Cvećara Jelena

Plave orhideje – Elegantan i nežan sjaj luksuza

Plave orhideje

Nastale još od vremena dinosaurusa, orhideje se smatraju jednom od najvećih i najstarijih biljnih porodica na planeti. Više od 30.000 jedinstvenih vrsta orhideja nalazi se širom sveta, a moderna praksa uzgoja rezultirala je sa dodatnih 150.000 hibrida. Jedan od najređih cvetova na planeti jesu plave orhideje. Rastu na egzotičnim mestima do kojih nije lako doći.

Ono što orhideje izdvaja od većine cveća je njihova strategija rasta. Orhideje ne rastu u tlu, već su epifiti (vazdušne biljke) koje se ukorenjuju u drveće i stene. Tamo svojim otkrivenim korenima hvataju vodu i hranljive materije iz okolnog vazduha.

Danas se divlje orhideje suočavaju sa pretnjama po životnu sredinu zbog zagađenja, uništavanja staništa i klimatskih promena do te mere da su mnoge sorte u opasnosti od izumiranja. Iz ovih razloga, trebalo bi da izbegavate kupovinu divljih biljaka i kupujte orhideje samo od legitimnih prodavaca. Ovo vam omogućava da uživate u njihovoj lepoti kod kuće bez ugrožavanja onih koji ostaju u divljini.

Mitovi o orhidejama i značenja boja

Danas je mnogo simbolike povezano sa orhidejom. Ovaj elegantni cvet je dugo bio povezan sa idejama ljubavi, promišljenosti i plodnosti. Veruje se da boja koju odaberete ima značaj, posebno kada se daje kao poklon.

Plava orhideja

  • Plava: mir, lepota, spokoj i luksuz
  • Bela: nevinost, poštovanje i poniznost
  • Ljubičasta: poštovanje, divljenje i kraljevstvo
  • Ružičasta: ženstvenost, šarm i gracioznost
  • Žuta: radost i prijateljstvo
  • Zelena: zdravlje, priroda i finansijska sreća
  • Narandžasta: ponos, entuzijazam i zabava

Iako je ovaj simbolizam zabavan za razmatranje, prava boja orhideje za vas će uvek biti ona koju najviše volite. Ne ograničavajte svoj izbor na osnovu ovih konotacija boja! Umesto toga, razmotrite uputstva za negu i osobine različitih sorti.

Kako se brinuti za svoju orhideju

U orhidejama možete najbolje uživati kod kuće ako vodite računa o njihovom tropskom poreklu. Dobro uspevaju kada se uzgajaju u saksijama od kore ili mahovine koje oponašaju grane drveća koje nazivaju domom u divljini, a većini sorti je potrebno mnogo filtriranog svetla.

Držite svoje cveće na temperaturama između 18-32℃ i obezbedite im uravnoteženo đubrivo (preporučuje se odnos 20-20-20) svakih nekoliko nedelja. Većinu je potrebno zalivati svakih pet do sedam dana, iako bi korenje trebalo da ostane vlažno između.

Pod odgovarajućim uslovima, možete očekivati da će svaki cvet trajati dva meseca ili duže pre nego što izbledi. Kada cvet završi, možete da odsečete njegovu stabljiku na oko jedan inč iznad linije sadnje i nastavite sa zalivanjem kao i obično. Orhideja ulazi u fazu privremenog mirovanja gde će početi da pravi zalihe energije pre nego što proizvede sledeći cvet. Negujte ga normalno, a cvetna stabljika bi uskoro trebalo da ponovo poraste.

Plave orhideje

Plave orhideje – Cvećara Jelena

Plava orhideja je fantastičan prenosilac nežnosti i ljubavi. Svaka dama je oduševljena kada ugleda taj fenomenalan cvet. Ako želite da iznenadite vašu lepšu polovinu na jedan lep, osećajan i elegantan način, plava orhideja je pravi izbor za vas. Ako vam se bliži poseban događaj: rođendan, godišnjica ili neki drugi razlog za proslavu, podršku ili saosećajnost, pravi je trenutak da dragoj osobi saopštite koliko vam znači i koliko je podržavate. Plave orhideje će vašoj princezi staviti do znanja da nikada ne odustaje od svojih snova. Osećate se zaštićeno i voljeno, jer je plava orhideja jedan od simbola ljubavi. U Cvećari Jelena možete poručiti plavu orhideju preko našeg veb sajta ili kupiti u našoj cvećari u srcu Zemuna. Pored plavih orhideja u ponudi imamo i orhideje drugih boja. Takođe možete poručiti buket ili aranžman sa orhidejama.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *