Cvećara Jelena

Cveće za terasu u hladu – biljke koje odlično uspevaju u senci

cveće za terasu u hladu

Obožavate cveće, ali smatrate da ono nije pogodno za terasu u hladu? U zabludi ste. Postoje mnoge vrste kojima odgovara senovit položaj zaštićen od sunčevih zraka. Ukoliko se odlučite da balkon ukrasite nekima od njih, u njegovoj lepoti moći ćete da uživate tokom većeg dela godine. Najvažnije je da odaberete saksije odgovarajuće veličine, odgovarajuću vrstu zemljišta i vaš cvetni raj pružiće vam neizmerno zadovoljstvo dok u njemu ispijate popodnevnu kafu ili čaj.

Čak i biljke koje vole senku, tokom dana zahtevaju bar minimum svetlosti kako bi mogle da prežive. Da bi nesmetano rasle, najčešće je dovoljno da terasa bude osvetljena dva do tri sata u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. Ukoliko to ne možete da obezbedite, razmislite o kupovini dehidrirane ruže koja je podjednako lepa i sa suncem i bez njega.

cveće za terasu u hladu, Cvećara JelenaKoje cveće je najpogodnije za terasu u hladu?

Kućna sreća
Ova neodoljiva biljka ne trpi velike vrućine i lepo će napredovati ako vaša terasa nije previše osunčana. Vodite računa da pri zalivanju ne kvasite listiće jer ih mlaz vode lako može oštetiti. Zbog plitkog korena, kućnu sreću najčešće ne treba presađivati i ona spada u biljke koje su veoma lake za uzgoj. Veruje se da u dom unosi pozitivnu energiju, pa zato mnogi odlučuju da je gaje. Tanak i slabašan koren ne zahteva veliku količinu zemlje, a dobro uspeva na mešavini treseta i peska. Orezivanjem vrhova možete je oblikovati kako želite. Biljka sićušnih, okruglastih listova postaće skladan deo svakog modernog enterijera, uključujući stanove i poslovni prostor.

Filodendron
Filodendron spada u najpopularnije saksijske biljke. S obzirom na to da dugo živi i da može dostići visinu od 3 metra, pogodan je za velike terase i stanove. Krupni, upadljivi listovi tek tada će doći do punog izražaja. Na malom, skučenom prostoru biljka neće imati mesta da se razvija. Na svake dve godine potrebno ju je presaditi uz dodavanje peska u zemlju. Mladi primerci zahtevaju vlažnu zemlju, dok je starije biljke leti potrebno zalivati jednom nedeljno, a zimi još ređe, jednom u deset dana. Na sjajnim, krupnim listovima lako se skupljaju čestice prašine, pa u negu uvrstite redovno brisanje vlažnom krpom.

Begonija
Sa preko 1.8oo vrsta, begonija vam daje pregršt mogućnosti da osmislite svoju cvetnu oazu. Bela, narandžasta, roze, crvena ili šarena – na vama je da odaberete boju koja vam se dopada. Begonija je biljka koja potiče iz tropskih i suptropskih predela, pa traži dobru drenažu zemljišta i ne toleriše previše vlažno tlo. Zalivajte je odstajalom vodom sobne temperature bez kvašenja listova, kako biste sprečili njihovo truljenje.

cveće za terasu u hladu

Koje još vrste dolaze u obzir?

Među biljke kojima prija boravak u senci spadaju gotovo sve paprati. One u prirodi rastu u šumskim oblastima, gde zbog visine drveća ne dobijaju mnogo sunčeve svetlosti. Privikle su se na takve uslove i zato ćete ih lako uzgajati ako je vaša terasa okrenuta ka severu ili je od sunca zaštićena drvećem i zgradama. Bilo da se odlučite za nežni gospin vlasak, pteris, rogatu ili pele paprat, nećete pogrešiti.

Sobna jela, sobna palma i hlorofitum takođe najbolje uspevaju u polusenci. Količina svetlosti može uticati na boju njihovog lišća. Ukoliko želite svetlije listove, biljku smestite u deo do koga dopire najviše svetlosti. Ako želite cveće za terasu u hladu, dobar izbor je i sobna lozica, prepoznatljiva po blago nazubljenim, ovalnim listovima. Ne treba zaboraviti ni fitoniju, čiji su listići, zbog srebrnaste mrežaste šare, veoma dekorativni. Pa ipak, ta lepotica zahteva posebnu negu i nije pogodna za početnike u uzgajanju cveća.

Cvećara Jelena u svojoj ponudi ima cveće prilagođeno različitim prilikama i prostorima. Tražite saksijske biljke koje ćete držati u kancelariji ili sukulente kojima ćete ukrasiti dnevnu sobu? Želite drvenastu biljku koja će uneti tropsku atmosferu u vašu baštu? Tragate za buketom od rezanog cveća kojim ćete obradovati dragu osobu? Posetite nas i pronaći ćete ono što tražite. Sve proizvode možete poručiti putem online prodavnice, a mi ćemo ih dostaviti na bilo koju adresu u Srbiji.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *