Cvećara Jelena

Šeflera – biljka koja mnogo pruža, a malo zahteva

Šaflera kišabran drvo

Biljka šeflera potiče sa Novog Zelanda i iz daleke Australije, a naziv duguje gdanjskom botaničaru Jakobu Kristijanu Šefleru. Rod šeflera obuhvata širok raspon od oko 800 vrsta, uključujući drveće, žbunove i lijane. Samim tim, njihova visina veoma varira i kreće se od jednog do čak 20 metara.

U našoj zemlji šeflera se uglavnom gaji kao saksijska biljka, a najzastupljenije su Schefflera actinophylla (tzv. kišobran drvo) i Schefflera arboricola (patuljasto kišobran drvo). Može se gajiti i kao bonsai, a svojim sjajnim, upečatljivim listovima ulepšaće bilo koju prostoriju. Zbog specifičnog oblika listova koji podsećaju na kišobran, poznata je i pod nazivom kišobran drvo.

U zavisnosti od podvrste, boja šeflere varira – od ujednačenih, tamnozelenih listova, do onih prošaranih, žuto-zelenih. Bez obzira na to za koju se odlučite, imajte u vidu da je nega ove biljke laka i neće vam oduzeti mnogo vremena.

Nega – mesto, temperatura vazduha, paraziti

Baš kao i kada je u pitanju uzgajanje guzmanije, saksiju zaštitite od promaje i direktne sunčeve svetlosti. Najbolje je da je držite na umereno osunčanom mestu. S obzirom na to da može dostići veliku visinu (preko 2m), ukoliko želite da zadrži nisku, razgranatu formu, orežite vrh stabljike i delove koji štrče. Ukoliko planirate da šefleru smestite u hol restorana ili neki drugi javni prostor velike visine, možete podstaći njen rast na jednostavan način. Ne oklevajte da je presadite čim primetite da je prerasla saksiju. Adekvatan prostor će ubrzati razvoj korena i grana, pa će njena lepota doći do punog izražaja.

Idealna temperatura
S obzirom na to da potiče iz suptropskih oblasti, ne prijaju joj niske temperature, pa tokom zime saksiju nemojte držati na terasi ili u dvorištu. Sa druge strane, pretopao vazduh, kao i izloženost toploti (blizina radijatora ili peći) može izazvati opadanje listova. Da biste to izbegli, idealno je da biljka tokom cele godine boravi na temperaturi 15-24 °C.

Paraziti
Za razliku od nekog drugog sobnog cveća, šeflera je prilično otporna na parazite i najverovatnije nećete imati problem sa gljivicama i biljnim vašima. S obzirom na to da je otrovna, pobrinite se da ne bude dostupna deci i kućnim ljubimcima.

Šaflera kišabran drvoŠeflera je biljka koja ne voli često zalivanje

Što se tiče zalivanja, ne preterujte sa vodom. U zimskim mesecima, dovoljno je da biljku zalijete jednom nedeljno, dok leti to možete činiti češće, dva do tri puta. Šefleru zalijte samo onda kada je zemlja u saksiji potpuno suva i potrudite se da u tanjiriću ispod saksije ne ostane voda. Ako lišće požuti i opadne, znači da je zalivate prečesto ili previše. Važno je da obezbedite dobru drenažu, što ćete najlakše postići mešanjem humusa sa malom količinom treseta i peska. U proleće i leto, biljci će prijati tečno mineralno đubrivo, dok tokom ostalih godišnjih doba ono nije potrebno.

Povremeno, za uklanjanje prašine sa listova koristite vlažnu krpu. Nežnim pokretima brišite list po list počevši od onih koji se nalaze na vrhu stabla.

Biljka šeflera je idealna kako za stan, tako i za kancelariju

Zahvaljujući sposobnosti da apsorbuje štetne čestice iz vazduha, biljka šeflera je omiljena među ljubiteljima cveća širom sveta. Ova lepotica prepoznatljivih, prstastih listova pomoći će vam da se lako rešite ugljen-dioksida, toksina i mikroba. Idealna je za prečišćavanje vazduha u dnevnoj, kao i spavaćoj sobi. Po feng šuiju, ona spada u najpoželjnije biljke i simbolizuje bogatstvo i napredak.

Nećete pogrešiti ni ako kišobran drvo smestite u svoj radni prostor. Biljka će neutralisati zračenje električnih aparata omogućavajući vam da se maksimalno posvetite svojim obavezama. U njenoj lepoti moći ćete da uživate iz godine u godinu jer vremenom postaje sve bujnija i raskošnija. Cvetanje kišobran drveta u kućnim uslovima je izuzetno retko, pa ukoliko tragate za nečim što će koloritom obogatiti enterijer, razmislite o kupovini dehidrirane ruže.

Ako niste sigurni kako da oplemenite svoj životni ili radni prostor, pozovite nas. U cvećari Jelena pronaći ćete ne samo raznovrsno saksijsko, već i rezano cveće. Porudžbine dostavljamo na bilo koju adresu u Srbiji.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *