Cvećara Jelena

Oplemenite svoj enterijer – najbolje biljke za moderne stanove

Biljke za urbane stanove, cvećara Jelena

Koje biljke su idealne za urbane stanove? – pitaju se mnogi koji žele da oplemene i osveže enterijer svog doma. Odavno je poznato da biljke u velikoj meri utiču na to kako ćemo doživeti neki prostor. Kada smo po ceo dan u kancelariji, udaljeni od parkova i šuma, delić prirode koji nas sačeka u stanu, po povratku s posla, postaje veoma dragocen. Zelenilo ne samo što nas povezuje sa prirodom i prija oku, već ima još jednu važnu ulogu – proizvodi kiseonik i prečišćava vazduh. Zato bi u svoj životni prostor trebalo da unesemo bar nekoliko biljaka.

Pa ipak, pre nego što krenete u kupovinu cveća, napravite okvirni plan vrsta koje želite i osmislite šta će gde stajati. Da biste svojim cvetnim kutkom postigli željeni rezultat, vodite računa o nekoliko stvari.

Ukoliko tek počinjete sa gajenjem biljaka ili ulazite u novu kuću, razmislite gde će one stajati. Koji deo Vašeg stana je najpogodniji za gajenje sobnog cveća? Da li je u pitanju izrazito osunčan prostor ili onaj okrenut ka severu, koji je tokom najvećeg dela dana u senci? Planirate li godišnji odmor u skorijem periodu? Imajte u vidu da kupovina cveća pre odlaska na put nije dobra ideja. Preferirate li grupisanje saksija na jednom mestu ili Vam se dopada držanje cveća na nekoliko mesta u sobi? Koliko vremena ste spremni da izdvojite za svoj novi hobi? Kada odgovorite na nekoliko jednostavnih pitanja, lakše ćete doneti odluku koje biljke da kupite.

Biljke za urbane stanove, cvećara JelenaBiljke za urbane stanove – vodite računa o ovome

Neke biljke, poput jerusalimske ruže, zahtevaju veoma malo truda i lepo uspevaju čak i bez zemlje u saksiji. Sa druge strane, ima i onih koje traže znatno više pažnje. Ako ne želite da se zamarate orezivanjem, presađivanjem i prihranom, odaberite nekoliko dekorativnih kaktusa. Nemojte ih podizati na visoke police jer njihova lepota neće biti primećena. Egzotična nolina, simpatični sukulenti ili sanseverija sjajno se uklapaju u minimalistički ambijent. To su biljke koje su idealne za urbane stanove jer svojim upečatljivim, a svedenim izgledom slede koncept savremenog življenja. Uskladite boju saksija sa preovlađujućim tonovima sobe i uživajte u pogledu na svoje parče raja.

Pre nego što krenete u kupovinu biljaka, proverite da li su njihovi listovi otrovni. Ukoliko imate decu mlađeg uzrasta, neke vrste nisu dobar izbor. Gutanje otrovnih listova je sigurno nešto što želite da izbegnete, pa je predostrožnost preko potrebna. To ne znači da zauvek treba da se odreknete lepotica poput šeflere. Naprotiv, već nakon nekoliko godina, kada deca porastu i postanu svesna potencijalne opasnosti, moći ćete da nabavite i takvu biljku.

Imajte u vidu i to koliko će se biljka koju kupujete razgranati i porasti. Ako živite u potkrovlju ili manjem prostoru, opredelite se za one koje sporo rastu. Sukulenti ili dracena su, u tom slučaju, odličan izbor. Pravo malo umetničko delo imaćete ako odaberete bonsai. Ukoliko živite u velikom stanu ili kući, pa vam kvadratura i visina plafona ne predstavljaju problem, možete se odlučiti za neku od biljaka koje plene pažnju svojim raskošnim izgedom. Fikus, pahira i kišobran drvo imaju razgranatu krošnju i svojom lepotom upotpuniće prostor u kom se nalaze.

Biljke za urbane stanove, cvećara JelenaŠta i gde kupiti?

Ukoliko bliskoj osobi koja preferira modernistički stil želite da darujete biljku, dehidrirana ruža je najbolji izbor. Traje godinama, na njen izgled ne utiče količina svetlosti, a pored toga, ne zahteva zalivanje. Dodatni plus je to što cvetovi dolaze u brojnim nijansama, tako da ćete sa lakoćom pronaći baš onakvu kakvu tražite.

Ako još uvek niste sigurni koje biljke bi bile najbolji izbor za Vaš enterijer, pozovite nas. Pomoći ćemo Vam da donesete odluku i odaberete cveće koje u potpunosti odgovara Vašim željama. Cvećara Jelena nudi Vam raznovrstan izbor sobnih i rezanih biljaka, kao i originalnih poklon-paketa koji pored cveća uključuju odabrana pića ili igračke. Posebna pogodnost je to što porudžbine isporučujemo na bilo koju adresu u Srbiji.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *