Cvećara Jelena

Amarilis – Cvet od kog zastaje dah

Amarilis Cvećara Jelena

Amarilis je najlepše cveće koje ispunjava svaki prostor.

Leto je uveliko na izmaku. Sa njim polako nestaje i omiljeno cveće iz bašti, a saksijsko cveće za terasu dobija novo zatvoreno mesto. Čini se da nas očekuje tmurna jesen prepuna kiša i sivih oblaka. Međutim, to ne mora biti tačno. Jer, tu su cvetne korpice i cveće u vazi koje svojim intenzivnim bojama “razbijaju” jesenju motoniju. Dok saksijsko cveće za vaš dom je najbolji dekor enterijeru.

Ako se pitate koji cvet da izaberete cvećara Zemun, Jelena vam predstavlja neodoljivi Amarilis

Amarilis je sinonim za raskošnu lepotu

Amarilis ili sunovrat, kako se još naziva, pripada rodu lukovičastih cvetnica. Potiče iz Srednje i Južne Amerike odakle je u Evropu doneta 1918. godine. Svojim velikim, levkastim cvetovima vrlo brzo je osvojila svet. Upravo zato mnogi ljubitelji baštovanstva je porede sa nežnim orhidejama. Pa ne čudi što igra glavnu ulogu kada je u pitanju dostava buketa.  Takođe, čarobni amarilis krasi i brojne dekoracije za venčanje.

Amarilis Cvećara Jelena

Poznato je oko 800 prirodnih vrsta i preko 60 hibrida sa belim, crvenim, roze, narandžastim, pa i dvobojnim cvetovima. Njihovu gracioznost prati duga stabljika sa sjajnim, tamnozelenim listovima.

Amarilis cveta od decembra do marta, te spada u zimsko cveće. Mada cvetovi mogu da se razviju i u proleće, tj. u aprilu i maju, ako se posadi februara.

Posebna simbolika amarilisa

Prema legendi ovo cveće je nastalo kada je stidljiva nimfa Amarilis pokušala da osvoji Altea, pastira sa snagom Herkula i lepotom Apolona. Nažalost, njena osećanja nisu bila uzvraćena. Te je rešila da mu ponudi ono što želi – prelepi cvet koji do tada niko nije video.

Po savetu proroka, Amarilis je obučena u belo svake večeri dolazila ispred vrata svog dragog. Na njegovom pragu je probadala svoje srce strelom. Nakon 30 dana, Alteo je otvorio vrata i umesto nimfe ugledao je crveni cvet nastao iz krvi Amarilisinog srca.

Iako priča ima tužan kraj, nosi izuzetnu dozu romantike. Pa se, danas, cvet amarilis vezuje za znak ponosa i blistave ljubavi. Zbog toga ga mnogi stručnjaci preporučuju kao odgovor na pitanje: “koji cvet pokloniti voljenoj osobi”.

Kako se gaji amarilis?

Amarilis je tropska billjka. Pa se najčešće gaji kao najlepše saksijsko cveće. Ipak, treba voditi računa da je ne izlažete direktnim sunčevim zracima. Idealno je svetlo, a malo senovito mesto kako bi cvetovi duže trajali.

Imajte u vidu da biljka neće cvetati ako preterate sa zalivanjem. Prepočuje se zalivanje jednom nedeljno kišnicom ili prokuvanom vodom, kao i prihranjivanje tečnim đubrivom. S obzirom da biljci odgovara manja saksija, najbolje je da izaberete onu koja je malo veća od lukovice.

Amarilis Cvećara JelenaRazmnožavanje je najčešće pomoću likovica. Pri sadnji vodite računa da lukovica bude 2 do 3 cm udaljena od zidova posude. Na dno najpre stavite pesak, a zatim dodajte mešavinu perlita i humusa. Odmah nakon sadnje biljku zalijte i ostavite da miruje na tamnom mestu kako bi se koren pravilno razvio. Posle nedelju dana prebacite je u topliju prostoriju sa temperaturom oko 20 stepeni Celzijusovih.

Kad amarilis precveta, odsecite cvetnu dršku na visini od oko 10 cm i ostavite lukovice za sadnju sledeće godine.

Cvećara Jelena ima bogat asortiman rezanog i saksijskog cveća. Tako da amarilis lako možete da izaberete u želljnom obliku. Ako niste u mogućnosti da dođete do nas, tu je online kupovina cveća preko zvaničnog sajta cvecarajelena.com.

Related Posts

One thought on “Amarilis – Cvet od kog zastaje dah

  1. Olivera kaže:

    Postovani,
    U jednoj zandinjeri imala sam lukovice amarilisa, koje su mi cvetale. Pre dve godine rasadila sam ih iz zandinjere u posebne saksije.
    Zimi saksije drzim u garazi do aprila (zalivam ih jednom ili dva puta mesecno), a kada vremenski uslovi dozvole izbacim ih na terasu.
    Kako prosle godine nisu cvetali, interesuje me da li ce ove godine cvetati. Iako sumnjam da ce i ove godine pistiti cvetove, pitam se u cemu gresim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *