Cvećara Jelena

Bonsai – minijaturno drvo

Bonsai - minijaturno drvo

Bonsai je minijaturno drvo koje se sadi u maloj posudi. U stvari, bonsai je tehnika uzgoja minijaturnog drveta, koja potiče iz Japana. Ova drvca mogu opstati 100 godina. Tako stara stabla predstavljaju prava umetnička dela i cena im je veoma visoka.

 Bonsai je ljubav i zahteva veliko znanje i vreme za uzgoj.

Bonsai i njegova nega

Briga o Bonsaiu može izgledati zastrašujuće na prvi pogled. U ovom blogu ćemo vam dati korisne savete i pomoći ćemo vam da se sa lakoćom brinete o svom drvcetu.

Kada počnete sa negom Bonsai drveta, pre svega morate znati da li je to biljka za otvoreni ili zatvoreni prostor.

Najčešća vrste bonsaia kao što su smreka i borovi su biljke koje opstaju na otvorenom prostoru. Spoljašnje vrste ove biljke uključuju i listopadno drveće poput javora i ginka i oni svoje listove menjaju sa promenom godišnjih doba.

Bonsai koji uspeva u zatvorenom prostoru čine suptropske vrste, koje, ukoliko je temperatura stabilana, cvetaju tokom cele godine.

Kada utvrdite koju vrstu Bonsai drveta imate, nega je veoma jednostavna.

Cvećara Jelena će vam u ovom blogu navesti neke opšte savete koje se u principu odnose na sve vrste Bonsai drveća.

Bonsai i način njegovog uzgoja

Bonsai drvce treba držati što dalje od direktne toplote ili promaje. Najbolje je da bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti i da zemlja u saksiji bude uvek vlažna.

Najveći broj Bonsai drveća ne opstane zbog pogrešnog načina zalivanja. Zbog plitkog sloja zemljišta, sklon je brzom isušivanju, i zato je potrebno zalivati ga čim se pojavi suvi gornji sloj zemljišta. U zavisnosti od vrste i veličine vašeg drveta, kao i od vrste zemljišta koje koristite, zalivnaje se može razlikovati i može biti čak i jednom dnevno. Stoga, negujte svoje drvce svakodnevno i neka vam to postane deo rutine.

Kada se zaliva Bonsai drvo, glavni cilj je da se u potpunosti zasiti korenov sistem sa vodom. U tom smislu, potrebno je i pravilno odvodnjavanje, pa većina ovih biljaka dolaze sa tacnicom za prikupljenje viška tečnosti.

Preterano zalivanje takođe može biti štetno za vaše drvo. Simptomi preteranog zalivanja uključuju: žuto lišće i sušenje manjih grana. Previše tečnosti dovodi do toga da da koren biva natopljen vodom, i na taj način je lišen kiseonika, koji sprečava dalji rast drvceta.

Kako bi ste bili sigurni da zalivate svoje Bonsai drvo pravilno, neophodno je da ga proveravate svakodnevno i čim uočite da je zemljište suvo, da mu obezbedite dovoljnu količinu vode.

Bonsai drvo i način orezivanja

Postoje da osnovna tipa orezivanja drvceta, kako bi dobilo željeni oblik, to su orezivanje i ožičavanje grana.

Orezivanjem se jača drvo i podstiče se njegov rast. Neophodno je odseći mlade izdanke kako bi drvo bolje napredovalo i bilo zdravo dugi niz godina. Oblasti koje se orezuju podrazumevaju grane, pupoljke i lišće.

Orezivanje grana podstiče rast novih i omogućava kontrolu oblika vašeg stabla.

Orezivanje pupoljaka pak podstiče rast novih listova i na taj način vaše drvce uvek izgleda sveže i zdravo.

Kako bi ste osigurali cvetanje Bonsai drvceta, neophodno je da se rezidba odvija tokom proleća i na taj način ćete podstaći cvetanje već iduće godine.

Strukturno, rezidbu treba obavljati samo onda kada drvo miruje. Rezidba treba da se uradi profesionalno i sa velikom pažnjom, kako bi drvo nakon toga moglo da se oporavi.

Drugi način podrazumeva ožičavanje grana.

Spesijalnom žicom se uvezuju grane i usmeravaju u pravcu u kome želite da Bonsai raste, zavisno od stila koji ste odabrali. Ovo je veoma važan i ozbiljan zadatak jer grane ne smeju da se oštete i da sadrže ožiljke od žica. Zavisno od vrste drveta i stila za određeno vreme žice se uklanjaju a grane ostaju u željenom položaju.

Tip zemljišta za Bonsai drvce

Ključ uspeha je odabir paravog tla za vaše Bonsai drvo. Najpogodnija je mešavina tla, kao što su vulkanske stene ili kamenje, kako bi se poboljšala drenaža i osiguralo prisustvo vazduha u zemljištu. Idealna mešavina zemljišta treba da bude u stanju da zadrži vodu, i može se poboljšati dodavanjem određene količine gline.

Bonsai drvce je neophodno i đubriti s vremena na vreme. Đubrivo mora sadržati u sebi dovoljne količine azota, fosfora i kalijuma. Pre nego što ga nađubrite, uverite se da svoju biljku dobro zalijete, jer može biti veoma štetno ukoliko je đubrite dok je zemljište suvo.

Bonsai drvo i način presađivanja

Presađivanje je ključni faktor u održavanju zdravlja vaše biljke. Svrha presađivanja je da se ukloni višak korenja koje može dovesti do izumiranja biljke, usled nedovoljne snabdevenosti hranljivim materijama. Presađivanje takođe osigurava opstanak Bonsaia u maloj posudi i radi se jednom u dve do pet godina, u zavisnosti od toga koliko brzo vaše drvce raste.

Osnovni koraci presađivanja su:

Pažljivo izvadite drvo iz saksije.

Koristeći oštre makaze orežite spoljni sloj korena i uverite se da li ste otklonili izumrle slojeve na njemu.

Pazljivo očistite posudu u kojoj se nalazilo, trudeći se da skinete sve naslage sa nje.

Postavite mrežicu preko odvodnih rupa, kako bi ste sprečili da zemlja ispada.

Donji sloj posude ispunite novom zemljom, zatim stavite biljku i preostale pukotine popunite zemljištem koje ste pripremili.

Uzgoj Bonsaia je vrsta umetnosti

Ko što ste videli, nega ove biljke podrazumeva dosta vremena i posvećenosti. Za neke ljude bonsai je hobi, a neki se pak time bave profesionalno. Kako god, pravilno uzgojeno bonsai drvce je jako skupo i gotovo uvek izaziva divljenje okoline, pa tako nije ni čudno kada se vlasniku daje status umetnika, jer Bonsai je umetnost, ljubav, posvećenost.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *