Cvećara Jelena

Amarilis kameni cvet

Amarilis kameni cvet

Amarilis kameni cvet zaustavlja predstavu sa bujnim, smelim laticama koje vekovima privlače pažnju ljudi širom sveta. Nastao je u Južnoj Africi, a zatim je uveden u Evropu 1700-ih, gde je brzo usvojen u baštama i buketima. Pošto uspeva u hladnijem vremenu, savršen je dodatak zimskoj bašti. Amarilis ne samo da je lep i odličan za unošenje boja u vaš dom, već ga je lako uzgajati – čak i za početnike. Tokom praznika, ovaj cvet se najviše prikazuje, pojavljujući se u mnogim poklonima biljaka i izložbama u zimskim vrtovima. Koje su glavne karakteristike ovog cvetanja i koje vrste poklona Amarilisa su popularne?

Amarilis je tropska višegodišnja cvetna biljka koja raste iz lukovice koja može biti velika i do 10cm u prečniku. Njegove stabljike narastu do 58cm i proizvode između 3-7 dugotrajnih listova. Lako se uzgaja i prirodno uspeva po hladnom vremenu. Ova biljka ima impresivan cvet koji može da meri do 20cm u prečniku. Sorte boja Amarilisa uključuju crvenu, ružičastu, breskvu, belu i svetlo zelenu. Tokom praznika, crveni amarilis je najpopularniji biljni poklon zbog svog usklađivanja sa tradicionalnom prazničnom estetikom.

Amarilis kameni cvet – Značenje

Ime „Amarilis“ potiče od starogrčke reči amaryssō (amarisso) što znači „svetlucati“. To je dobro prikladno ime za cvet koji zaista krade predstavu. Lako upotpunjuje svaku svečanu priliku koja uključuje blistave iskre, svetlucava svetla i svetlucave ukrase. Cveće amarilisa ima različita značenja u skladu sa određenim kulturama, lokacijama i epohama. Međutim, njegova opšta značenja uključuju blistavu lepotu, snagu, odlučnost, ponos i romantiku.

Amarilis kameni cvet

Često se daje kao svečana čestitka tokom praznika. Međutim, robusne boje i izdašni cvetovi ovog cveta čine ga prekrasnim delom svakog poklona tokom drugih doba godine. Na primer, može biti odličan poklon za čestitke ili romantične sastanke.

Koji je najbolji način da se brinete o amarilisa u saksiji?

Saksija dobre veličine za sadnju lukovice amarilisa je prvi korak. Kontejner može biti glineni, keramički ili plastični, ali treba da ima drenažne rupe na dnu. Lukovica treba da ima oko 5cm prostora oko strana. Ostavite gornju trećinu lukovice nepokrivenu. Ova biljka ne želi da bude potpuno prekrivena zemljom.

Amarilis treba držati u dobro osvetljenoj prostoriji. Rotiranje sijalice svakih nekoliko dana pomoći će joj da raste ravnije. Čim cvetovi počnu da se otvaraju, pomerite saksiju u hladnije mesto, van direktne sunčeve svetlosti. Ovo će dodati vreme cvetanja vašem amarilisu.

Koliko često treba da zalivam amarilis u saksiji?

Potrebno je malo zalivanja dok se ne pojave pupoljci i stabljika, tada ćete morati češće zalivati. Treba paziti da se ne zaliva sa previše vode. Dodavanje male količine vode otprilike jednom nedeljno je više nego dovoljno.

Amarilis kameni cvet

Amarilis kameni cvet kao poklon

Amarilis je popularan deo prazničnih buketa i centralnih delova zbog svojih smelih crvenih latica i velikih cvetova koji privlače pažnju. Dolazi u tradicionalnim bojama Božića, poput crvene i bele, što ga čini prikladnim dodatkom svečanim aranžmanima.

Slanje amarilisa kao unapred zasađene lukovice u saksiji je odličan izbor. Primaocu daje mogućnost da posadi lukovicu u bašti kako bi proizveo buduće cvetove ili da jednostavno uživa u cvetu tokom njegovog cvetanja. Bez obzira koji tip aranžmana odlučite da poklonite, ovaj prelepi cvet je prirodno impresivan.

Želite da ulepšate dom prelepim amarilisom ili da ga poklonite dragoj osobi? Amarilis možete poručiti online putem našeg sajta ili nas posetite na dobro poznatoj lokaciji u srcu Zemuna.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *