Cvećara Jelena

Kineski dolar – Biljka koja privlači novac

Kineski dolar biljka koja privlači novac

Kada je u pitanju naš dom, trudimo se da ga ulepšamo i oživimo maksimalno pozitivnu energiju u svakom kutku kuće. Svi volimo zelenilo i trudimo se da otvorene prostore naših dvorišta opremimo svežim biljkama. Biljke su omiljene zbog nebrojenih dobrobiti kojima nas obasipaju, ali i zbog podmlađujuće aure koju stvaraju. Biljke novca su i zatvorene i vanjske biljke koje će prema Feng Shui-u, držane bilo gde, ispuniti kuću prosperitetom i bogatstvom. Kineski dolar, biljka novca je jedna od najčešćih kućnih biljaka. Lako ga možete uočiti u zatvorenom prostoru u kućama, kancelarijama, kafićima, prodavnicama, na balkonima ili u visećoj korpi.

Pilea kineski dolar

Pilea kineski dolar je azijska višegodišnja biljka koja je porijeklom iz provincije Junan u južnoj Kini u podnožju Himalaja. Pileje su deo porodice koprive, Urticaceae. Biljke u ovoj porodici obično imaju peckajuće dlake ispunjene iritirajućim histaminima. Mnoge biljke u ovoj porodici smatraju se korovskim.

Pilea kineski dolar – Održavanje i nega

Pilea kineski dolar je otporna i laka za negu. Uspevaće u većini okruženja u domaćinstvu i može dugo trajati bez održavanja.

Lokacija

Biljka kineski dolar voli da se nalazi na mestu sa puno svetlosti. Najbolje je postaviti biljku na srednje jako svetlo. Biljka preferira mesto pored prozora na zapadu ili istoku. Naravno, moguće je i mesto blizu juga. Uverite se da je biljka udaljena najmanje 2 metra od prozora. Tačka blizu severa verovatno ima premalo svetla. Ne zaboravite da rotirate biljku. Biljka raste prema suncu. Ako ne rotirate, biljka će se napuniti samo sa jedne strane i to je ono što želite da sprečite.

Biljka kineski dolar

Temperatura

Biljka kineska dolar će uspevati na temperaturama između 18-24°C. Međutim, biljka će tolerisati temperature do 13°C i temperature do 32°C.

Ne može da preživi mraz i trebalo bi da se premesti u zatvoreni prostor tokom noći hladnijih od 4°C. Takođe, patiće na temperaturama oko 38°C i treba ga staviti u senku.

Zalivanje

Ako biljka kineski dolar dobije premalo vode, list će mlohavo visiti. Zbog premalo vode, stabljike nisu dovoljno pune da drže lišće visoko. Zbog toga je važno da tlo biljke kineski dolar uvek bude blago vlažno. Ovo možete proveriti prstom u tlu. Nikada ne dozvolite da se biljka osuši. Čak ni zimi! Najbolje je biljku zalivati jednom nedeljno tokom cele godine. Zimi može biti manja količina. Najvažnija stvar? Dajte male količine vode, umesto velikog prskanja odjednom.

Ishrana biljaka

Biljka koristi mnogo energije od proleća pa nadalje da napravi nove listove. Kao rezultat, biljci su potrebni dodatni hranljivi sastojci. Ove hranljive materije možete obezbediti ishranom biljaka. Preporučujemo da biljnu ishranu dajete jednom u dve nedelje. Od proleća do jeseni. Posle jeseni i zimi bolje je ne davati dodatne hranljive materije. U jesen, ishrana biljaka zapravo može biti štetna za biljku!

Presađivanje

Presađivanje biljke kineski dolar je neophodno svake godine. Biljka brzo raste, pa joj koreni ubrzo postanu suviše tesni u saksiji. Preporučujemo presađivanje biljke svake godine, jer daje nove hranljive materije i više prostora za rast korena. Vazdušnije zemljište je takođe veoma dobro za vodu koja teče. Najbolji period za presađivanje je proleće.

Kineski dolar biljka novca

Pročišćavanje vazduha

Kineski dolar je odlična biljka za prečišćavanje vazduha. Površina lista daje biljci dodatne stomate. Biljka kineski dolar koristi ove stomate za pretvaranje CO2 u kiseonik tokom dana. I to je uvek dobro. Za vas i vaš dom.

Da li je biljka kineski dolar toksična?

Pilea je generalno netoksična za životinje i ljude. Međutim, sadrži hemijsku supstancu koja izaziva štetnu reakciju u telu ljudi ili životinja ako se proguta u velikoj količini.

Ukoliko želite da imate jednu od trenutno najpopularnijih biljaka posetite našu cvećaru ili je poručite online putem našeg sajta. Kod nas takođe, možete pronaći i druge vrste saksijskog i rezanog cveća.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *