Cvećara Jelena

Tigar bambus – travnata lepotica

Tigar bambus travnata lepotica

Tigar bambusi – Tigrova trava je dobro poznata po svom izgledu sličnom bambusu, iako je džinovska grudvasta trava! Glavna razlika je u tome što tigrova trava nema grane (lišće direktno sa stabla) i svake godine ima cvetove trave na vrhu. Naraste do oko 3-4 m visine i ne može se kraće podrezati.

Ima naviku rasta u obliku vaze sa veoma velikim tropskim zelenim listovima. Veličina prirodnog otiska grudve je 1 m, međutim ova divna vrsta se može posaditi u uže baštenske gredice do 50 cm, pod uslovom da je dostupan vazdušni prostor da se prirodno rasteže.

Tigar bambusi – Koliko vode treba bambusu?

Kao i kod mnogih biljaka, voda predstavlja balans sa vašim bambusom. S jedne strane, prekomerno zalivanje je verovatno najgora stvar koju možete učiniti svom bambusu; to će izazvati trulež korena. S druge strane, vašem bambusu je potrebna adekvatna vlaga, više nego što je obično obezbeđuje unutrašnji vazduh. Mnogi ljudi vole da drže svoj bambus u prozirnim staklenim posudama napunjenim šljunkom i vodom i ovo je dobro rešenje i zato što je atraktivno i zato što obezbeđuje vlažno mikro okruženje za biljku bambusa. Drugi način da se uverite da vaš bambus dobija dovoljno vlage je da ga zamaglite svakih nekoliko dana. Ako možete da okrenete nežni ventilator na njega nekoliko sati nedeljno, takođe će biti veoma srećan.

Da biste znali koliko vode vaša biljka bambusa treba da ima, pazite na njeno korenje. Pre nego što vaše bambusove stabljike dobiju korenje, trebalo bi da budu u vodi od jednog do tri inča. Nakon što se koreni razviju, proverite da li su koreni prekriveni vodom.

Biljke bambusa su veoma osetljive na hemikalije i soli u vodi iz slavine. Ako koristite vodu iz slavine za zalivanje i zamagljivanje biljke, ostavite vodu preko noći da hlor ispari. Fluor je posebno teško izvaditi iz vode, a biljke bambusa to ne vole; može uzrokovati da vrhovi listova postanu smeđi. Kao alternativu možete da koristite kišnicu ili destilovanu vodu.

Temeljno menjajte vodu u biljci bambusa svakih nekoliko nedelja.

Tigar bambus travnata lepotica

Kakva je zemlja potrebna vašoj biljci bambusa?

Kao što je gore pomenuto, biljke bambusa ne moraju biti zasađene u tlu, ali mogu biti ako želite. Samo se uverite da se zemlja dobro ocedi. Održavajte zemlju umereno vlažnom – zemlja nesme da bude suva. Nikada ne dozvolite da vaša biljka bambusa postane preplavljena vodom.

Kako razmnožavate biljke bambusa?

Biljke bambus a se lako razmnožavaju. U stvari, jedan od razloga zašto su biljke lake za uzgoj je taj što kada imate problema sa njima, možete da odsečete zahvaćeni deo i da zadržite neporažene delove biljke. Da biste umnožili svoju biljku, odrežite oko jedan inč iznad čvora, umočite rez u prah za korenje i ostavite da se osuši preko noći pre nego što ga stavite u novu posudu. Da biste podstakli novi rast na matičnoj stabljici, pržite vodom svakih nekoliko dana.

Tigar bambusi – Kako brinuti o bambusu

Ova biljka je izuzetno laka za održavanje. Voli većinu zemljišta koje je bogato organskom materijom i treba ga saditi u punoj ili delimičnoj senci, jer im je potrebna redovna sunčeva svetlost. Ako živite u klimi koja je veoma suva, preporučuje se da ih zalivate što češće možete. Međutim, biljka je veoma izdržljiva i tolerantna na sušu kada se jednom uspostavi, što znači da ćete retko morati da intervenišete.

Tigar bamus možet pronaći kod nas na dobro poznatoj lokaciji u Zemun ili ga poručiti online. Tigar bambus možete dodati kao dekoraciju u buket ili cvetni aranžman ili prepustite nama da za vas napravimo savršen aranžman sa tigar bambusom.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *