Cvećara Jelena

Buketi za 8 mart – Koje cveće odabrati

Buketi za 8 mart - Koje cveće odabrati

8 mart je praznik koji se slavi širom sveta u čast žena i njihovih dostignuća u svim oblastima života. Jedan od najpopularnijih načina da se izrazi ljubav i poštovanje prema ženama jeste darivanje cveća. Međutim, odabir pravog cveća može biti izazov.  Koji su najbolji buketi za 8 mart i šta one simbolizuju?

Ruže su jedan od najpopularnijih izbora za bukete za 8. mart. Crvene ruže simbolizuju ljubav i strast, dok su roze ruže simbolizuju zahvalnost i divljenje. Beli ruže simbolizuju čistoću i nevinost. Ako želite da izrazite svoju ljubav prema nekome posebnom na ovaj dan, buket crvenih ruža je savršen izbor.

Kala je vrlo popularna vrsta cveća koja se često koristi u buketima za 8. mart. Ova raskošna biljka simbolizuje eleganciju i dostojanstvo, što je savršeno za ovaj praznik. Buket kala bi bio predivan poklon za baku, majku ili drugu posebnu ženu u vašem životu.

Hrizanteme su veseli i živahni cvetovi koji se obično daju u proleće. Oni simbolizuju novi početak i nadu. Buket hrizantema bi bio divan izbor za prijateljicu ili koleginicu.

Ljiljani su još jedna vrsta cveća koja simbolizuje novi početak. Oni su takođe simbol nade i radosti. Buket ljiljana bi bio predivan poklon za majku ili sestru.

Orhideje su prelepe i elegantne biljke koje simbolizuju lepotu, ljubav i luksuz. One su savršen izbor za bukete za 8. mart ako želite da izrazite duboko poštovanje prema nekome posebnom. Buket orhideja bi bio savršen poklon za suprugu ili devojku.

Buketi za 8 mart uz sve ove opcije postoje i mnoge druge vrste cveća koje se mogu koristiti. Važno je razmisliti o tome šta cveće simbolizuje i kome će biti poklonjeno kako biste izabrali savršen buket za ovaj praznik. Bez obzira na to koji cvet odaberete, budite sigurni da će vaš poklon izraziti vašu ljubav.

Buketi za 8 mart - Koje cveće odabrati

Buketi za 8 mart

Lale su i ostaju simbol klasike 8. marta. Lale su kao ambasadori proleća, a od početka praznika ovo cveće se poklanja na Dan žena! Međutim, sastavili smo nekoliko opcija za predstavljanje cveća različitim ženama u vašem životu.

Cveće za mamu ili baku za 8. mart. Idealan izbor cveća bio bi da izaberete buket ljiljana ili hrizantema ili ako želite da date nešto malo originalnije, možete izabrati neki od cvetova orhideje ili kala.

Cveće za sestru može biti malo razigranije. Medicinske sestre će takođe biti u poziciji da izaberu buket cveća, ali to može biti malo razigranije cveće poput hrizantema ili narcisa. Naravno, svojim omiljenim ženama možete pokloniti svoje omiljeno cveće, ali ako niste sigurni, predlažemo da sledite ove predloge.

Cveće za voljenu 8. marta, naravno, mogu biti – ruže. Za ovaj praznik preporučujemo da izaberete ne samo crvene, već i roze, nežno roze, bele ruže, kao i prelep buket grmlja. Ako želite da iznenadite nečim novim i originalnim.

Cveće za kolegu. U ovom slučaju, idealni su tradicionalni tulipani, kao i stilski buketi hrizantema.

Buket za šefa: Ovaj buket treba birati sa velikim oprezom, jer nije uobičajeno da se buket daruje jednim ili malim buketom cveća. Treba izabrati veći buket, poput lala, alstromerije, gerbera ili ruža.

Cveće za devojku: Ovde je prihvatljivo skoro svako cveće – ruže, ljiljani, karanfili ili suncokreti.

Buket se može sastojati od različitih cveća, na primer karanfila, alstromerija, gerbera. Bolje je izabrati cveće u istom rasponu boja.

Buketi za 8 mart - Koje cveće odabrati

Činjenice o 8 martu

Sve je počelo 1910. godine, kada je Klara Cetkin, na Međunarodnoj konferenciji žena socijalistkinja u Danskoj, pozvala na stvaranje Međunarodnog dana žena gde bi se žene mogle okupljati i organizovati marševe o pravu na rad, siromaštvo, mir i poštovanje. Ovaj Međunarodni dan žena prvi put je u Evropi proslavljen 19. marta 1911. godine. U nekoliko evropskih gradova ovaj datum se menjao svake godine, a 1912. godine obeležavao se 12. maja 1913. godine.

Istorija proslave 8. marta u carskoj Rusiji počela je mitinzima i demonstracijama. 8. marta 1917. godine došlo je do štrajka tekstila, nakon čega je usledila šetnja sa parolama o pravima žena. Bio je to jedan od talasa protesta koji je doveo do Februarske revolucije. Proslava 8. marta poklopila se sa prekretnicom u ruskoj istoriji.

Istorija proslave 8. marta 1970-ih bila je uglavnom o revolucionarima i njihovoj borbi za nezavisnost žena.

U sovjetsko doba proslava 8. marta je proglašena praznikom. Godine 1965. obeležava se Dan žena u znak sećanja na izuzetne zasluge sovjetskih žena u komunističkoj izgradnji, odbrani otadžbine tokom Velikog otadžbinskog rata, na njihovo herojstvo i posvećenost, kao i na njihov veliki doprinos jačanju prijateljstva među narodima i borbi za mir.

Ujedinjene nacije su 1975. proglasile Međunarodnom godinom žena. Od tada je 8. mart zvanično postao Međunarodni dan žena. Iako je u početku bio revolucionaran u političkom duhu 8. marta, dan žena nije bio toliko politički u svojim 90-im godinama i počeo je da se slavi kao proslava žena širom sveta.

Nabavite najlepše cveće, bukete i cvetne aranžmane za Dan žena 8. marta u Cvećari Jelena. Sve proizvode možete poručiti online ili nas posetite. Obezbedićemo brzu i kvalitetnu isporuku cveća.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *