Cvećara Jelena

Biljka kineski dolar – Energija bogatstva i blagostanja

Biljka kineski dolar

Biljka kineski dolar (Pilea peperomioides) je biljka koja privlači energiju bogatstva i blagostanja. Ova izdržljiva biljčica naziva se i biljka misionara, jer ju je četrdesetih godina prošlog veka norveški misionar Agnar Espegren iz Kine doneo u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje te Europu. Njeno latinsko ime Pilea dolazi od grčke reči pilos, što označava predmet napravljen od filca.

Biljka kineski dolar po nekim istočnjačkim verovanjima jedan od najpoznatijih iscelitelja negativne energije u domu i to je uglavnom bujna, zelena biljka koja donosi ne samo pozitivne vibracije za dobro raspoloženje ukućana, već i bogatstvo. Upravo se za Kineski dolar veruje da naročito privlači energiju bogatstva i blagostanja te da će ukućanima doneti više novca. Zato se ovakve biljke u nekim azijskim zemljama čak prenose kao najvredniji i najdragoceniji pokloni iz generacije u generaciju.

Biljka kineski dolar

Kako se održava i neguje pilea kineski dolar

Prirodna klima Pilee je večito proleće. Od prirode raste na senovitim mestima, ali odlično podnosi i svetla mesta, zaštićena od direktnog sunca. To je zimzelena zeljasta vrsta koja raste u visinu od 0.1-0.5 metara i ima žbunasti habitus. Listovi su okrugli i čine rozetu. Pilea je višegodišnja zimzelena perena, okarakterisana kao sukulenta.

Da bi vam Pilea uspela i bila “kao na slici”, potrebno je da joj obezbedite dosta svetla, ali nikako direktnog, da joj listovi ne bi bili “sprženi”. Jednom nedeljno je rotirajte kako bi svaki deo biljke dobio istu količinu svetlosti i tako ćete joj omogućiti podjednak rast. Iako je sobna biljka, Pileu po lepom vremenu možete držati napolju. Zimi je morate uneti u zatvoren prostor, jer temperature ispod 10°C neće preživeti. Ona voli humusna zemljišta, vlagu, česta zalivanja za vreme letnjih meseci, ali i dobro drenirana zemljišta, mada se pokazalo da uspeva i kod onih, manje brižnih i nedisciplinovanih uzgajivača. Zato je najpogodnije da osluškujete vašu biljku i tako doznate koja količina vlage joj je potrebna.

Razmnožavanje pilee je veoma jednostavno i vrši kao i kod većine zimzelenih biljaka. Mladi izdanci se sasvim lako posade u drugu saksiju sa vlažnom zemljom. Ukoliko već imate ovu biljku, možete probati sami da je razmnožavate i poklanjate svojim prijateljima! Zašto da ne? Na taj način zapravo im poklanjate biljku koja će očistiti njihov dom od negativne energije i stresa, a pritom im doneti i mnogobrojne dobrobiti.

Biljka kineski dolar

Da sumiramo – Biljka kineski dolar ne zahteva previše vašeg vremena i pažnje, pa je tako lako mogu gajiti i amateri u cvećarstvu i baštovanstvu.

Biljka kineski dolar – Savršena dekoracija enterijera

Cveće je savršen izbor kada želite da svom domu date vedrinu i osećaj porodične sigurnosti. Kineski dolar će se zbog specifičnog izgleda savršeno uklapati u beo, siv, krem ili plavi enterijer. U svojim mlađim danima, zbog svog minijaturnog izgleda će se savršeno uklopiti kao dekoracija stočića u dnevnoj ili spavaćoj sobi. Kada poraste može krasiti vašu baštu ili terasu svojim prelepim zelenim listovima.

Ukoliko želite da imate jednu od trenutno najpopularnijih biljaka posetite našu cvećaru ili je poručite online putem našeg sajta po ceni od 700 dinara. Kod nas takođe, možete pronaći i druge vrste saksijskog i rezanog cveća, buketa i aranžmana.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *