Cvećara Jelena

Bele orhideje nose posebnu simboliku

Bele orhideje, cvećara Jelena

Bele orhideje simbolizuju poštovanje, nevinost, čistoću i eleganciju. Zbog svog otmenog izgleda neizostavni su detalj kada su ceremonijalni događaji u pitanju. Kaže se da nam cveće otkriva mudrost univerzuma kroz svoju lepotu, a bela orhideja svakako spada među najlepše cveće na svetu.

Orhideje dolaze u brojnim varijetetima i bojama, a svaka od njih nosi potpuno drugačiju simboliku. Širom sveta poznato je preko 22.000 vrsta, a mogu se naći na svim kontinentima, osim na Antarktiku. Mnoge vrste koriste se u aromaterapiji i za pravljenje parfema, a pojedine imaju i drugu vrednost. Drevni Asteci su nekada mešali vanilu, vrstu orhideje, sa čokoladom, da bi stvorili ukusan eliksir koji im je davao moć i snagu.

Tokom viktorijanskog doba, orhideje su se mogle naći samo u tropima i bile su izuzetno retke. Zbog toga su smatrane pokazateljem luksuza i prefinjenog ukusa. Što je orhideja bila ređa, to je ljubav i strast prema osobi kojoj se poklanja bila veća.
U Kini se orhideje smatraju simbolom integriteta, elegancije i prijateljstva. Konfuči im se divio i napisao mnoge pesme poredeći ih sa likom plemenitih učenjaka. Orhideje su bile tema njegovih brojnih filozofskih i književnih dela i činile su osnovu njegovih moralnih učenja.

Bele orhideje, cvećara JelenaKome pokloniti belu orhideju?

Bela orhideja je savršen način da iskažete naklonost i divljenje prema nekoj osobi. Možete je pokloniti ne samo voljenom biću, već i rođaci ili prijateljici, jer nosi mnogo dublja značenja u odnosu na romantičnu ljubav.

Bele orhideje se često mogu videti na venčanjima. Neretko su deo bidermajera ili svadbenih venaca, što ne čudi jer su simbol lepote, nevinosti i iskrenih osećanja. S obzirom na to da su veoma dekorativne, mnoge neveste odlučuju da im bidermajer bude sačinjen isključivo od njih. Sa druge strane, odlično se uklapaju u tradicionalne, ali i moderne aranžmane. Da se elegancija ovih nežnih cvetova ne bi izgubila u šarenilu buketa, ne treba preterivati sa brojem cvetnih vrsta koje se kombinuju. Bele orhideje će vam pomoći da svadbenu salu učinite elegantnom i otmenom. Aranžmani sa ovim cvetom uneće u prostor notu egzotike i prefinjenosti.

Bele orhideje, cvećara JelenaBele orhideje kao saksijsko cveće

Zasađene u saksiji, možete ih pokloniti prijateljima koji se useljavaju u novi stan jer se sjajno uklapaju u moderan enterijer. Orhideje spadaju u cveće kome posebno prija prozračna zemlja, koja između dva potapanja treba da bude potpuno suva. Umesto zalivanja, biljku potopite u lavor sa vodom i ostavite je u njemu petnaestak minuta. Nakon toga, protresite saksiju kako biste se rešili viška vode. Najveća opasnost za vašu lepoticu je pretereno zalivanje, tj. prečesto potapanje koje može dovesti do njenog truljenja.

Što se tiče temperature, orhideje u saksiji dobro podnose raspon 17 – 32°C, dok je za njih idealna vlažnost vazduha ona iznad 60%. Ukoliko u vašem stanu nisu ispunjeni ovi uslovi, neće doći do cvetanja ili će cvetovi prerano otpasti. S obzirom na to da orhideji prija vlažan vazduh, tokom sparnih dana možete je orositi kako biste izbegli sušenje.

Kao ni ostale vrste orhideja, ni one bele ne vole da budu izložene direktnim sunčevim zracima. Najbolje uspevaju na mestima na kojima nisu izložene direktnim zracima sunca, već potrebnu količinu svetlosti dobijaju u prepodnevnim ili kasnim popodnevnim časovima. Na njih loše utiče česta promena mesta na kome stoje, tako da ih ne treba premeštati ukoliko to nije neophodno. Ako planirate da idete na duži put, važno je da im obezbedite adekvatnu negu dok niste tu. Dve nedelje bez vode dovešće do sušenja grane, a svi cvetovi će otpasti. Imajte u vidu i to da je tokom cvetanja biljci potrebno više vode.

mini orhideja u saksijiGde kupiti orhideje?

Želite da oplemenite prostor rezanim ili saksijskim orhidejama? Pozovite nas! Za vas ćemo osmisliti i napraviti jedinstven bidermajer, svadbenu dekoraciju ili buket za krštenje. U ponudi imamo i bele orhideje u saksiji, kao i drugo cveće koje vam je potrebno. Cvetne aranžmane dostavljamo na bilo koju adresu u Srbiji, a ukoliko preferirate kupovinu u radnji, posetite nas u Zemunu. Cvećara Jelena je uvek tu za vas!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *