Cvećara Jelena

Orhideje – Vodič za negu

Orhideje vodič za negu

Orhideje su divne biljke za poklon vašim voljenima, ali budimo iskreni, imaju reputaciju da ih je teško održati u životu. U stvari, uz malo znanja, otkrićete da se orhideje iznenađujuće lako održavaju i da je potpuno moguće održati orhideju da živi godinama. Pratite naš vodič za negu orhideja korak po korak kako biste pomogli da orhideje uspeju.

Kako zalivati

Iako se orhideje obično nalaze kako divlje rastu u tropskim kišnim šumama, nije im potrebno obilno zalivanje. U stvari, najčešći način na koji ljudi štete orhideji je prekomerno zalivanje. Kada je u pitanju zalivanje orhideje, zlatno pravilo je da se osigura da biljka ne sedi stalno u vodi tako da prouzrokuje truljenje korena. Evo tri načina na koja možete zaliti biljku orhideje…

Potapanje – U zavisnosti od toga gde je orhideja postavljena i doba godine, potapajte je jednom nedeljno

Koristeći destilovanu ili nedavno prokuvanu i ohlađenu vodu iz slavine, napunite prozirnu saksiju za orhideje i lonac za držanje tako da koren orhideja bude potpuno potopljen. Nemojte puniti iznad ove tačke – napunite neposredno ispod krune orhideje i ostavite orhideju da se natopi. Posle 10-15 minuta izvadite orhideju iz vode i ostavite je da se ocedi 5 minuta. Izlijte preostalu vodu iz vašeg lonca.

Kada orhideja isprazni višak vode, vratite je u posudu za držanje i vratite je kući.

Kockice leda

Da to je tačno. Kocke leda direktno iz posude za kockice leda male/srednje veličine su odličan način za zalivanje orhideja. ‘Zašto biste koristili kockice leda?’ čujemo da pitate. Pa korišćenje kockica leda će:

  • Poboljšajte apsorpciju
  • Sprečiti truljenje korena
  • Izbegavajte prekomerno zalivanje
  • Olakšajte život!

Koliko često treba zalijevati kockicama leda?

U zavisnosti od sezone i mesta gde se orhideja drži, stavite jednu kocku dva puta nedeljno na podlogu za saksiju ispod lišća. Vodite računa da voda ne ostane u saksiji i ako je moguće, uklonite višak vode ako primetite da se voda nakuplja na orhideji. Takođe možete reći da ima previše vode ako je lonac postao veoma težak i pljusne kada ga nagnete.

Kako znati kada treba zaliti orhideje

Imajte na umu da dugi letnji dani mogu zahtevati da orhideju zalivate više, a kratki zimski dani će zahtevati manje zalivanja. Evo kako da znate da li je orhideji potrebna voda: Koreni koji su zeleni dobijaju pravu količinu vode, a koreni koji su mokri i smeđi dobijaju previše vode dok koreni koji su sivi ili beli ne dobijaju dovoljno vode.

Orhideje vodič za negu

Izbegavajte običnu vodu iz slavine

Ako je moguće, koristite destilovanu ili prokuvanu vodu u čajniku i ohlađenu. Standardna voda iz slavine je prepuna nečistoća, što može dovesti do toga da lišće orhideje postane prekriveno belom korom. Ovo može biti ružno i takođe može blokirati ulazak vlage u list.

Idealno svetlo za orhideje

Kao i većina biljaka, optimalno osvetljenje je apsolutni ključ za održavanje orhideja srećnim.

Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost. Ni u kom slučaju ne stavljajte orhideju na direktnu sunčevu svetlost, jer će izgoreti! To se može desiti za nekoliko sati, pa pazite na svetlost koju orhideja prima.

Idealno mesto za život orhideje je u prostoriji koja ostaje na konstantnoj temperaturi tokom dana, daleko od propuha, voća i gde može da prima indirektnu sunčevu svetlost.

Kako orezati orhideje

Kada orhideja dostigne vrhunac svog perioda cvetanja, njeni novi cvetovi će trajati do 12 nedelja. Nakon ovog vremena, mogu da izblede, klonu ili otpadaju sa svojih stabljika (klasova) kada se potroše.
Kada to urade, moraćete da odredite kako da obrezujete orhideju. Prvo proverite da li je stabljika zdrava ili u lošem stanju:

Saveti za obrezivanje orhideja

Rezanje orhideje po prvi put može izgledati zastrašujuće. Ipak, prateći nekoliko sledećih saveta, trebalo bi da očekujete da će orhideja proizvesti svoje prelepe cvetove za svoj sledeći ciklus cvetanja (naravno, pod uslovom da se poštuju sva ostala uputstva za negu!).

Imajte na umu prilikom rezidbe da su orhideje veoma krhke biljke i da se njima ne može rukovati kao sa grmom. Na primer, ako delimično isečete list orhideje, ostatak lista može umreti kao rezultat Sa sterilizovanim i oštrim makazama ili nožem, odrežite sve mrtve listove, tkivo ili korenje, kao i stabljiku. Po pravilu, ako je nešto još zeleno, to je živo.

Ako vam treba savet u vezi orhideje ili želite da je poklonite nekome posetite Cvećaru Jelena i pronađite vašu orhideju ili je jednostavno poručite online putem sajta.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *