Cvećara Jelena

Najčešće bolesti sobnog cveća – nestašni momci

Najčešće bolesti sobnog cveća

Održavanje vaše kućne biljke srećnom i zdravom može biti lako u pravim uslovima, ali to ne znači da nećete naići na nekoliko problema sa biljkama usput. Od štetočina preko bolesti do faktora životne sredine, mnogo toga treba uzeti u obzir kada uzimate novu biljku. U nastavku pogledajte najčešće bolesti sobnog cveća kako biste bili sigurni da vaša biljka dobija najbolju moguću negu.

Da biste efikasno tretirali najezdu štetočina na vašoj kućnoj biljci, moraćete da pravilno identifikujete insekta. U zavisnosti od toga u kojoj je fazi razvoja štetočina, odrediće kakvu vrstu tretmana treba da koristite. Ako se otkriju dovoljno rano kada su insekti još u fazi larve, uklanjanje bi trebalo da bude lak i jednostavan proces.

Biljne vaši

Ovi mali insekti su izuzetno česti i obično se nalaze na donjoj strani lišća ili na vrhu biljke. Ako su vašu biljku učinili svojim dugoročnim domom, možda ćete početi da vidite štetu od hranjenja. Ovo obično uključuje usporen rast biljaka, manje listove i iskrivljeno lišće. Rešenje za biljne vaši: Nešto tako jednostavno kao prskanje vode može ukloniti insekte, ali ako želite hitnije rešenje, možete se odlučiti za sprej za insekticide za zatvorene iz vaše lokalne baštenske prodavnice.

Gljivice

Ako vaša biljka ima problema sa korenom, možda imate problem sa gljivicom. Ovi mali momci vole da se hrane korenjem biljaka i raspadajućim organskim materijalom u tlu, što može uticati na rast i opšte blagostanje vaše biljke. Rešenje za gljivice: Postoji nekoliko dostupnih opcija kada je u pitanju uklanjanje gljivica. Prskanje biljke sapunom i vodom je jednostavno rešenje za domaćinstvo, ili možete odlučiti da nabavite žute lepljive zamke iz prodavnice. Ili, ako imate rezervni krompir, isecite ga i stavite komade u zemlju – privućiće ih!

Crveni pauk

Ovi momci se zapravo smatraju paučnjacima, a ne insektima, i veoma ih je teško videti. Ako želite da proverite svoju biljku, zgrabite komad belog papira i istresite list na njega – uskoro ćete videti crvene i smeđe tačke kako puze po listu papira. Paukove grinje vole da vise na donjoj strani lišća i oštećenja obično nastaju od mreže koja se stvara na lišću i stabljikama. Kao rezultat, vaša biljka će proizvoditi iskrivljeno žuto lišće. Rešenje za paukove grinje: Ostavljanje sapuna za posuđe na biljci nekoliko sati može pomoći u uklanjanju grinja, ali možete odabrati i oštrije rešenje kao što je alkohol za trljanje. Natopite nekoliko pamučnih kuglica u alkohol i obrišite lišće. Nakon nekoliko sati, isperite sloj vodom.

Najčešće bolesti sobnog cveća

Bele mušice

Ovi insekti slični su komarcima, mekog su tela i obično se nalaze u svetlo žutoj ili beloj boji. Uprkos svom imenu, one nisu vrsta muva, ali u stvari imaju krila i sposobne su da lete. Ove štetočine vole da se hrane sokom u biljkama ili na listovima, zbog čega požute, a ponekad čak i bele. Rešenje za bele mušice: Odabir manje toksičnog tretmana za bele mušice će dobro obaviti posao. Neke opcije uključuju neem ulje, insekticidni sapun ili ulja na bazi nafte. Poprskajte jedan od ovih rastvora na zahvaćena područja i ponovite po potrebi.

Tripsi

Ove insekte je gotovo nemoguće videti golim okom. Imaju tendenciju da budu svetlosmeđe do tamno braon boje i vole da se hrane lišćem i cvećem. Mandibulom probijaju biljku i usisavaju sok koji curi iz rane. Ovo može dovesti do toga da biljka postane izobličena i promeni boju tokom vremena. Rešenje za tripsi: Ako možete, orezujte i odrežite zahvaćena područja biljke. Manje invazivna opcija uključuje blage tretmane poput insekticidnog sapuna i ulja neema, koje možete prskati na delove biljke koji su zaraženi tripsom.

Najčešće bolesti sobnog cveća – čuvajte biljke od pašine

Baš kao što nameštaj skuplja prašinu, to čine i vaše biljke! Važno je da s vremena na vreme očistite svoje biljke kako biste bili sigurni da se ne nakuplja značajna količina prašine. Često kada biljke skupe mnogo prašine, to onemogućava njihovu sposobnost da prime optimalnu količinu sunčeve svetlosti. Nedovoljna količina sunčeve svetlosti može dovesti do raznih problema sa biljkama. Štetočine takođe vole zanemarene biljke, pa se pobrinite da vaše biljke budu dobro negovane. Da biste lako uklonili prašinu sa svojih biljaka, možete uzeti krpu od mikrovlakana ili štapić za prašinu i nežno očistiti listove. Još jedan efikasan metod je da uzmete vlažnu krpu za pranje i obrišete listove i stabljike.

Najčešće bolesti sobnog cveća

Koristite Neemovo ulje, Neem ulje je odličan prirodni insekticid za kućne biljke i može se koristiti kao tretman protiv buba ili preventivna mera. Dolazi u obliku spreja ili u koncentratu i najbolje se koristi na relativno zdravim biljkama. Biljke koje pokazuju znake ozbiljnijih problema kao što su klonulost ili požutelo lišće ne treba tretirati neem uljem, jer to može pogoršati problem. Ovaj specifični insekticid je posebno koristan u uklanjanju štetočina. Iako to nije otrov, pokazalo se da je fatalan za insekte koji ga jedu na biljci. Ako odlučite da koristite ulje neema, ravnomerno poprskajte biljku i uverite se da su donje strane listova premazane. Ovo ne treba da se radi svaki dan jer ulje od neema ima rezidualni efekat, tako da će trajati prilično dugo bez ponovljenih tretmana.

Najčešće bolesti sobnog cveća – voda povremeno

Iako je zalivanje ključno za opstanak biljke, postoji ravnoteža između prekomernog zalivanja i održavanja vaše biljke previše suve. U zavisnosti od zahteva za negu vaše specifične biljke, želećete da budete sigurni da joj dajete pravu količinu vode u pravo vreme. Najbolji način da proverite da li je vašoj biljci potrebna voda je da osetite zemlju i vidite koliko je vlažno. Ako je potpuno suva, vaša biljka treba zalivati. Ako se oseća vlažno na dodir, verovatno ga možete ostaviti bar nekoliko dana.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *