Cvećara Jelena

Buket Ljiljana – Jezik cveća

Buket ljiljana

Da li ste dobili buket ljiljana i pitate se šta se krije iza ovog prelepog mirisnog cveća?

U staroj Grčkoj verovali su da su ljiljani povezani sa rođenjem i majčinstvom, jer su mislili da je cvet stvoren od majčinog mleka boginje Here. To nije jedino značenje ljiljana, Grci su ga iznenađujuće povezali i sa muževnošću. Bio je simbol seksualnosti i erotike.

Da li ste znali da su se u stara vremena ljiljani koristili za označavanje pola nerođenog deteta?

Proces je bio jednostavan, ali je zahtevao da buduća mama ne zna za ovu simboliku. Trudnici se u jednoj ruci predaje ljiljan, a u drugoj ruža. Ona mora izabrati jednu. Ako bi izabrala ružu, beba bi bila devojčica, a ako bi odabrala ljiljan, to bi bio dečak (to je referenca na simboliku muškosti ljiljana).

Brzo se premotajte u viktorijansko doba, gde su emocije u svoj svojoj sirovoj punoći bile mrštene. Kao rešenje problema samoizražavanja, razvijen je tajni jezik cveća nazvan floriografija. Viktorijanci su svakom cvetu davali značenje, tako da su svoja osećanja mogli da prenesu buketom. Ljiljan nije bio izuzetak. Rimljani su koristili ljiljane za punjenje jastuka i jorgana zbog njegovog divnog mirisa, što je miris činilo sinonimom za vođenje ljubavi. Po uzoru na drevne ljude, odlučili su da ako se dami pokloni ljiljan, ona će znati da je to od njenog ljubavnika.

Buket ljiljana

Značenje ljiljana

Ljiljani se smatraju prikladnim cvećem za predstavljanje na venčanjima, jer su simboli partnerstva i dugotrajne veze.

Takođe su prikladni kao pokloni za nove majke i buduće neveste; podelite sa njima simboliku ovih prelepih cvetova i gledajte kako im lica svetle od oduševljenja.

Beli ljiljani simbolizuju čistoću i ponovno rođenje

Često birani i za venčanja i za sahrane, beli ljiljani simbolizuju podmlađivanje duše. Oni mogu predstavljati čistoću, posvećenost i ponovno rođenje, zbog čega se često biraju kao cvetovi simpatije.

Ružičasti ljiljani simbolizuju ženstvenost, divljenje

Ružičasti ljiljani predstavljaju ljubav, ženstvenost i divljenje. Dakle, oni su savršen poklon za vaše omiljene prijateljice i članove porodice kada im je potrebno malo samopouzdanja.

Crveni ljiljani simbolizuju ljubav i strast

Svetao i vatren, crveni ljiljan predstavlja ljubav i strast.

Narandžasti ljiljani simbolizuju samopouzdanje i energiju

Puni pozitivnosti i topline, narandžasti ljiljani su savršeno cveće za slanje kada želite da kažete dobro obavljeno na novom poslu, novom domu ili ličnom dostignuću.

Buket ljiljana

Žuti ljiljani simbolizuju zahvalnost, radost i prijateljstvo

Žuti ljiljani simbolizuju zahvalnost, a njihova sunčana boja budi osećanja sreće koja će sigurno izmamiti osmeh na lice vaše omiljene osobe.

Buket ljiljana – Egzotika u buketu

Možda ste viđali cvetove ljiljana u baštama, vazama, buketima itd. Ovaj cvet se često koristi na raznim mestima i za dekoraciju. Cvet ljiljana je lako dostupan širom sveta. Ima različite vrste koje dolaze u različitim bojama, oblicima i veličinama. Ovaj cvet ima toliko toga da ponudi i pokaže. Ima značajno značenje u skoro svakoj kulturi. Upotreba prelepih ljiljana je beskrajna. Bez obzira da li želite da poklonite cveće nekome koga volite ili želite da poboljšate ukus kuhinje, cveće ljiljana je uvek tu da ispuni sve vaše potrebe. Osim ovoga, postoji mnogo razloga zašto cvet ljiljana smatramo tako posebnim.

Kada nam reči izostanu, lakše je da kažemo stvari uz buket cveća. Poručite vaš buket ljiljana online putem sajta ili nas posetite na dobro poznatoj lokaciji u centru Zemuna.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *