Cvećara Jelena

Tigar bambus – Neverovatna biljka koja će oplemeniti svaki prostor

Tigar bambus

Tigar bambus, biljka poznata i kao tigrova trava, je ukrasna biljka. Odlikuje je lišće koje ima oblik strelica, a raste u uskim i gustim grmovima. Upravo je zbog toga idealna za dvorišta, jer može da se gaji i kao živa ograda. Takođe, osim na taj način, može da se uzgaja i u saksijama.

Mlade stabljike su uglavnom zelene, ali vremenom, kako stare, dobijaju crvenu boju ako su posađene i rastu na suncu. Tigar bambus može da opstane i u hladovini ili ukoliko se nalazi u delimičnoj senci. Iako mnogi ovu predvivnu biljku nazivaju bambusom, reč je zapravo o višegodišnjoj travi. Tigar bambus je jedna od retkih trava koja se koristi kao ukras kako u dvorištima, tako i u zatvorenom prostoru.

Karakteristike biljke

Originalan naziv biljke je „Thysanolaena maxima“ i prepoznatljiva je i kao tigrova trava. Biljka na stabljici tokom rasta formira šaru koja neodoljivo podseća na šaru tigrovog krzna. Iako je reč o travi, ona u isto vreme veoma podseća na bambus. Upravo je tako i dobila naziv „tigar bambus„. To je trava koja može da poraste i do nekoliko metara u visinu. Ona i cveta svake godine, a cvet se nalazi na samom vrhu biljke. Može da poraste i do tri – četiri metra uvis, ali nije je moguće rezati ili skraćivati.

Ova biljka se u prirodi može naći u Indiji i Japanu, a idealan je izbor ukoliko želite da pregradite vrt, kreirate živu ogradu ili dekorišete orijentalnu baštu. Ujedno, može da se gaji i u velikim saksijama ili žardinjerama.

Osim toga što je ova biljka visoka, ona ima i veoma veliko, zeleno lišće u obliku strelica. Prirodna veličina lišća može da dosegne i do jednog metra. Raste žbunasto i širi se kako napreduje rastom u visinu. Potreban joj je prostor, pa se može saditi u alejama do 50 centimetara, pod uslovom da ima dovoljno vazduha u zemlji.

Tigar bambus

Tigar bambus raste kružno u podnožju, pa ju je neophodno posaditi na istoj udaljenosti ili širini. Na primer: ukoliko imate 80 centimetara širine prostora, tigar bambus ćete saditi na 80 centimetara udaljenosti kako bi biljke tokom rasta formirale gust žbun. Što je prostor uži, to ćete bliže saditi ovu travu. Svaki prostor zahteva i drugačiji pristup sađenja, pa je u nekim slučajevima neophodno i konsultovati se.

Kako uzgajati tigar bambus?

Tigrova trava je biljka koja veoma brzo raste i može se u potpunosti uzgojiti za 18 do 24 meseca. Veoma ju je jednostavno održavati. Otporna je i na sušu, ali će mnogo lepše izgledati ukoliko se redovno zaliva. Ne preporučuje se negovanje ove biljke u vetrovitim predelima.

Tigar travu je najbolje uzgajati u isušenom zemljištu, dreniranom ili prosečnom. Idealna je za rast u vlažnim i tropskim predelima, ali je u isto vreme i veoma otporna na sušu.

Ukoliko želite da ubrzate rast ove biljke preporučuje se korišćenje đubriva koje ima visoki sadržaj azota. Kada biljka poraste, možete na svakih nekoliko meseci da koristite isto đubrivo kako biste je osvežili i dali joj potrebne hranljive materije. Tigar trava je sjajna alternativa bambusu, jer neverovatno podseća na tu neverovatnu biljku. Ukoliko nemate uslove za gajenje bambusa – tigar trava je idealno rešenje.

Tigar bambus

Biljka se rasađuje deljenjem, odnosno pelcovanjem, i preporučuje se njeno rasađivanje u proleće. Tada su temperatura i vlažnost vazduha optimalni.

Gde kupiti tigar bambus?

Na Balkanu je tigar bambus veoma teško naći i retko se gaji. Ipak, možete je pronaći u Beogradu. Cvećara Jelena je jedna od retkih cvećara u kojima možete da pronađete ovu neverovatnu biljku koja je sjajna alternativa bambusu.

Tigar trava, osim za dekoraciju bašte i doma, može da se koristi i prilikom kreiranja cvetnih aranžmana zbog veoma zanimljivog lišća, cveta i semena. Nalazimo se u Zemunu i nudimo vam veliki izbor cveća, cvetnih aranžmana i to po najpovoljnijim cenama u gradu.

Vršimo i dostavu cveća, a ukoliko želite da sačuvate svoju privatnost i iznenadite nekoga prelepim buketom, znajte da je diskrecija zagarantovana.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *