Cvećara Jelena

Bromelija – Egzotična biljka

Bromelija je jedna od najfascinantnijih biljaka. Njihova rozeta raspoređenih jarkih cvetova i lišća čine jednostavnu i jedinstvenu kućnu biljku. Takođe se mogu razmnožavati uz malo održavanja. Ali ovaj cvet se često suočava sa nekoliko problema. Iako ovi problemi nisu uobičajeni, u stvari se javljaju posebno kada rastu u toplim krajevima. Neki saveti mogu vam pomoći da ih pravilno posadite nakon što identifikujete šta se dešava sa vašim cvetom.

Oni mogu da napreduju u zatvorenom svetlu i trebaju samo vrlo jednostavni kulturni zahtevi. Voda je čest problem kod njih. Na njihovo zdravlje može uticati manje ili mnogo vode ili čak može izazvati bolest.

Da li bromelije cvetaju samo jednom?

Bromelija cveta samo jednom, ali cvetanje traje mesecima ili može trajati do godinu dana. Bromelija cveta i raste tokom cele godine. Nakon što vaša bromelija lepo procveta, možda ćete početi da vidite da gube latice i da njihov cvet dobija smeđu boju. Ako ovo vidite, treba da budete svesni da je ovo kraj njegovog ciklusa cvetanja, to je znak. Ne možete sačuvati svoje bromelije kada vidite da cveće počinje da bledi. Možete učiniti samo jednu stvar, uklanjanje.

Koristite makaze da isečete cvetnu stabljiku koliko god možete, nakon što to uradite, možete nastaviti da je održavate. Nakon što se cvetovi uklone, biljka šteneta će biti proizvedena od bromelije.

Nova biljka može ostati na svom roditelju dok ne bude dovoljno velika (jedna trećina veličine roditelja). Možete ih ponovo posaditi tako što ćete ih ukloniti od roditelja i onda štene bromelije može početi da cveta.

Dakle, činjenica je da vaše originalne bromelije neće ponovo cvetati. Ali, postojaće isti životni ciklus kao i štene. Počeće da cvetaju još nekoliko meseci. Uvek se dobro starajte o njima kako bi mogli što duže da žive u svom kratkom životnom ciklusu.

Kako se brinete o biljci bromelija i koliko često je treba zalivati?

Najvažniji deo održavanja bromelije je voda, ona će se osušiti ako date premalo. Ali, ako date previše, oni će biti skloni truleži stabljika. Ova trulež stabljike je čest problem kod njih. Postoji i nekoliko gljivičnih problema. Osim truleži krune i korena, uvenuće može biti uzrokovano pitiumom, na kraju tamnim i bledim kašastim korenom. Braonkaste brane koje sadrže tečnost nastaju zbog bolesti rđe na donjoj strani listova.

Bromelija - Egzotična biljka

Pegavost lista Helminthosporium dolazi u žućkastim plikovima i postaje utonula i tamna kako stare. Ove gljivične probleme se mogu sprečiti izbegavanjem mehaničkih povreda ili insekata i dobrom negom.

Neki od glavnih insekata koji spopadaju bromeliju i od kojih morate čuvati vašu biljku su lisne uši, mealibugs, tvrdokrilci… Lisne uši su insekti koji mogu izazvati mrljanje listova. Siše biljne sokove i ima mekana tela. Mealibugs, ovaj insekt obično živi u dnu listova i ostavlja pamučnu supstancu.  Možete ih tretirati tako što ćete koristiti vatu natopljenu alkoholom, a zatim obrisati listove. Neem ulje ili sprejevi za hortikulturni sapun mogu pokrenuti biljku, veoma je efikasan.

Imati ovaj prelepi cvet je tako zanimljivo. Ali, morate obratiti pažnju, kao što je održavanje. Uvek vodite računa o svom cveću koliko god je to moguće kako bi bromelije bile zdrave i bezbedne od štetočina.

Da li bromelije vole sunce ili senku?

Bromelije zaista dobro rastu pod jakom, indirektnom sunčevom svetlošću. Kada su izloženi dugotrajnoj sunčevoj svetlosti i toploti, listovi će se vrlo brzo osušiti. Većini bromelija je potrebno više vode i vlage nego inače, a mogu se okačiti na zid uz pričvršćenu saksiju i vešalicu, na taj način neće biti izložene direktnoj sunčevoj svetlosti i sprečiti da se isuši.

Zainteresovani ste za bromeliju? Možete je poručiti online putem našeg sajta ili nas posetite. U Cvećari Jelena pored bromelije, možete pronaći mnoštvo drugih vrsta saksijskog ili rezanog cveća.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *