Cvećara Jelena

Yucca velika – Zašto vam je potrebna biljka juke

Yucca velika

Biljka Yucca (drvo života) je nastala u vrućim suvim područjima Amerike i Kariba. To je neverovatno otporna biljka koja se može prilagoditi skoro svakoj klimi. Yucca velika postaje sve popularnija u baštama i u zatvorenim prostorima. Zahvaljujući činjenici da je yucca laka za negu, lepa i ima različite namene, kao što je moćan prečišćivač vazduha postaje sve popularnija biljka. Postoji oko 40 vrsta juke i oko 24 podvrste. Takođe postoje različiti oblici, veličine i boje juke koje možete izabrati da biste prikazali vaš stil.

Yucca velika – Saveti za uzgoj u zatvorenom prostoru

Biljka juke u unutrašnjosti može dodati divnu žarišnu tačku vašoj dnevnoj sobi ili biti deo zanimljivog unutrašnjeg prikaza. Lako se prilagođavaju tako da su savršene za izlaganje u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom, iako su biljke juke u zatvorenom obično manje veličine. Pošto postoji više od 40 vrsta juke, obojenost može uveliko varirati: mogu se kretati od klasične zelene do plavičaste sa šarama bele, krem i žute i delikatnih prelepih cvetova.

Briga o biljkama juke je jednostavna i jasna; juke rastu na velikim drvenastim stabljikama ili trske ne zahtevaju mnogo pažnje. Idealan smeštaj je na sunčanoj do delimično zasenjenoj lokaciji; indirektna svetlost u velikoj meri pomaže u boji listova. Puno izlaganje sunčevoj svetlosti može izazvati smeđe vrhove ili bele mrlje na listovima. Biljke juke, kako u zatvorenom tako i na otvorenom, zahtevaju malo vode.  Juka je u izvesnoj meri tolerantna na sušu. Lagano đubrenje može pomoći biljci da raste kada se gaji u kontejneru, ali nije neophodno za biljke koje su već uspostavljene. Kvalitet zemljišta zapravo nije bitan. Zemljište bi trebalo da bude dovoljno teško da bi biljka bila uspravna i dobro drenirala. Ciljajte na mešavinu peska i treseta tri prema jedan da biste efikasno uzgajali juku u kontejnerima.

Yucca velika

Yucca – Mnogobrojne upotrebe biljake

Biljke juke nisu samo elegantan dodatak u zatvorenom prostoru, već imaju i mnogo iznenađujućih upotreba. Juka je jedna od najbolje ocenjenih biljaka za prečišćavanje vazduha koja može ukloniti toksine iz vazduha, prema važnoj studiji NASA-e.

Juka je takođe jestiva, posebno određene vrste kao što su juka od banane i juka od sapunice, koje daju sočno cveće i voće. Koreni su takođe jestivi; iako nemaju tako dobar ukus kao voće i cveće, oni su prirodni antiinflamatorni. Juke vam takođe mogu pomoći u pranju i rutini lepote. U stvari, to je ključni sastojak prirodnog šampona. Indijanci su koristili korenje i stablo juke sapunice (iucca elata) da naprave sapun za pranje kose i odeće. Može biti prilično lako, da ne spominjemo zadovoljstvo da napravite sopstveni sapun od juke kod kuće!

Juka je takođe divan melem za kožu, jer neguje posekotine i ogrebotine. Prema Indijancima, juka simbolizuje transmutaciju, zaštitu i pročišćavanje. Sa svojim brojnim upotrebama, prelepim cvećem i elegantnim izgledom, juka može biti savršen dodatak vašoj dnevnoj sobi sa malim troškovima održavanja.

Biljku Yucca različitih veličina možete pronaći kod nas u Cvećari Jelena na dobro poznatoj lokaciji ili je možete poručiti putem našeg online sajta.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *