Cvećara Jelena

Ove biljke će vam pomoći u borbi protiv komaraca

biljke protiv komaraca, cvećara Jelena

Volite prirodu i rado boravite u bašti, ali vam zbog komaraca uživanje na svežem vazduhu uvek presedne? Ne brinite, postoje biljke koje će vas uspešno odbraniti od dosadnih napasti, a koje su posebno delotvorne protiv komaraca. Iako je na tržištu veliki izbor sredstava protiv insekata, mnogi ih izbegavaju jer sadrže agresivne hemikalije i mogu dovesti do iritacija kože. Ljudi koji teže bezbednim, a pouzdanim alternativama, često odlučuju da repelenate zamene biljem.

Biljke koje će vam pomoći u borbi protiv komaraca su nana, lavanda, bosiljak, matičnjak i ruzmarin. Dovoljno je da jednu ili više njih posadite u saksije i stavite na svoju terasu. Ukoliko živite u kući i imate baštu, ove biljke možete posaditi direktno u zemlju, ali njihov efekat tada neće biti isti. Naime, potrebno je da miris biljaka nadjača miris vaše kože i znoja. Što ste udaljeniji od same biljke, ona postaje manje delotvorna. Upravo zato, najbolje je saksiju držati što bliže sebi, npr. na stolu za kojim sedite. Kako biste postigli što bolji efekat, listove povremeno protrljajte rukom da bi se oslobodio njihov miris i eterična ulja koja odbijaju insekte.

biljke protiv komaraca, cvećara Jelena

Najdelotvornije biljke protiv komaraca

Poznato je da su neke biljke otrovne i da ih treba držati dalje od domašaja dece i kućnih ljubimaca. Sa druge strane, neke druge su i više nego poželjne. Pored toga što ulepšavaju enterijer, pojedine vrste prečišćavaju vazduh ili uspešno odbijaju insekte. U pet najefikasnijih spadaju one koje su svima dobro poznate.

Nana
Dobro znana po svojim lekovitim svojstvima i blagotvornom uticaju na organe za varenje, nana zaslužuje pažnju i iz nekih drugih razloga. Njen specifičan miris i ulje uspešno odbija insekte, uključujući i komarce. Baš kao i nolina, nana se lako uzgaja i veoma je otporna, pa sa njom nećete imati poteškoća čak ni ako niste vični botanici.

Lavanda
Vrećice sa sušenom lavandom su već decenijama način da se iz ormara isteraju moljci, a manje je poznato da njihov miris odbija i druge insekte. Prepoznatljivi ljubičasti cvetići ukrasiće vaš vrt i terasu, a ujedno vas zaštititi od komaraca koji u poslednjih nekoliko godina prenose neka ozbiljna oboljenja, poput groznice Zapadnog Nila.

Bosiljak
Ova začinska biljka često se nalazi u tanjiru ljubitelja mediteranske kuhinje i neizostavni je sastojak soseva i jela od mesa i ribe. Međutim, oni koji je jedu, često nisu ni svesni da se može koristiti i u druge svrhe – kao prirodna zaštita od komaraca. Upravo zato, saksija sa svežim bosiljkom uvek treba da vam bude pri ruci.

biljke protiv komaraca, cvećara Jelena Matičnjak i ruzmarin

Matičnjak
Ova aromatična biljka je lekovita, pa se koristi za pripremu čajeva, biljnih kapi i etarskih ulja. Zbog mirisa koji podseća na limun, poznata je i pod nazivom limunova trava. Ukoliko je držite na terasi, moći ćete da uživate u njenoj prijatnoj aromi bez bojazni da će vas komarci izujedati. Ako do toga ipak dođe, ne brinite. Otkinite nekoliko listića ove biljke i utrljajte sok na mesto ujeda, a svrab će ubrzo nestati. Matičnjak se već vekovima koristi u narodnoj medicini, a posebno je cenjen zbog antimikrobnih svojstava.

Ruzmarin
Nadaleko čuven po svom specifičnom mirisu, ruzmarin je pravi saveznik u borbi protiv insekata. Postavite saksiju sa ovom biljkom u blizini prozora i sprečićete neželjene goste da ulete u vaš stan i izujedaju vas. Baš kao i sok matičnjaka, i sok ruzmarina vam može pomoći da ublažite svrab nakon ujeda. Pored etarskog ulja, ruzmarin sadrži smolu i tanine. Iako je to žbunasta biljka, možete ga gajiti i u saksiji. Pošto je zimzelen, oplemeniće vaš prostor bez obzira na godišnje doba, baš kao i jerusalimska ruža.

Ukoliko želite da ulepšate svoj balkon ili sobu rezanim ili saksijskim cvećem, posetite Cvećaru Jelena. Pronaći ćete veliki izbor orhideja, sukulenata i drugih dekorativnih biljaka prikladnih za svaki enterijer. Umesto vas, cveće kupljeno u našoj online prodavnici dostavljamo na bilo koju adresu u Sbiji.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *