Cvećara Jelena

Biljka Dracena – Ženski zmaj

Biljka Dracena - Ženski zmaj

Biljka Dracena je popularna ukrasna kućna biljka koja može da se uzgaja u zatvorenom i na otvorenom prostoru. U zatvorenom prostoru mogu doseći od 1m do 2m u zavisnosti od sorte. Njihovi sjajni zeleni listovi sami mogu narasti do 30 cm. Iako većina biljaka Dracena obično ima zeleno lišće, neke sorte Dracene proizvode crvenkaste i narandžaste listove ili stabljike.

Reč Dracaena (izgovara se Dra-see-na) potiče od starogrčke reči Drakaina, što znači „ženski zmaj“. Mnogi su crvene stabljike Dracene uporedili sa bojom krvi zmaja.

Oni su deo porodice Asparagaceae, koja se sastoji od skoro 120 sorti Dracena. Njihovo zapanjujuće lišće sa prelepim bojama može biti sjajan centar ugaonih biljaka za spavaću sobu ili kancelariju. Takođe ih je NASA ocenila da pomažu u uklanjanju toksina iz vazduha i poboljšanju kvaliteta vazduha!

Smola nalik na crvenu gumu u stabljikama Dracene korišćena je pre nekoliko vekova za stvari kao što su paste za zube, boje i lekovi za reumu, dizenteriju i kao opšti lek za sve za određena plemena. Danas se češće koristi za lakiranje (kao što je drvo na violini) i fotograviranje.

Biljka Dracena – Kako je uzgajati i kako se brinuti o njoj

Biljke Dracene su jednostavne za negu i biljke koje se malo održavaju što ih čini odličnim za početnike! Uspevaju na jakoj, difuznoj svetlosti i u blago navlaženom zemljištu na toplim ili sobnim temperaturama. Dobro se snalaze uz povremeno orezivanje, jer mogu da narastu prilično visoko, a možda ćete morati da ih podrezujete da biste zadržali njihov grmoliki izgled i kontrolisali njihovu visinu.

Kao i većina drugih sobnih biljaka, Dracena može biti podložna uobičajenim problemima kao što su žuto lišće, posmeđeno lišće, trulež korena i štetočine poput paučina grinja, ljuspica i lisnih uši.

Biljke Dracene su lake za održavanje, što ih čini odličnim opcijama za neiskusne baštovane u zatvorenom prostoru.

Gde da postavite svoju Dracenu

Obavezno postavite svoju Dracenu na mesto sa jakim, indirektnim svetlom kada raste u zatvorenom prostoru. Ako raste na otvorenom, stavite u delimično senku i delimično na suncu.
Dracene su odlične biljke za kancelarijske uglove i dobro osvetljene spavaće sobe. U feng šuiju, Dracenu možete postaviti u jugoistočno ili istočno područje vašeg doma da biste privukli pozitivnu energiju.

Biljka Dracena - Ženski zmaj

Agave palm tree plant on gray background

Biljka Dracena – Uzgajanje u bašti

Dracene mogu da uspevaju u različitim uslovima, ali više vole da se uzgajaju na otvorenom u toplim klimatskim uslovima. Dracene nisu biljke otporne na mraz. Tokom zimskih niskih temperatura  poželećete da vaša Dracena prezimi u zatvorenom kako bi preživela.

Neke od najčešćih Dracena koje se koriste u pejzažu su Dracaena draco, opšte poznata kao Zmajeva krv zbog svog crvenog soka. Dracaena marginata i Dracaena deremensis su takođe popularne sorte za dodavanje boje.

Voda

Dracene uspevaju u dobro dreniranom zemljištu i vole da budu u stalno vlažnom tlu. Preporučujemo da ne dozvolite da se zemlja osuši između zalivanja, ali možete pustiti da se gornji sloj zemlje osuši. Ako preterano zalivate biljku ostavljajući tlo vlažno, to može dovesti do gljivičnih bolesti i truleži korena koji mogu ubiti biljku. S druge strane, ako prečesto ostavite svoje tlo suviše suvo, na kraju će listovi postati hrskavo smeđi.

Kao opšte pravilo, zalivanje jednom nedeljno će verovatno biti dovoljno. Ako niste sigurni da li da zalivate, bolje je sačekati nekoliko dana, a ne potencijalno preterati.

Biljku Dracenu možete pronaći u Cvećari Jelena. Oplemenite svoj dom ili kancelariju ovom prelepom biljkom, možete je poručiti online ili nas posetite na dobro poznatoj lokaciji u srcu Zemuna.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *