Cvećara Jelena

Kako gajiti drvo života?

drvo života Cvećara Jelena 1

Drvo života ili juka je rado viđeno saksijsko cveće u domovima širom sveta. Pripada porodici Agavaceae sa oko 50 prirodnih vrsta i velikim brojem različitih hibrida koji privlače pažnju ljubitelja botanike.

Iako su Karibi, srednja i severna Amerika zemlje porekla, drvo života uspeva u gotovo svim klimatskim uslovima. Pojedine vrste odlično podnose i niske temperature i mrazeve. Te ga često srećemo i kao saksijsko cveće za terasu.

Juku krasi nesvakidašnja lepota. Prepoznaje se po debelim stabljikama koje rastu veoma sporo. Na samom vrhu se formira rozeta sa izrazito šiljastim listovima, koji mnoge ljude podsećaju na palmino lišće. U prirodnom staništu iz rozete polazi cvetna stabljika, koja može da dostigne dužinu od pola metra. Na njenim krajevima se nalaze krupni, zvonasti cvetovi, najčešće dužine od 4 do 7 cm.

Najpozantije vrste su Yucca aloifolia i Yucca elephantipes. Dok se kod nas najčešće gaji gvatemalska juka. S obzirom na to da je veoma otporna možemo slobodno da kažemo da je ona cveće koje je lako za održavanje.

Drvo života nosi veliku simboliku

Drvo života od davnina predstavlja vezu između prirode i čoveka. Tako su ga Kelti smatrali simbolom snage, mudrosti i života. Antički Sloveni su ovu biljku povezivali sa zdravljem i srećom. Te su verovali da duše pokojnika odlaze u njegovo stablo.

Ipak, najveći značaj juka je imala za američke Indijance koji su je i nazvali drvo života. Više od 2.000 godina njihova plemena su je koristila u ishrani i za lečenje brojnih bolesti. Naime, osušeni koren biljke služio je kao brašno, a sok korena upotrebljavali su za previjanje rana, ublažavanje otoka i bolova u mišićima, kao i za lečenje kožnih problema.

Blagotvorno dejstvo i naučno je potvrđeno. Te se esktrakt drva života danas koristi za upalne bolesti debelog creva i reumatske bolesti.

Koji su idealni uslovi za čuvanje?

Drvo života spada u cveće koje voli sunce. Što znači da je možete bez brige potpuno izložiti sunčevoj svetlosti.

U prolećnim i letnjim danima potrebno je biljku zalivati 2-3 puta nedeljno i prihranjivati na svake 2 nedelje tečnim đubrivom. U zimskim mesecima dovoljno je samo da je jednom nedeljno zalijete vodom. Takođe, u toplom periodu neophodno je orošavanje vodom koja je odstajala na sobnoj temperaturi. Dok zimi listove možete prebrisati sunđerom i mlakom vodom.

Sobna temperatura je odlična za rast i razvoj juke. Mada joj zimi više odgovaraju hladnija mesta sa temperaturom od 5 do 10 stepeni Celzijusovih.

drvo života Cvećara Jelena 3

Presađivanje se vrši, obično, nakon 2 godine. Odnosno, kada koren ispuni saksiju. Drvo života nije zahtevno u pogledu kvaliteta zemlje. Jedino je važno da je ona propusna. Zato se savetuje da na dno saksije stavite šljunak ili crep kako biste obezbedili bolju drenažu.

Najčešće greške prilikom gajenja juke

Bez obzira što je peporučljivo da zemlja u saksiji uvek bude vlažna vodite računa o količini vode. Ukoliko drvo života prekomerno zalivate doći će do truljenja korena. Da biste sačuvali biljku prestanite sa zalivanjem sve dok zemlja ne bude suva i premestite je na suvo i toplo mesto, ali nikako kraj bilo kakvih grejnih tela.

Kako juka voli svetlost česta greška jeste držanje u senci. Tada listovi poprimaju žutu boju, počinju da se suše i opadaju. Pa je potrebno da saksiju postavite na sunčano mesto.

Ako vaše drvo života počne naglo da vene znajte da ste ga izložili promaji ili preterano niskim temperaturama.
Cvećara Zemun, Jelena je jedna od prvih internet prodavnica u našoj zemlji. Te drvo života možete kupiti online, a mi vam garantujemo da će se dostava cveća na kućnu adresu obaviti u najkraćem roku.

Related Posts

2 thoughts on “Kako gajiti drvo života?

  1. Jelena kaže:

    Kako mogu da presadim drvo života? Toliko je izraslo da ima oko 2m i u visini i širini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *