Cvećara Jelena

Dah pustinje u vašem domu – jerusalimska ruža

Jerihonska ruža značenje

Pri pomisli na ružu, prva asocijacija nam je najčešće raskošni cvet opojnog mirisa koji se od napasnika brani trnjem. Kada je u pitanju jerusalimska ruža, stvari stoje sasvim drugačije. Ona nema šarene latice, kao ni trnje, a zapravo ni ne pripada porodici Rosaceae. Međutim, to ne znači da je ovaj cvet manje zanimljiv ili lep od klasičnih ruža. Naprotiv, zahvaljujući dubokoj simbolici koju nosi, mnogi jeriho ružu smatraju izuzetnom biljkom.

Šta je to što jerusalimsku ružu čini tako posebnom? Pre svega, u pitanju je biljka koja u prirodi živi u veoma surovim uslovima. Jeriho ruže mogu se naći u veoma sušnim, pustinjskim oblastima, što presudno utiče na njihov izgled i način života. Naime, zbog malog broja kišnih dana tokom godine, ove ruže dug period provedu u sasušenom stanju. Kako bi zaštitile dragoceno seme, listovi i grančice se savijaju ka unutra formirajući prepoznatljivu, loptastu strukturu. Kada se u pustinji konačno pojave prve kapi kiše, jeriho ruža počinje da se otvara, a grančice i listovi ponovo ozelene. Na ovaj način, jerusalimska ruža ponovo oživljava, simbolizujući pobedu života nad smrću.

U pustinji, period između dva kišna perioda ponekad se meri mesecima, a ponekad godinama. Čak i nakon pola veka, jeriho ruža može ponovo da ozeleni i zamiriše. Upravo u tome je njena draž. Ova predivna biljka i u kućnim uslovima može živeti veoma dugo i prelaziti iz generacije u generaciju kao jedinstven poklon, povezujući pretke i potomke.

Jerusalimska ruža se lako gaji

Za razliku od drugog cveća koje bez vode uvene već nakon nekoliko dana, jeriho ruža bez nje može preživeti decenijama. Njen koren je veoma slab, što omogućava da je u pustinji vetar iščupa iz tla i prenese na neko udaljeno mesto. Tamo će, ukoliko se steknu odgovarajući uslovi, ruža ozeleneti i rasejati svoje seme. Kada je gajite u kući, ne treba da je sadite u saksiju sa zemljom. Dovoljno je da je nežno položite u posudu bez rupa u koju ste prethodno stavili šljunak.

Kada poželite da „vaskrsne“ i ulepša ambijent svojim zelenilom, dovoljno je da preko kamenčića sipate mlaku vodu. Nakon nekoliko sati ili dana, lopta će početi da se otvara otkrivajući svoje nežne listove. Pa ipak, ovom neobičnom cvetu može da naškodi prevelika količina vode. Ukoliko bude potopljena predugo, mogu se razviti gljivice ili će doći do truljenja. Zbog toga, jeriho ružu nikada nemojte držati u vodi duže od tri dana. Nakon što ste uživali u njenoj lepoti, pustite je da se ponovo osuši, vrati u loptu i miruje najmanje tri nedelje. Po isteku tog perioda, ceo proces možete ponoviti.

Koja temperatura je najpogodnija za gajenje jerusalimske ruže? Iako u divljini dobro podnosi različite vremenske uslove, u kućnim uslovima najviše joj prija sobna temperatura. Nemojte je izlagati ekstremnoj vrućini, kao ni hladnoći. Pobrinite se da ne bude na jako osunčanom mestu, već negde gde je svetlost indirektna. Odlično će se uklopiti u sobu ispunjenu dekorativnim kaktusima ili egzotičnom bromelijom. Uz jerusalimsku ružu i nekoliko sukulenata u raznobojnim saksijama, svoju kancelariju ili dnevnu sobu lako ćete pretvoriti u autentični kutak koji podseća na udaljene predele Azije i Afrike.

Jerihonska ruža značenjeZašto izabrati baš nju?

Ako još uvek niste sigurni da li treba da nabavite jeriho ružu, imajte u vidu i ovih nekoliko činjenica. Pored toga što je sjajan način da oplemenite svoj stan, u osušenom obliku, jerusalimska ruža predstavlja lak način da se rešite neželjenih insekata. Kada je oživite vodom, osvežiće vazduh prostorije u kojoj se nalazi. Za nju se širom sveta vezuju i mnoga verovanja, poput onog da donosi blagostanje i novac. Smatra se i da jeriho ruža može ublažiti porođajne bolove, čineći dolazak novog života na svet lakšim i bržim.

Svoju jerusalimsku ružu možete nabaviti već danas! Posetite nas u Zemunu ili poručite svoj pustinjski cvet preko našeg sajta. Cvećara Jelena nudi vam veliki izbor rezanog, kao i saksijskog cveća. Pored toga, kod nas možete pronaći izuzetnu ponudu aranžmana od prirodnog i veštačkog cveća, kao i poklon setove prigodne za sve prilike.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *