Cvećara Jelena

Slonova noga – biljka koja će u vaš prostor uneti tropsku atmosferu

biljka slonova noga, cvećara Jelena Zemun

Želite da uzgajate biljku koju će naslediti ne samo vaši unuci, već i njihovi potomci? Tragate za nečim veoma dekorativnim, ali ne preterano komplikovanim za uzgoj? Razmislite o kupovini noline, koja može živeti više od sto godina. Ova biljka poznata je i pod nazivom slonova noga, potiče iz Meksika i spada u sukulente.

Sam naziv biljke upućuje na njen neobičan izgled – zbog specifične teksture stabla i proširenja u njegovom donjem delu, nolina podseća na slonovu nogu. Mnogi je i znaju pod tim nazivom – slonovo stopalo ili šapa. U nekim zemljama poznata je i kao ponytail palm zbog sličnosti krošnje sa izgledom konjskog repa.

U prirodi dostiže visinu od 5 metara, ali je u sobnim uslovima znatno niža i najčešće neće preći visinu od 1.5 metra. Jedan od najstarijih i najvećih primeraka slonove noge nalazi se u Španiji, u provinciji Alikante. Procenjuje se da je tamošnja nolina stara oko 300 godina. Zato i ne čudi što je dostigla impozantnu visinu od 8 metara, dok je prečnik njenog stabla čak 3 metra.

Zbog duguljastih, a veoma tankih listova koji se savijaju, nolinu mnogi mešaju sa palmom. Kod mlade biljke stablo je lukovičastog oblika, dok kod onih starijih počinje da se grana i poprima karakterističnu formu. Vizuelno se odlično uklapa sa dracenom i sanseverijom. Ukoliko jedan kutak svog stana odvojite za držanje biljaka, uz nolinu, kaktuse i čuvarkuću lako ćete napraviti svoj delić raja.

biljka slonova noga, cvećara Jelena ZemunBiljka slonova noga se lako gaji

Kao i neobična jerihonska ruža, nolina u prirodi naseljava pustinjske oblasti, pa joj posebno prija topla klima i obilje sunca. U kući će joj odgovarati mesto u blizini prozora, ali je, kada su temperature izrazito visoke, ipak treba zaštititi od direktnih zraka sunca. Tokom zime, saksiju možete premestiti na zastakljenu terasu, ali temperatura ne sme biti manja od 10 stepeni. Idealno bi bilo da saksija stoji u prostoriji okrenutoj ka zapadu ili severu.

Zahvaljujući sposobnosti da u stablu čuva veliku količinu vode, nolina ne zahteva često zalivanje. Dovoljno je da je zalijete jednom u dve nedelje zimi i jednom nedeljno leti. To učinite isključivo odstajalom vodom sobne temperature i samo ako je zemlja potpuno suva. U suprotnom, zalivanje odložite za nekoliko dana. Ne zaboravite da iz saksijskog tanjirića prospete preostalu vodu jer može dovesti do opadanja listova i truljenja biljke. Ukoliko primetite da je lišće požutelo, a stablo omekšalo, nolinu presadite u novu saksiju sa suvom zemljom. Odsecite joj vrh i deo koji je omekšao, pa je premažite voćarskim voskom iz poljoprivredne apoteke. Vrlo brzo na nolini će izrasti novi listovi.

Ako saksiju držite u dvorištu, obavezno je unesite u kuću tokom pljuska. Kiša joj može naškoditi, baš kao i velika vlažnost vazduha.

Presađivanje i đubrenje

Poput drugih biljaka koje potiču iz pustinjskih oblasti, i biljka slonova noga traži dobru drenažu zemljišta na kome raste. Pošto raste relativno sporo, dovoljno je da je presadite na svake dve do tri godine. Slonovoj nozi najviše prija široka, a plitka saksija. Ako korenje počne da viri iz saksije, vreme je da joj obezbedite veći prostor. Kada je reč o biljkama starim desetak godina, presađivanje najčešće nije neophodno. Dovoljno je da zamenite površinski sloj zemlje i biljka će nesmetano napredovati. Keramička posuda ispunjena mešavinom ilovače, peska i treseta (razmera 2-2-1) najpogodnija je za uzgoj slonove šape. Prihrana je potrebna samo tokom toplih meseci, od maja do septembra. Bujnost biljke podstaći ćete povremenim odstranjivanjem starih, spoljašnjih listova. Otkinite ih uz istovremeno okretanje i povlačenje nadole.

Za dodatne savete u vezi sa gajenjem noline i drugih sobnih biljaka, posetite cvećaru Jelena. Pomoći ćemo vam da odaberete cveće u skladu sa ličnim afinitetima i uslovima koje imate za njihovo držanje. Kod nas možete kupiti jedinstvene cvetne aranžmane, bidermajere i dekorativne elemente koji će ulepšati vaš životni ili kancelarijski prostor. Posetite nas u Zemunu ili poručite proizvode putem onlajn prodavnice, a mi ćemo vam ih dostaviti na bilo koju adresu u Srbiji.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *