnosti da prežive u sušnim i neprijatnim uslovima, što im je omogućilo da se prilagode različitim klimatskim uslovima. Oni su takođe poznati po svojim bodljikavim iglama, koje služe kao zaštita od životinja i ljudi.

Ukratko, kaktusi su biljke sa dugom i raznolikom istorijom koja seže u drevne Maje, a danas se koriste širom sveta kao dekorativne biljke i za proizvodnju hrane.

Ako ne želite da izlazite iz kuće, možete pronaći svoj kaktus online u Cvećari Jelena. Možete pronaći širok izbor kaktusa različitih vrsta i veličina. Poručite online i vaš kaktus će u vam u najkraćem roku biti dostavljen.  Možete nas i posetiti na dobro poznatoj lokaciji u srcu Zemuna. Cvećara Jelena ima osoblje koje ima stručno znanje o zahtevima pojedinih vrsta kaktusa i mogu da vam preporuče one koje najbolje odgovaraju uslovima u vašem domu.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *