Cvećara Jelena

Kaktusi sa cvetovima – Bljka sunca

kaktusi sa cvetovima Cvećara

Kaktusi sa cvetovima (Mammillaria) su deo porodice sukulenata i prvi ga je opisao Adrijan Hardi Havort (1768–1833) 1812. Bio je engleski baštovan, botaničar amater i entomolog, koji je čitavog života studirao prirodnu istoriju. Bio je vodeći engleski autoritet svog vremena u pogledu sukulentnog tipa biljka.

Kaktusi sa cvetovima (Mammillaria) su veliki rod od oko 200 vrsta kaktusa niskog rasta poreklom sa zapadne hemisfere i koncentrisanih u Meksiku. Uključuje biljke poznate kao jastučić, udica, snežna gruda, ptičje gnezdo, zlatna zvezda, naprstak, starica, koral, kraljevski krst, pero i kaktusi limunske kugle, a sve su to male biljke pogodne za uzgoj u zatvorenom ili na otvorenom. u toplijim klimama.

Bodlje kaktusa su ravne ili kukaste. Mnogo malih cvetova, različitih boja, nalazi se između tuberkula u prstenovima oko biljke ispod vrha. Iako neke vrste mogu dostići samo 5 cm u visinu, a samo neke prelaze 60 cm, većina naraste na manje od 30 cm. Neki od njih, poput kaktusa starice i kaktusa perja, su vunasti ili dlakavi.

Kaktusi sa cvetovima – Kako podstaći kaktus da cveta

Iako za većinu uzgajivača nije krajnji cilj da kaktus procveta, ipak je šlag na torti videti kako ovi bodljikavi sukulenti cvetaju. Čekanje može biti dugo, jer je nekim vrstama kaktusa potrebno desetine godina da sazrevaju, ali procvetati vaš kaktus je pravi hortikulturni podvig.

kaktusi sa cvetovima Cvećara

Evo nekoliko saveta za podsticanje vašeg kaktusa da cveta

Korak 1 – Izaberite kaktus koji je relativno lak za uzgoj. Nekim kaktusima je potrebno više od 50 godina da sazrevaju, ali kaktusi Gimnocalicium, Parodia, Mammillaria i Notocactus mogu se lako brinuti i mogu cvetati u zatvorenom prostoru.

 

Korak 2 – Izaberite saksiju srednje veličine sa drenažnom rupom za vaš kaktus, a zatim ostavite malo prostora da raste. Obavezno koristite dobro drenirano tlo. Kao i drugi sukulenti, kaktusi ne vole previše vode.

Korak 3 – Tokom aktivne sezone rasta – koja je obično od proleća do jeseni – redovno zalivajte svoj kaktus. Sačekajte dok se zemlja potpuno ne osuši da biste ponovo zalili. Smanjite zalivanje u hladnom vremenu

Korak 4 – Kaktusima je potreban mir da bi cvetali. Period odmora obično traje između dva i četiri meseca kada je temperatura ispod 15C. Za to vreme, uzdržite vodu ili đubrivo i pomerite saksiju na hladno mesto sa puno sunčeve svetlosti.

Korak 5 – Postavite kaktus na svetlo mesto gde mogu dobiti puno sunca. Većini kaktusa je potrebno najmanje pet sati jakog svetla, pa koristite veštačko svetlo ako je u zatvorenom prostoru previše mračno. Sukulentne biljke koje ne dobijaju dovoljno svetlosti će etiolirati (postati blede) i najverovatnije neće cvetati.

Korak 6 – Pokušajte da ne presađujete kaktuse često jer ne vole da se pomeraju. Umesto toga, prvo pripremite veći lonac. Ako morate da ga premeštate iz jedne saksije u drugu, nemojte zalivati kaktus čim se izlet završi.

Cvećara Jelena – Kaktusi

Kaktusi, veoma jednostavni za održavanje, ali i biljke kojima je potrebna ljubav, veoma su popularni u domovima. Upravo je to razlog zašto u Cvećari Jelena imamo veliku ponudu kaktusa.

kaktusi sa cvetovima Cvećara

Kod nas, osim kaktusa, možete da odaberete bilo koju vrstu cveća u saksiji, a posedujemo i veliki izbor aranžmana, buketa i svih cvetnih detalja.

Takođe, ukoliko želite svoj kaktus sa cvetovima, možete i da ga naručite putem našeg sajta, a mi ćemo ga dostaviti na vašu adresu u veoma kratkom roku. Vršimo dostavu cveća na bilo koju adresu u Srbiji.

Naši profesionalni cvećari pomoći će vam da odaberete idealno cveće. Ujedno, daće vam i sjajne savete za uzgoj i gajenje biljaka.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *