Cvećara Jelena

Saksijsko cveće koje je lako za održavanje

Cveće koje je lako za održavanje

Saksijsko cveće koje je lako za održavanje oplemeniće vaš životni prostor.

Biljke su najlepši ukras u domu. Međutim, svaka od njih traži posebne uslove za gajenje o kojima morate da vodite računa. Tako cveće koje voli sunce morate da izložite direktnim zracima. Drugo, pak, morate da postavite na mesto koje ima dovoljno svetla, ali da nije na udaru Suncu. Kod trećih morate da obratite pažnju na način zalivanja i vlažnost vazduha.

Mnoštvo saveta i pravila često mogu da zbune početnike. Nije redak slučaj da se biljka ne razvija pravilno ili ugine, bez obzira što ste joj posvetili vreme i trud.

Da biste izbegli ovu situaciju cvećara u Zemunu Jelena vam predstavlja saksijsko cveće koje je lako za održavanje.

Feng šui cveće koje je lako za održavanje

Prema staroj kineskoj filozofiji zamija donosi blagostanje i novac. Zbog toga je poznata i pod nazivom „biljka novca“.

Cveće koje je lako za održavanje

Da je, zaista, reč o saksijskom cveću koje nije zahtevno najbolje govori podatak da uspeva i na slabo osvetljenim i senovitim mestima. Idealna temperatura je između 20 i 25 stepeni Celzijusovih, tj. najčešća sobna temperatura u domu. Ako je stavite na prozor na zapadnoj ili istočnoj strani budite sigurni da ćete dugo moći da uživate u njenom zelenilu. Ipak, u zimskim mesecima vodite računa da se zamija ne nađe na temperuturi nižoj od 15 stepeni Celzijusovih.

I u pogledu zalivanja ova biljka je lagana za održavanje. Verovali ili ne, zamiju treba zalivati samo jednom mesečno. U protivnom može doći do pojave žutih listova i propadanja korena. Čak i ako se to desi budite bez brige. Dovoljno je da biljku ne zalivate najmanje mesec dana i vratiće joj se stari sjaj.

Najpoznatije saksijsko cveće koje je lako za održavanje

Pored fikusa, filodendron je najčešće saksijsko cveće koje srećemo u domovima, ali i kancelarijama. Svojim raskošnim listovima i stablom, koje može da naraste i do 3 metra, svaki prostor pretvara u zelenu oazu.

Filodendron je prava biljka za osobe koje nemaju dovoljno vremena. Podjednako dobro uspeva i na osunčanim i na senovitim mestima. Idealna temperatura za gajenje je 23 stepena Celzijusova. Mada može da podnese i niže, sve do 10 stepeni Celzijusovih.

Zalivanje se vrši na šest dana, a u zimskom periodu jednom u 10 dana. Preporučljivo je i redovno orošavanje u jutarnjim časovima kako bi kapljice mogle da ispare do večeri. Dok je jednom mesečno potrebno biljku prihranjivati vodom u koju je dodato tečno đubrivo za sobno cveće.

Iako je filodendron otporan, stručnjaci savetuju da povremeno proverite lišće, jer se mogu javiti grinje i biljne vaši. Ove štetočine vrlo lako ćete otkloniti mlazom vode. Ukoliko su zahvatile veći deo biljke iskoristite insekticidni sapun.

Dugovečne saksijske biljke koje se jednostavno održavaju

Dracena spada u saksijske biljke koje žive veoma dugo. U prirodnom staništu pronađen je primerak star čak hiljadu godina.

Cveće koje je lako za održavanje

Glavna prednost ove biljke ogleda se u rastu u suvoj zemlji. To znači da je treba zalivati tek kada zemlja u saksiji na dubini od pet cm postane suva. Preterano zalivanje, pa i orošavanje, dovodi do truljenja korena. Za razliku od vode, draceni je potrebna dobra vlažnost vazduha. Zato je zimi nemojte čuvati u suvim prostorijama, jer će početi lišće da opada. Prava temperatura u tom dobu je od 15 do 18 stepeni Celzijusovih. Leti je možete izneti na terasu ili u baštu, ali je stavite u umerenu hladovinu.

Za pravilan razvoj nemojte da zaboravite na prihranjivanje. Tokom leta jednom u 14 dana dodajte tečno đubrivo na bazi algi ili minerala. U hladnim mesecima dovoljno je jednom mesečno.

Saksijsko cveće koje je lako za održavanje možete pronaći u bogatoj ponudi cvećare Jelena. Briga za klijente je prioritet našeg tima, zato vam nudimo posebne povoljnosti, a to su online kupovina i dostava cveća na kućnu adresu.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *