Cvećara Jelena

Negovanje biljaka kao terapija za dušu!

Negovanje biljaka

Negovanje biljaka zahteva puno vaše ljubavi i pažnje, ali isto tako može da ima ogroman terapeutski efekat po vašu dušu.

Ukoliko želite da vaše sobno ili saksijsko cveće uvek bude u punom sjaju, morate znati osnovna pravila nege i uzgoja biljaka.

Saveti za negovanje biljaka – Sobno cveće

Sobno cveće može pretvoriti svaku prostoriju u vašem domu u pravu oazu zelenila i mira.

Ova vrsta cveća zahteva vaše znanje o tome kako funkcioniše negovanje biljaka u zatvorenom prostoru. Sobno bilje zavisi samo i isključivo od vas.

Najveći problem prilikom nege sobnog cveća jeste upravo to što vlasnik nema dovoljno znanja o određenoj vrsti cveća.

Preterano zalivanje često je glavni uzrok propadanja vašeg sobnog cveća. Iako je opšte poznato da većini sobnog bilja preterano mnogo vode ne prija, često se pogrešno misli da će cveće uvenuti ukoliko se ne zaliva svakodnevno.

Recimo, ukoliko želite da negujete fikus bendžamina, važno je da znate da on ne trpi česta zalivanja. Fikus se zaliva tek nakon što je gornji sloj zemlje u kojoj se nalazi potpuno suv.

Pravila zalivanja i nege orhideja su dosta komplikovanija. O ovoj vrsti cveća se mora informisati pre nego što se nađe u vašem domu. Orhideja se zaliva tako što se saksija u kojoj se nalazi poptuno potopi u posudu sa vodom i ostavi da upije dovoljno vode, a zatim se ocedi višak. Ovo je najbolji način za zalivanje orhideja.

Negovanje biljaka

Drugi problem koji nastaje prilikom negovanja sobnog bilja jeste nepovoljna temperatura prostorije. Morate znati kakvu temperaturu voli cveće koje posedujete.

Na primer, hladne odnosno mlake temperature voli većina vrsta kaktusa ili ciklama, dok više temperature vole uglavnom sve vrste fikusa, filadendrona ili begonija.

Promaja u prostoriji ne pogoduje nijednoj vrsti sobnog cveća. Ni u kom slučaju ne bi trebalo držati saksiju sa cvećem na prozoru kod kojeg struji hladan vazduh.

Centralno grejanje ili postavljanje saksijskog cveća u blizini radijatora ili drugog grejnog tela neće imati povoljan uticaj na vaše biljke. Ukoliko se grejete na ovaj način, bilo bi dobro da na radijator postavite sud sa vodom koji će vlažiti suv vazduh.

Negovanje biljaka na otvorenom – Uzgoj baštenskog cveća

Ako ste ljubitelj cveća u bašti, negovanje biljaka na otvorenom takođe ima svoja pravila i norme koje se moraju ispoštovati.

Zarad divne bašte u kojoj možete uživati sa prijateljima, nije na odmet naučiti ove postupke nege cveća.

Bilo da cveće sadite u leji ili u saksijama na balkonu, važno je znati šta koje cveće voli.

Takođe je od presudne važnosti znati koliko je zalivanja nedeljno potrebno vašem cveću u bašti. U letnjim mesecima, dok je vaše bilje u punom cvatu potrebno ga je češće zalivati.

Isto toliko bitno je i voditi računa o tome da li vaše cveće voli osunčane ili stenovite pozicije.

Biljka kao što je hortenzija najbolje uspeva na polusenovitim mestima, dok recimo ljiljanima ne smeta direktno sunce, ali im smeta vetrovito mesto.

Zemlja koju koristite i đubrivo kojim prihranjujete svoje biljke mora biti pogodno za tu vrstu cveća.

Zaključujemo da je umešnost vlasnika bašte ili sobnog bilja od najvećeg značaja po negovanje biljaka.

Cvećara Jelena – Mesto gde možete saznati sve o nezi biljaka

Na sajtu Cvećare Jelena možete otkriti sve važne informacije o negovanju cveća.

Negovanje biljaka

Naša cvećara nudi vam širok asortiman najkvalitetnijih biljaka. Bilo da se odlučite za saksijsko ili rezano cveće, kod nas možete pronaći sve što poželite!

Posebna pogodnost koju vam nudimo jeste dostava cveća na kućnu adresu. Iskoristite ovu odličnu ponudu i poklonite nekome najlepši poklon – cveće!

Pored saksijskog sobnog cveća, kod nas možete pronaći i veliki broj specijalno i pažljivo odabranih cvetnih aranžmana i buketa.

Posetite naš sajt ili prošetajte do dobro poznate adrese u Zemunu. Vidimo se!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *