Cvećara Jelena

Hedera puzavica bršljan – Svestrana biljka

Hedera puzavica bršljan - Svestrana biljka

Hedera puzavica bršljan može ispuniti vaš san o zelenom zidu ili terasi. Ova višegodišnja sobna biljka je zimzelena i može se uzgajati pod različitim okolnostima. Možete ga koristiti za pokrivanje zemlje ili rasti iz korpe ili ukrasiti ogradu zelenilom. Puzavica bršljan je takođe fantastičan penjač, jer dolazi sa vazdušnim korenima i može ići do 24m visoko.  Dakle, možemo reći da je puzavica bršljan svestrana sobna biljka.

Naučno ime ove biljke je Hedera. Osim imena puzavica bršljan, poznat je i kao obični bršljan, evropski bršljan i baltički bršljan. Prema percepciji imena, poreklo ove biljke je u Evropi. Ova zimzelena loza pripada porodici biljaka Araliaceae. Prvenstveno je zelene boje, ali su dostupne i šarolike sorte.

Kako je ova biljka nastala u Evropi. Kolonijalni doseljenici su ovu biljku predstavili svetu. Korišćen je za pokrivanje ograda i zidova, bungalova u kolonijalnom stilu. Čuveni koledž Ivi League dobio je ime zbog zida prekrivenog bršljanom. Sada je postala prilično popularna kao biljka na otvorenom i kao zatvorena.

Hedera puzavica bršljan u saksiji

Urbani baštovani više vole da uzgajaju puzavicu bršljan u visećim korpama tako da se grane spuštaju niz strane. To je veoma razuman način da se uzgaja biljka koja je invazivna po prirodi. U lepoti biljke možete uživati i iz viseće korpe.

Kada biljka dobro raste i postane velika; može se presađivati jednom u dve godine. Uvek dodajte kompost i mešavinu zemlje dok presađujete biljku. Mnogo puta biljka puzavica bršljana lošeg izgleda može da oživi jednostavno nakon presađivanja.

Hedera puzavica bršljan - Svestrana biljka

Da li je hedera puzavica bršljan dobra sobna biljka?

Puzavica bršljan je veoma popularna sobna biljka. Ova biljka može ostati zimzelena čak i u zamračenom delu vaše kuće. Možete uživati u zelenom ćebetu u svojoj bašti čak i zimi. Može se brzo popeti na zidove ili ograde kako bi vašoj kući dao estetski izgled. Mnogi ljudi vole da ga uzgajaju kao ukrasnu biljku.

Puzavica bršljan je takođe odlična biljka za prečišćavanje vazduha. NASA ga prepoznaje kao biljku koja može da apsorbuje otrov iz vazduha. To je takođe biljka koja se veoma malo održava. Ne morate da provodite mnogo vremena u brizi o puzavica bršljan. Takođe možete uzgajati puzavicu bršljan u zatvorenom prostoru.

Ukrasna karakteristika puzavice bršljana

Voštani listovi puzavice bršljana su toliko lepi da sigurno mogu da ulepšaju vaše mesto. Postoji mnogo načina na koje možete iskoristiti ovu prelepu lozu. Oblik listova je prilično zanimljiv. Ova biljka uspeva u zamračenim i zatvorenim prostorijama.

Postoje vrste puzavice bršljana koje imaju listove koji su prskani, ivični ili poprskani različitim bojama poput žute, krem, srebrne, sive, bele ili zlatne.

Dakle, evo nekoliko ideja kojima možete ukrasiti svoj prostor puzavicom bršljana.

  • Možete pokriti zemlju ovom zelenom bujnom lozom. Zeleni i raznobojni bršljan možete urediti i na neke umetničke načine. Možete napraviti neke dizajne i posaditi puzavicu bršljan u skladu sa tim da biste dobili željeni izgled.
  • Možete ga držati iz viseće korpe na svom balkonu. Viseći bršljan je stvar lepote koja može dodati lepotu vašem balkonu ili terasi.
  • Možete dekorisati svoj zid ili ogradu sa pravim zelenilom

Hedera puzavica bršljan - Svestrana biljka

Lekovita upotreba puzavice bršljana:

Postoje i neke lekovite prednosti puzavice bršljana.

  • Ekstrakti bršljana se koriste za pravljenje lekova protiv kašlja.
  • Poznato je da listovi biljke leče bronhitis i kašalj.
  • Hedera infuzirana voda se koristi za lečenje bolnih očiju.

Puzavica bršljan je prelepa ukrasna biljka. Potpuno odrasla biljka bršljana sigurno će povećati lepotu vašeg prostora. Ako želite da ukrasite svoj dom, terasu ili baštu sa puzavicom bršljena možete je poručiti online putem našeg sajta ili nas jednostavno posetite u srcu Zemuna.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *