Cvećara Jelena

Negovanje orhideja

Negovanje orhideja

Negovanje orhideja je preduslov za lep i zdrav izgled ove biljke.

Od davnina orhideje su predstavljale simbol ljubavi i pažnje. Nestvarne, prefinjene i graciozne, svojom lepotom krase svaki kutak. Gotovo je nemoguće ostati ravnodušan pri susretu sa njima.

Bidermajeri za venčanja, kao i dekoracija prostora, danas, ne mogu se zamisliti bez njih. Orhideje su i najčešći odgovor na pitanje: “kojim cvećem poručiti volim te”. Pa ne čudi što zauzimaju glavno mesto kada je dostava cvetnih aranžmana u pitanju.

Postoji oko 750 rodova i preko 30.000 hibrida ovog egozitičnog cveća. Bez obzira da li se nalaze u vazi ili kao saksijsko cveće za vaš dom širok spektar veličanstvenih boja i raznolikost oblika izdvaja ih od drugih vrsta.

Negovanje orhideja

Da biste u svakom trenutku mogli da uživate u njihovoj lepoti, cvećara Zemun, Jelena vam otkriva šta obuhvata negovanje orhideja.

Negovanje počinje od izbora idealnog mesta za čuvanje

Svetlost je ključna za razvoj i negovanje orhideja. Kao i nežne kale, tako ni orhideje ne smeju da budu izložene direktnim sunčevim zracima. Oni mogu da izgore biljku. Dok nedovoljno osvetljenje dovodi do zaustavljanja cvetanja.

Najbolji pokazatelj količine svetlosti koju vaša biljka dobija jeste boja listova. Zdrava orhideja ima svetlozelene listove. Ukoliko su oni veoma tamni, cvetu je potrebna svetlost. Žuti listovi ukazuju da je vreme da biljku sklonite u hlad ili iza zavese.

S obzirom na veliki broj vrsta, razlikuje se i koja je najbolja strana za negovanje orhideja. Tako, na primer, južni i zapadni prozor odgovaraju Dendrobiumu, Epidendrumu, Odontiodiji, Cymbidiumu. Severnu stranu najviše vole Miltonia, Odontoglosum, Papiopedilum, Stanhopea, Aerides i Bulbophylum. Dok najčešće gajena Phalaenopsis najbolje uspeva na istočnom prozoru.

Koja je idealna temperatura za negovanje orhideja?

Pored svetlosti, veoma je važno voditi računa i o tempereturi. Idealna temperatura je između 18 i 30 stepeni Celzijusovih. Pri čemu razlika između dnevne i noćne ne bi trebala da bude veća od 10 stepeni Celzijusovih.

U izvesnoj meri orhideje mogu da izdrže manja temperaturna odstupanja. Mada hladnoća može da dovede do pojave žutih listova, a zatim i do opadanja. Ukoliko do toga dođe, obavezno uklonite nezdrave delove i nastavite sa negom biljke.

Orhideje vole vlažnost

Optimalna vlažnost vazduha za negovanje orhideja kreće se od 50 do 70 odsto. Ona se može postići i redovnim zalivanje.

U toku letnjih meseci biljku treba zalivati dva puta nedeljno, a u periodu mirovanja dovoljno je jednom. Prilikom zalivanja čitava saksija se potopi u kišnicu ili vodu odstajalu na sobnoj temperaturi. Nakon dva sata, biljka je upila količinu koja joj je potrebna. Pa je neophodno višak vode ukloniti kako ne bi došlo do truljenja.

Cvetove nikako nemojte zalivati, već ih povremeno obrišite vlažnom pamučnom krpicom.

Presađivanje i prehrane orhideja

Orhideje u prirodnom staništu rastu na stablima ili korenu drveta. Zato ih ne smete saditi u običnoj zemlji, jer može doći do isušivanja.

Negovanje orhideja podrazumeva supstrat mahovine, kore drveta, lišća i paprati. Ovu kombinaciju možete pronaći u cvećarama i poljoprivrednim apotekama.

Imajte u vidu da orhideje cvetaju 4 do 12 nedelja tokom leta. Pa da biste imali najlepše saksijsko cveće čim krenu mladice i novi listovi počnite sa prehranjivanjem. Odnosno, uz svako drugog zalivanje koristite 1/3 koncentrata đubriva ili specijalnu prehranu za orihideja.

Negovanje orhideja

Iako se čini da je negovanje orhideja komplikovano, uz malo pažnje vaš trud biće nagrađen prelepim cvetovima. Za sve potrebne savete tu je stručni tim cvećare Jelena. Osim klasičnih vrsta ovde ćete pronaći i farbane orhideje koje su pravo cveće za rođendan vaše voljene osobe.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *